REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 aprilie 2020)

Peste 30 focare de vegetație au fost stinse de pompieri

Peste 30 focare de vegetație arsă au fost stinse de pompieri în toată țara. Un incendiu care a nimicit 8 ha de iarbă a fost înregistrat în localitatea Budești, municipiul Chișinău. De intervenția pompierilor a fost nevoie și în localitatea Slobozia – Horodiște, din raionul Rezina, iar la periferia municipiului Bălți, focul a mistuit 2 ha de vegetație. Cîte 1,5 hectare de teren au fost afectate în localitatea Țarigrad, raionul Drochia și satul Racovăț, raionul Soroca, iar la Porumbești, raionul Cantemir focul a distrus 8 ha de iarbă și vegetație uscată. Intervenții similare au avut loc la Borogani, Leova, dar și localitatea Abaclia, raionul Basarabeasca. Potrivit IGSU, de la începutul anului, de incendii de vegetație au fost afectate peste 9000 de hectare de teren din toată țara.

 

Deținătorii de patentă vor putea solicita ajutor de șomaj de 2775 de lei

Deținătorii de patentă, care nu activează în perioada stării de urgență, vor putea solicita de la stat ajutorul de șomaj în valoare de 2775 de lei. Anunțul a fost făcut de șeful statului Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă. „Am decis ca deținătorii de patentă care în această perioadă nu activează, pentru că piețele sînt închise, să aibă dreptul să solicite ajutorul de șomaj de minim 2775 de lei”, a declarat Igor Dodon.

 

Numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19 este în continuă creștere

În Republica Moldova sînt confirmate 960 de cazuri de infectare cu COVID-19 în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate, inclusiv 236 medici și 344 asistenţi medicali. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit sursei citate, la ora actuală, în R. Moldova sînt înregistrate 3771 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. 237 de persoane se află în stare gravă, dintre care 24 la respiraţie artificială, 566 - stare de gravitate medie, restul în stare satisfăcătoare. De asemenea, la momentul actual sînt internați 72 de copii infectați cu COVID-19, starea de sănătate fiind de gravitate medie și satisfăcătoare, un copil în stare gravă. Totodată, au fost înregistrate alte cinci decese provocate de COVID-19, astfel numărul victimelor ajungînd la 116.

 

Un copil de opt ani a fost găsit fără suflare în rîul Cubolta

Corpul neînsuflețit al unui copil de opt ani a fost găsit în rîul Cubolta, la scurt timp după ce băiatul plecase de acasă. Tragedia s-a produs în seara zilei de miercuri, 29 aprilie, în satul Moara de Piatră, raionul Drochia. Potrivit versiunilor preliminare, băiatul s-a înecat. Copilul a fost găsit de unchiul acestuia, care a și alertat poliția. Cadavrul minorului a fost remis pentru efectuarea unei expertize medico-legale pentru constatarea exactă a cauzei decesului.

 

42 de lucrători medicali din România vor susține R. Moldova în lupta cu COVID-19

O echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii din România au venit joi, 30 aprilie, în Republica Moldova pentru a susține sistemul medical în lupta împotriva COVID-19. Echipa de medici şi asistenţi medicali, cu specializări în anestezie şi terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgenţă şi medicină internă, va acorda asistenţă medicală pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, precum şi va desfășura misiuni de instruire a personalului medical din unităţile sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul pentru o perioadă de 15 zile. Echipamentele de protecţie pentru echipa medicală vor fi asigurate de autoritățile române pe întreaga durată a misiunii, acestea constînd din combinezoane, măşti, mănuşi şi viziere.

 

Într-o locuință din Șoldănești au fost găsite lovituri de grenadă și droguri

Un tînăr de 25 de ani, care recent a fost eliberat din detenție, a ajuns din nou în vizorul oamenilor legii. Acesta ar fi păstrat, în locuința părinților săi dintr-un sat din Șoldănești, patru lovituri de grenade RPG-7 și 3 kg de marijuana. Individul nu este la prima abatere de la lege, anterior el a fost judecat pentru furt și jaf, fiind eliberat din detenție în acest an. Bănuitul este cercetat în libertate, iar dacă va fi găsit vinovat acesta riscă închisoare de la unu la șase ani.

 

Ședința CSM a fost amînată din lipsă de cvorum

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, programată pentru ziua de joi, 30 aprilie, nu a avut loc din lipsă de cvorum. Totodată, secretariatul CSM a recepționat cererea președintelui Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, în care solicită sancționarea judecătorilor Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, prin demiterea lor din funcție. Magistrații CSM urmează să analizeze acțiunile celor trei membri ai Curții Constituționale vizați în sesizarea depusă de deputatul socialist într-o ședință viitoare.

 

Doi șoferi au fost sancționați de ANTA

Doi conducători auto, reprezentanți ai companiilor de transport, au fost sancționați pentru efectuarea transportului ilicit de persoane în trafic național. Acestora le-au fost aplicate amenzi de 12500 și 15000 lei, cu suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului rutier pe un termen de şase luni, prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare. Sancțiunile au fost aplicate după ce Agenția Națională Transport Auto (ANTA) s-a autosesizat pe marginea incomodităților create conaționalilor noștri, în cadrul efectuării de către unii operatori de transport rutier autohtoni și din Cehia, a curselor de repatriere pe linia Paris – Chișinău, neautorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale.

 

Copii din familii defavorizate vor primi ajutoare şcolare

Copii din familii defavorizate din 35 de unităţi administrativ-teritoriale din ţara noastră vor beneficia de rechizite şcolare, donate de o organizaţie internaţională. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri de Executivul de la Chişinău. Donația, în valoare de circa patru sute de mii de lei, urmează a fi repartizată în 35 de raioane şi municipii din Republica Moldova, proporțional numărului de elevi și instituții. Donația include materiale școlare, caiete, caiete de desen, carnețele de notițe.

 

O femeie din Drochia a căzut într-o fîntînă

O femeie în vîrstă de 68 de ani a căzut într-o fîntînă publică din orașul Drochia. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de joi, 30 aprilie. Femeia a fost scoasă din fîntînă de salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din nordul țării. Aceasta a fost preluată de serviciul medical și transportată la Spitalul raional Drochia pentru ulterioare îngrijiri medicale. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite. Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore, salvatorii au intervenit în 68 situații de risc.

 

Companii din sectorul automotive s-au reprofilat și produc echipamente de protecție pentru sistemul medical

Mai multe companii din sectorul automotive au decis să-și reprofileze activitatea, în contextul pandemiei, şi au trecut de la producerea huselor pentru transportul auto la confecționare de echipamente de protecție, măști, combinezoane, botoşi şi viziere. Procesul a fost discutat miercuri în cadrul unei videoconferințe, cu participarea ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și a unei echipe de experți internaţionali. Potrivit ministrului, o astfel de reprofilare a activității este binevenită atît pentru investitori, cît și pentru instituțiile medicale din țara noastră.

 

O pacientă cu COVID-19 a fugit din spital

O femeie diagnosticată cu noul tip de coronavirus a fugit de la spitalul „Sf. Arhanghel Mihail”. Femeia are 34 de ani și a fost internată la 12 aprilie curent. Aceasta era originară dintr-o localitate din raionul Edineț. Ea ar fi fugit din spital după ce și-ar fi făcut o funie din cearșafuri, pe care a aruncat-o peste fereastră. Polițiștii sînt în căutarea femeii. Acesta nu este primul caz în care pacienți cu COVID-19 fug din spital.