REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 iunie 2019)

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfinţii Constantin şi Elena

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi cinstesc astăzi pe Sfinţii Constantin şi Elena. În bisericile din ţară au fost oficiate slujbe, iar oamenii şi-au început ziua în rugăciune. Tot astăzi, în mai multe localităţi este marcat hramul satului. În Chişinău, una dintre cele mai vechi biserici poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena. Datele oficiale arată că, în R. Moldova aproape 29 de mii de bărbaţi poartă numele Constantin. Mai mult de 100 de mii de femei se numesc Elena.

 

Peste 20 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în 2019

În perioada 01 ianuarie–30 mai, în total au fost înregistrate 25 cazuri confirmate de rujeolă. Astfel, a fost confirmat prin investigaţii de laborator primul dintre cazurile de rujeolă care a fost înregistrat în Drochia, iar cazul din Străşeni, deocamdată nu a fost confirmat, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătatea Publică. Alte zece cazuri suspecte la rujeolă înregistrate în s. Nicoreni, Drochia şi un caz suspect înregistrat în mun. Chişinău se află în proces de investigare. Pe parcursul anului 2018 au fost înregistrate 340 cazuri confirmate de rujeolă.

 

Salvatorii au intervenit pentru pomparea apei din subsolurile şi grădinile oamenilor

Angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au fost alertaţi în dimineaţa zilei de luni, 3 iunie, pentru a pompa apele scurse în ogrăzi şi subsoluri, după precipitaţiile abundente înregistrate pe parcursul nopţii şi dimineţii. De ajutorul pompierilor a fost nevoie în localitatea Măgdăceşti, raionul Criuleni după ce ploaia a pătruns într-o grădină particulară. Salvatorii au fost solicitaţi în oraşul Străşeni, pentru a evacua apa din clădirea procuraturii.

 

Halterofilul Marin Robu a devenit vicecampion mondial printre tineret

Halterofilul Marin Robu a devenit vicecampion mondial printre tineret în categoria de greutate 73 kg. El a terminat pe primul loc proba smuls cu rezultatul 147 kg și locul trei la proba aruncat cu 173 kg. Cu un total de 320 kg, Marin Robu s-a clasat pe locul 2 în clasamentul final. În orașul Suva din Republica Insulelor Fiji va mai concura Tudor Ciobanu în categoria 96 kg.

 

Un copil de 9 ani s-a înecat într-un bazin acvatic din Nisporeni

Corpul neînsuflețit al unui copil în vîrstă de 9 ani a fost recuperat dintr-un bazin acvatic din raionul Nisporeni. Salvatorii au fost alertați duminică, în jurul orei 17:50. Potrivit datelor IGSU, tragedia s-a întîmplat în timpul aflării unui grup de copii în preajma unui bazin acvatic din localitatea Milești, raionul Nisporeni. Angajații IGSU au scos corpul neînsuflețit din apă, însă manevrele de resuscitare nu au dat rezultate. Cazul urmează să fie investigat de organele de drept.

 

Un bărbat din Bălți s-ar fi sinucis din cauza unei boli incurabile

Un bărbat în vîrstă de 67 ani din Bălți, s-ar fi împușcat, duminică seara în propria locuință. Acesta ar fi recurs la un asemenea gest din motiv că suferea de o boală incurabilă, și avea dureri insuportabile. Potrivit poliției, fiica bărbatului a fost cea care a depistat cadavrul și a alertat poliția, duminică, în jurul orei 20.00. Cadavrul bărbatului a fost găsit pe canapea, iar lîngă el arma.

 

A fost înregistrat primul solicitant al programului „Prima Casă 4”

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a anunțat că primul solicitant al programului guvernamental „Prima Casă 4”, destinat angajaţilor din domeniul privat, a fost înregistrat pentru obţinerea compensaţiilor. Potrivit oficialului, „deja la 1 iulie va primi în cont echivalentul a 10% (sau 15%, dacă-i din localitate în afara Chișinăului) din salariu – suport pentru rambursarea creditului pentru locuința sa procurată în cadrul programului”.

 

În perioada estivală, numărul troleibuzelor şi autobuzelor care circulă în capitală va fi redus

Începînd de astăzi şi pînă la finele lunii august, numărul troleibuzelor şi autobuzelor care circulă pe străzile capitalei, dar şi în suburbii, va fi redus. Anunţul a fost făcut de conducerea Regiei Transport Electric Chișinău şi a Parcului Urban de Autobuze în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale. Directorul Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a menţionat că, începînd de astăzi, numărul troleibuzelor care vor ieşi pe linie va fi micşorat cu 8%, iar din data de 17 iunie, în capitală vor circula doar 266 de troleibuze.

 

La Chișinău s-a desfășurat un festival al culturii japoneze

Cea de-a VI-a ediție Festivalului Culturii Japoneze cu genericul „Bunkasai – spiritul Japoniei” a avut loc în perioada 1-2 iunie în scuarul Universității de Stat din Moldova. Evenimentul a fost organizat de către Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în R. Moldova și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Potrivit organizatorilor, scopul Festivalului este de a familiariza cetățenii cu civilizația și cultura japoneză prin intermediul tradițiilor, obiceiurilor și artei specific nipone.

 

Peste 1.000 de încălcări ale circulației rutiere au fost depistate de inspectorii INP

În perioda 1-2 iunie curent, angajații Inspectoratului Național de Patrulare au activat în mod sporit pe traseele din întreaga țară întru prevenirea încălcărilor RCR și a accidentelor rutiere, cu informarea participanților la trafic despre riscurile la care se expun atunci cînd încalcă regulile de circulație. Timp de două zile, ofițerii de patrulare au stopat în trafic 37 de conducători auto în stare de ebrietate, aceștia fiinf documentați și înlăturați de la volanul automobilului. Peste 500 au încălcat regimul de viteză, iar 23 șofau fără premise de conducere. În această perioadă au avut loc 14 accidente rutiere, soldate cu 21 persoane traumatizate.

 

BERD va oferi finanțări pentru extinderea transportului din Bălți

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltarea (BERD) va acorda un împrumut în valoare de 2,5 milioane de euro ce va fi suplinit de un grant de 1,2 milioane de euro din fondul multilateral E5P pentru extinderea și modernizarea transportului urban din municipiul Bălți. Din finanțarea oferită urmează să fie achiziționate 10 troleibuze noi și să fie îmbunătățită infrastructura de rețea.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40