REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 februarie 2020)

Primăria Chișinău își va deschide ușile pentru practica studențească

Direcțiile și întreprinderile subordonate Primăriei municipiului Chișinău își vor deschide ușile pentru studenții Universității de Stat, Universității Tehnice, Universității de Medicină și Farmacie, care vor putea să facă practica studențească în aceste instituții. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat luni, 3 februarie, că în urma unui control a găsit mai multe locuri vacante în departamentele primăriei și întreprinderile subordonate.

 

Persoanele care primesc colete din China nu riscă să contracteze Coronavirusul

Persoanele care primesc pachete din China nu riscă să contracteze infecția cu Coronavirus de tip nou. Precizarea a fost făcută de Ministerul sănătății al R. Moldova. Potrivit unui comunicat plasat pe pagina ministerului, analizele anterioare efectuate de laboratoarele internaţionale arată că coronavirusurile nu supraviețuiesc mult timp pe suprafața obiectelor, cum ar fi scrisorile sau pachetele. Extinderea epidemiei de Coronavirus a fost discutată ieri, 2 februarie, în Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

 

Executivul va prezenta un raport de activitate în Parlament

Premierul Ion Chicu şi întreg cabinetul de miniştri va prezenta un raport de activitate în legislativ, în luna februarie. Anunțul a fost făcut luni, 3 februarie de către prim-ministru, după ședința de lucru cu şeful statului, Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi. Potrivit oficialului, cele 100 de zile de activitate a guvernului se împlinesc la data de 22 februarie. ”La primele şedinţe în plen deputații vor decide cînd ne primesc în ospeție cu raport în fața țării”, a menționat Chicu. El a opinat că după acest raport ar putea exista remanieri.

 

Școlile din Chișinău vor fi obligate să declare bunurile procurate

Din 15 februarie, toate instituțiile de învățămînt din municipiul Chișinău vor fi obligate să facă transparența bunurilor procurate prin intermediul Fondurilor părintești. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat luni 3 februarie că toate instituțiile de învățămînt din municipiu vor fi obligate, din 15 februarie, să facă publică suma adunată prin intermediul Fondului părintesc și bunurile achiziționate prin acest fond.

 

Colegiile ministerelor din R. Moldova se vor întruni în şedinţe

Începînd cu ziua de luni, 3 februarie şi pe parcursul întregii luni, toate ministerele din R. Moldova vor desfășura ședințele lărgite ale colegiilor lor, la care vor fi făcute publice rezultatele pentru 2019 dar şi prioritățile pentru 2020. Anunţul a fost făcut luni de premierul Ion Chicu. Potrivit premierului, în cadrul acestor ședințe vor fi discutate realizările dar şi eșecurile din 2019, an în care țara a avut trei guverne. “La aceste şedinţe au fost invitați şi foştii miniștrii din guvernele Filip și Sandu. Pentru ședința de la Ministerul Finanțelor a fost expediată o invitație pentru Natalia Gavrilița, ex-ministru în guvernul Sandu”, a spus Chicu.

 

O tînără a fost salvată după ce a căzut sub gheaţa unui lac din capitală

O tînără de 18 ani a ajuns la spital după ce a fost scoasă de sub gheața unui lac din sectorul Botanica al capitalei. Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Daria Neceaeva, a menţionat că incidentul a avut loc în dimineața zilei de luni, 3 februarie. Apelul la Serviciul112 a fost înregistrat la ora 09:01. Tînăra a încercat să treacă lacul pe gheața subțire, însă după aproximativ 10 metri de la mal s-a prăbușit în apă. Angajații din Detașamentul Salvatori și pompieri Botanica au scos minora din apă şi i-au acordat primul ajutor medical.

 

Programului “Un doctor pentru tine” a fost relansat

Programul „Un doctor pentru tine”, care are drept scop asigurarea populației din mediul rural la servicii medicale gratuite, a fost relansat luni, 3 februarie. Astfel, populația va avea acces la consultații gratuite prestate de medici cardiologi, endocrinologi, oftalmologi și neurologi, servicii medicale stomatologice gratuite pentru copii, screening prin radiografia pulmonară, în scopul depistării active a tuberculozei și cancerului pulmonar etc. În perioada 03- 28 februarie curent, vor fi prestate servicii medicale stomatologice pentru copiii din statele Chiperceni, Susleni, Berezlogi, Biești, Peresecina, Ghetlova, Ivancea, Seliște, ale raionului Orhei, iar de pe 04 pînă pe 21 februarie, se va organiza screening-ul afecțiunilor pulmonare pentru populația din raioanele Telenești și Criuleni.

 

Un moldovean a fost evacuat din Wuhan, China

Ministerul de externe aduce la cunoștință că urmare eforturilor Ambasadei R. Moldova la Beijing în colaborare cu Misiunile Diplomatice ale României și Franței, s-a reușit, ieri 2 februarie, evacuarea cetățeanului moldovean aflat în orașul Wuhan (epicentrul epidemiei de coronavirus), cu un avion charter francez spre orașul Istres, Franta. La aterizare pe teritoriul francez, toți pasagerii aeronavei au fost plasați în carantină pentru circa 15 zile.

 

Avantajele Regiunii de Nord au fost prezentate la un forum internațional de afaceri

Avantajele competitive și perspectivele de dezvoltare ale Regiunii de Nord a R. Moldova au fost prezentate la Forumul Internațional de Afaceri „Moldova 2020 - formarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri”, desfășurat în perioada 29 ianuarie - 2 februarie, în cadrul Expoziţiei „Fabricat în Moldova”, la Centrul Expozițional Internațional „Moldexpo” din capitală. Potrivit Mariei Prisacari, șefă de secție la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, zona de nord a ţării dispune de un mare potențial. Luisa Prista, șef de departament la Agenția Executivă pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (EASME) a Comisiei Europene, a vorbit despre proiectele Uniunii Europene menite să susțină mediul de afaceri și i-a îndemnat pe antreprenorii autohtoni să participe la acestea.

 

Doi tineri au fost reţinuţi de poliţie după ce au comis mai multe furturi

Doi tineri suspectați că ar fi comis mai multe furturi din automobile şi terminale au fost reţinuţi de către ofițerii de investigații ai Inspectoratului de Poliţie Botanica al municipiului Chișinău. Potrivit poliţiei, cei doi au vîrsta de 17 şi, respectiv, 25 de ani şi sînt originari din Chișinău și Camenca. Anterior, aceștia au mai fost judecați pentru infracțiuni similare. Cei doi și-au recunoscut vina. Ei riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şapte pînă la 12 ani.

 

O femeie din Ceadîr-Lunga s-a aruncat în gol de la etajul 4

O femeie a fost gasită fără suflare, dupa ce ar fi sărit de la etajul 4 al unui bloc de locuit, luni, 3 februarie, la Ceadar-Lunga, UTA Gagauzia. Potrivit poliției locale, s-a constatat ca femeia avea 33 de ani și a murit pe loc. Conform datelor preliminare, femeia ar fi sărit de pe fereastră. Deocamdată nu este clar daca este vorba despre o sinucidere. Poliția investighează în continuare cazul.