REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 aprilie 2019)

La Chișinău va avea loc Tîrgul Cadourilor de Paști

O nouă ediție a Tîrgului de Florii, cu meșteșuguri și tradiții, jocuri și ateliere de creație, decoruri etc va avea loc în perioada 19 – 23 aprilie la Chișinău, Moldexpo, între orele 10:00 – 18:00. La tîrg se va putea cumpăra produse alimentare, agricole, apicole, precum și cadouri și suvenire pascale.

 

A scăzut numărul șomerilor din R. Moldova

Numărul șomerilor în 2018 descrește față de nivelul anului 2017. Biroul Național de statistică a estimat un număr de 38,4 mii de șomeri, cu 12,2 mii mai puțini decît anul precedent. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbații – 58,4% din numărul total de șomeri şi persoanele din mediul urban – 65,6%. În rîndul tinerilor (15-24 ani) rata șomajului a constituit 7,4%, iar în categoria de vîrstă 15-29 ani acest indicator a avut valoarea de 5,6%.

 

În ultimele 24 de ore pompieri au stins 98 focare de vegetaţie

În ultimele 24 de ore, pompierii au stins 98 de focare de vegetaţie uscată. Cele mai multe incendii au fost lichidate pe suprafeţe din raioanele Ialoveni, Criuleni, Ungheni, Sîngerei, Teleneşti, Taraclia dar şi municipiul Chişinău. Potrivit IGSU, focarele de vegetaţie au cuprins 218 ha de teren, iar de la începutul anului 2019, peste 6500 de hectare de iarbă au fost supuse arderii.

 

R. Moldova este printre țările din Europa cu cei mai mulți deținuți

R. Moldova se numără printre ţările din Europa cu cei mai mulţi deţinuţi pe cap de locuitor. Acest lucru se menţionează în raportul anual privind statistica penală al Consiliului Europei, publicat marţi, 2 aprilie. Potrivit documentului, în R. Moldova la 100 mii de persoane revin 215,2 deţinuţi. Mai mulţi deţinuţi se află numai în Rusia (418,3), Georgia (252,2), Azerbaidjan (235) și Lituania (234,9). Cei mai scăzuţi indici sînt în Islanda (46,8), Finlanda (51,1), Olanda (54,4).

 

Doi bărbați din capitală au fost reţinuţi după ce au jefuit o femeie

Doi bărbați cu vîrstele de 32 ani și 39 de ani, locuitori ai capitalei, anterior judecați pentru comiterea mai multor infracțiuni, au fost reținuți de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de Poliție Ciocana după ce au jefuit o femeie. Potrivit poliţiei, indivizii în mod deschis i-au sustras geanta în care se aflau bunuri materiale și banii. Cei doi au fost localizaţi în scurt timp de poliţişti şi şi-au recunoscut vina. Indivizii sînt cercetați penal pentru jaf, care conform legislației în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la cinci la şapte ani.

 

Ambasada Chinei lansează sistemele online pentru aplicarea la viză chineză

Începînd cu 10 aprilie, Ambasada Republicii Populare Chineze în R. Moldova va lansa sistemele de completare a formularului de cerere și programare prealabilă online pentru aplicarea la viză chineză. Aplicanții la viză vor completa formularul electronic de aplicare la viză, prin intermediul site-ului.

 

Premierul s-a întîlnit cu oameni de afaceri chinezi

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit miercuri, 3 aprilie, cu o delegație a oamenilor de afaceri chinezi, care participă la Forumul de afaceri Moldova-China. Premierul a apreciat prietenia tradițională care leagă țările noastre, exprimînd încrederea că acest forum va oferi o platformă potrivită pentru ulterioare parteneriate. Totodată, premierul s-a referit la măsurile pro-business luate de guvern, care creează condiții propice pentru dezvoltarea afacerilor. În R. Moldova activează 86 de companii cu investiții chineze.

 

La Comrat va fi lansat un centru pentru femeile abuzate şi cu dizabilităţi

Centrul din UTA Gagauz-Yeri, destinat femeilor care suferă din cauza violenţei, va fi accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Instituţia va avea un design universal, adaptat la necesităţile tuturor beneficiarilor, şi va fi dată în folosinţă pînă la finele anului curent. Centrul va fi deschis în baza unei colaborări dintre Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi administraţia de la Comrat. Centrul va oferi asistenţă psihologică, socială şi juridică.