REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 septembrie 2020)

Pentru alegerile prezidențiale au fost constituite 2143 de secții de votare

Comisia Electorală Centrală informează că pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, au fost constituite, în total, 2143 de secții de votare. Din cele 2143 de secții de votare constituite, 139 de secții de votare au fost constituite pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stînga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în circumscripția electorală Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile capitalei, în număr total de 305 secții de votare.

 

În Chișinău se desfășoară campania de salubrizare de toamnă

În perioada 26 septembrie – 26 noiembrie, pe teritoriul municipiului Chișinău se desfășoară campania de salubrizare de toamnă. Primarul Ion Ceban a semnat o dispoziție prin care serviciile gospodărești din municipiul Chișinău sînt antrenate în campania de salubrizare de toamnă. Astfel, toate serviciile gospodărești din capitală și preturile de sector, vor asigura desfășurarea eficientă și rezultativă a activității de salubrizare a teritoriului municipiului.

 

Un grup de lucru va desfășura o expertiză a calității lucrărilor de infrastructură realizate în capitală

Specialiști și experți în domeniu, precum și profesori ai Universității Tehnice a Moldovei, vor face expertiza calității lucrărilor de infrastructură care se execută pe șantierele din Chișinău. Un comunicat de presă al Primăriei municipiului Chișinău informează că grupul de lucru va executa, la solicitarea primarului Ion Ceban, o expertiză a calităţii lucrărilor executate în prezent pe şantierele din capitală. Un raport în acest sens urmează a fi prezentat ulterior autorităților.

 

Transportatorii anunță protest

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto anunță pentru data de 7 octombrie o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit organizatorilor, manifestația este „împotriva protecționismului acordat de organele centrale de stat proiectului de delapidare a gărilor auto, de instituire a monopolului și de transformare a gărilor într-un subiect de stoarcere a banilor de la transportatori”.

 

Camioanele nu vor putea trece prin punctul vamal Palanca

Serviciul Vamal al Republicii Moldova informează, în baza unui demers transmis de Administrația de Stat a Drumurilor, despre efectuarea unor lucrări de reabilitare a părții carosabile pe tronsonul Palanca. Lucrările au demarat pe sectorul drumului R-31, km 11.00 – 14.00. Astfel, în perioada 29.09.2020 – 30.10.2020, traficul de autocamioane cu masa maximă autorizată de peste 3,5 tone va fi redirecționat prin postul vamal Tudora.

 

Un moldovean a fost arestat în Italia pentru spargerea unei Gelaterii

Un moldovean de 28 de ani a fost arestat în Italia, suspectat că a dat spargerea într-o Gelaterie din orașul Torino. Carabinierii italieni l-au identificat pe moldovean și au obținut pentru el arest preventiv. Potrivit presei, cazul a avut loc încă la începutul lunii aprilie, presupusul hoț însă a fost identificat abia acum. Atunci, moldoveanul a intrat într-o Gelaterie din oraș și a furat 50 de euro din aparatul de casă, un telefon mobil și 15 butelii cu alcool.

 

Un bărbat a murit după explozia unei grenade

Cazul a avut loc în dimineața zilei de 29 septembrie. Forțele de ordine din stînga Nistrului au fost sesizate de către un bărbat care efectua lucrările de curățenie în zona adiacentă. Măturătorul a declarat milițienilor că pensionarul a ieșit și a rugat bărbatul să se îndepărteze, deoarece urmează o explozie. O clipă mai tîrziu s-a auzit o bubuietură puternică.

 

Peste 660 de plante de cînepă, depistate în gospodăria unui bărbat

Peste 665 de plante de cînepă semiuscate și mai multe recipiente pentru consumul substanțelor narcotice, au fost depistate în gospodăria unui bărbat din Soroca. Descoperirea a avut loc în urma perhezițiilor la domiciliile unor indivizi, suspectați în trafic de droguri. În acest caz sînt cercetați trei bărbați cu vîrste cuprinse între 30 și 40 de ani, care au fost monitorizați timp de o lună, într-un final fiind efectuate și percheziții la domiciliile acestora.

 

PIB-ul Moldovei ar putea înregistra o scădere de 4,5% în 2020 și să revină pe creștere în 2021

Produsul Intern Brut ar putea înregistra o scădere de 4,5 la sută în 2020, deși inițial se așteptase o creștere de 4%. De vină sînt efectele pandemiei care au generat pierderi activităților economice. Estimarea a fost făcută de specialiștii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii și sînt aproape de cele oferite de organismele internaționale, explică ministrul Economiei Sergiu Răilean. „Pentru finele anului avem o prognoză de o descreștere de 4,5 la sută. Această prognoză a fost consultată și cu partenerii noștri de dezvoltare: Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, GIZ. Partnenerii noștri, la fel, vin și ei cu prognoze și sîntem pe aceeași undă”, a spus Răilean.

 

R. Moldova a devenit observator în cadrul Comitetului UE pentru Siguranță în Sănătate

„Țara noastră a obținut statutul de stat observator în cadrul Comitetului UE pentru Siguranță în Sănătate – una dintre cele mai importante platforme de coordonare a acțiunilor în lupta contra actualei pandemii la nivelul Uniunii Europene” anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Statutul obținut oferă Republicii Moldova oportunitatea de a se alătura activităților practice, a face schimb de experiență, a discuta și a coordona eficient acțiunile cu statele membre UE pentru o mai bună gestionare a crizei pandemice.

 

Liceul „Prometeu-Prim” din Capitală a fost plasat în carantină

Liceul „Prometeu-Prim” din Capitală a fost plasat în carantină după ce au fost depistate mai multe cazuri pozitive de COVID-19 printre rîndurile profesorilor și elevilor. Informația a fost confirmată de viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici. Directorul adjunct al liceului, Lilian Orîndaș, a spus că au fost diagnosticați cu COVID-19 doar profesori. Instituția urmează să fie închisă timp de două săptămîni, iar la ameliorarea situației se va reveni la unul dintre modelele de învățare stabilite anterior de Ministerul Educației.