REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 octombrie 2018)

BNM își deschide ușile pentru elevi și studenți, cu ocazia Zilei Internaționale a Economisirii

Banca Națională a Moldovei își deschide din nou ușile pentru elevi și studenți. Evenimentul de educație financiară este organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Economisirii (31 octombrie) și va avea loc între 29 și 31 octombrie 2018. Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă sala de expoziții în care se păstrează colecția de monede comemorative și jubiliare emise de Banca Națională a Moldovei, precum și de alte bănci centrale donate BNM. Experții vor face o incursiune succintă în istoria monedei naționale și vor povesti despre elementele de siguranță ale leului moldovenesc. Accesul în bancă va fi posibil conform listei, la prezentarea actului de identitate.

 

O comisie specială va efectua verificări la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1

În urma mai multor plîngeri din partea pacienților, dar și a unei petiții colective din partea angajaților IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1, privind încălcarea drepturilor acestora, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a instituit o Comisie care va efectua, în perioada 29 octombrie - 01 noiembrie curent, examinarea cirscumstanțelor expuse în petiția colectivă a angajaților instituției. Rezultatele Comisiei vor fi prezentate pînă la 05 noiembrie curent, iar în cazul depistării neregulilor în activitatea instituției, vor fi luate măsuri conform legislației.

 

Securitatea în spațiul online este discutată la „Moldova Cyber Week 2018”

Cel mai important eveniment dedicat securității cibernetice – "Moldova Cyber Week 2018" a fost lansat astăzi la Chișinău și va dura pînă la 2 noiembrie. Evenimentul reunește experți, profesioniști în domeniile securității cibernetice, a crimelor informatice, precum și reprezentanți ai mediului universitar, oferind noi posibilități pentru stabilirea parteneriatelor în spațiul online, la nivel regional și internațional. "Moldova Cyber Week 2018" va include prezentări și workshop-uri tematice, care au drept scop construirea unui viitor digital securizat. Pe parcursul a cinci zile, participanții vor discuta despre ultimele tendințe în domeniu, căile de răspuns la amenințările din spațiul cibernetic și regulile de comportament în mediul virtual.

 

Peste 40 la sută din blocurile din capitală au fost conectate la căldură

Peste 40% din blocurile din capitală au fost conectate la agentul termic. Informația a fost prezentată la ședința primăriei de către viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu. Potrivit lui Grozavu, pînă în prezent, 652 din 1571 de blocuri din capitală au fost conectate la căldură. În acest an, în municipiul Chișinău, sezonul de încălzire a demarat la 15 octombrie.

 

Primăria capitalei a procurat tehnică pentru colectarea frunzelor

Primăria municipiului Chișinău a procurat cinci aspiratoare și cinci remorci pentru colectarea și transportarea frunzelor. Anunțul a fost făcut astăzi la ședința săptămînală a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău. Totodată, Chișinăul urmează să primească cinci tractoare multifuncționale. Noua tehnică a costat 3,8 milioane de lei.

 

O echipă de experți străini va analiza propuneri de reformare a Armatei Naționale

O echipă de experţi americani, britanici şi români responsabili de implementarea pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), efectuează în perioada 29-31 octombrie curent, o vizită de lucru la Ministerului Apărării. Potrivit şefului Direcţiei transformare, Aurel Fondos, la Chişinău, experţii vor avea întrevederi cu şefi ai subdiviziunilor şi instituţiilor subordonate Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, în cadrul cărora vor analiza propuneri de eficientizare a procesului de elaborare a Planului privind construcţia şi dezvoltarea Armatei Naţionale pe termen lung. Grupul de experţi străini se va întîlni, de asemenea, cu ataşaţii militari din ţările NATO acreditaţi în Republica Moldova.

 

Fiscul a relansat campania „Refuză salariul în plic - cere să îți fie respectate drepturile”

Serviciul Fiscal de Stat a relansat astăzi campania „Refuză salariul în plic - cere să îți fie respectate drepturile”, care are drept scop conformarea benevolă a contribuabililor care muncesc „la negru”, dar şi care angajează „la negru”. În cadrul campaniei angajaţii SFS vor efectua vizite fiscale de informare la diverse întreprinderi din ţară. Totodată, vor fi desfășurate controale fiscale la 100 de agenţi. Rezultatele acţiunilor întreprinse de către Serviciul Fiscal de Stat, pentru 9 luni ale anului 2018 s-au soldat cu calcularea suplimentară pentru plata la buget obligaţii aferente plăţilor salariale în sumă totală de 38,8 mln lei.

 

R.Moldova și Turcia au semnat un Plan de acțiuni privind colaborarea în domeniul sănătății

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, și ministrul Sănătății al Turciei, dr. Fahrettin Koca, au semnat la Istanbul, Planul de acțiuni privind a cooperarea în domeniul sănătății, pentru perioada 2019-2020, în cadrul celei de-a 5-a ediție a Congresului Mondial Medical al Turciei. Conform documentului, Turcia va oferi suport țării noastre în dezvoltarea asistenței medicale urgente prespitalicești, modernizarea sistemului medical informațional, reducerea maladiilor transmisibile și nontransmisibile, achiziția medicamentelor și echipamentelor medicale. De asemenea, partea turcă s-a angajat să ofere suport pentru instruirea cadrelor medicale din domeniile ortopedie, ginecologie și obstetrică, medicină de urgentă, oncologie, cardiologie în Turcia și tratarea pacienților cu boli oncologice în spitalele din țara lor.