REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 iunie 2020)

Săptămîna a început cu avertizare de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) menţine pînă marţi, 30 iunie, pe întreg teritoriul ţării, Cod Galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, în perioada indicată se prevede creșterea temperaturii aerului pînă la +33 grade Celsius. În acest context, medicii atenţionează, în special persoanele în vîrstă, femeile însărcinate, copiii şi pacienţii cu maladii cardiovasculare şi respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pînză naturală, să-şi acopere capul şi să aibă grijă de hidratare.

 

Spitalele din municipiul Chișinău sînt suprasolicitate

În instituțiile medicale din Chișinău mai sînt doar 29 de paturi libere. Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi la ședința online a serviciilor municipalității că din cele 692 de paturi aflate la evidența instituțiilor de sănătate municipale sînt ocupate 663. Potrivit oficialului, 549 din pacienții internați în instituțiile sanitare municipale sînt bolnavi de COVID-19. ”De la începutul pandemiei pînă în prezent, în municipiul Chișinău s-au înregistrat 5205 de pacienți infectați cu coronavirus, 2715 persoane au fost vindecate, iar 158 de persoane au decedat”, a declarat Bucearschi.

 

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 este în scădere, iar de pe 15 iulie e posibilă revenirea treptată la normalitate

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 este în scădere, iar dacă acest curs se menține, după 15 iulie vor urma alte măsuri de revenire la normalitate. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat astăzi, după ședința săptămînală cu primul ministru și președintele Parlamentului, că numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus este în scădere, iar rata de contagiere scade și ea. "Înregistrăm o scădere cu 17 la sută a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, rata de contagiere este de 0,94 - și ea în scădere. Dacă acest curs se menține, după 15 iulie, cetățenii moldoveni care revin acasă nu vor mai avea obligativitatea de a sta 14 zile în carantină”, a spus șeful statului.

 

În această săptămînă vor începe negocierile pentru obținerea împrumutului din Federația Rusă

Procedura de relansare a negocierilor pentru obținerea unui împrumut din Federația Rusă va fi lansată în această săptămîna. Președintele Igor Dodon a declarat astăzi, după ședința săptămînală cu premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, că va relansa procedura prevăzută de lege pentru obținerea împrumutului de 200 milioane de euro din partea Federației Ruse. "Voi emite decretul de inițiere a procedurilor de negociere. Relansarea negocierilor va fi discutată și în comisiile de profil ale Legislativului. Vom fi atenți să nu comitem erori care ar putea fi sancționate", a menționat șeful statutului.

 

Grădinițele din Chișinău sînt pregătite pentru primirea copiilor

Instituțiile preșcolare din municipiul Chișinău au achiziționat toate materialele pentru prevenirea infecției cu coronavirus și sînt pregătite pentru primirea copiilor. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a notat pe rețelele de socializare că municipalitatea a luat toate măsurile pentru pregătirea instituțiilor preșcolare de deschidere. „În cele 126 de instituții de educație timpurie din capitală, unde sînt înscriși peste 32 300 de copii, au fost procurate bunuri materiale în sumă de 4 milioane 442 mii de lei”, a scris Ceban.

 

Autorităţile din Ialoveni au distribuit pasagerilor măşti de protecţie

În dimineaţa zilei, de luni, 29 iunie, un grup de lucru format din responsabili din raionul Ialoveni au verificat respectarea normelor sanitar-epidemiologice la transportarea călătorilor din localitate şi, unde a fost cazul, au distribuit măşti de protecţie. „Membrii grupului au accentuat obligativitatea respectării cerințelor impuse de autorităţi pentru prevenirea răspîndirii virusului atît de către transportatori, cît și de către călători”, indică surse de la Consiliul raional Ialoveni.

 

Un tînăr de 16 ani a fost salvat după ce a rămas blocat sub cabina unui tractor

Un mininor a rămas blocat ieri, sub cabina unui tractor, care s-a inverast în timp ce efectua în cîmp lucrări agricole, în localitatea Sadova, Călărași. Astfel, salvatorii și medicii au fost solicitați, pentru a interveni. Minorul a fost evacuat de sub fiarele tractorului în scurt timp, iar pe parcursul intervenției pompierii au ținut contactul permanent cu victima. La fața locului a fost îndreptat și un echipaj de medici. Tînărul s-a ales cu diverse traumatisme fiind transportat în stare stabilă pentru ulterioare îngrijiri medicale la spitalul raional.

 

21 de tone de cartofi care urmau să ajungă în magazinele din țară au fost returnate României

21 de tone de cartofi care urmau să fie importați din România în R. Moldova au fost returnatți. Asta după ce inspectorii ANSA au depistat în tubercule dăunători în stare vie. „Postul de inspecție la frontieră Giurgiulești, a deturnat un lot de 21 de tone de cartofi, ce urmau să ajungă la consumatori printr-o rețeaua de magazine din Moldova. Produsul era importat din Romania, iar în urma controlului fitosanitar, inspectorii au depistat în tubercule dăunători în stare vie”, anunță ANSA. Lotul de cartofi a fost returnat în țara de origine.

 

Chișinăul nu va fi suspendat de la alimentarea cu apă

Nivelul apei din rîul Nistru este în scădere, iar acum nu există riscul suspendării inundării a stației de pompare a apei potabile pentru Chișinău. Despre aceasta a anunțat șeful ApăCanal, Anatol Lichii. „În momentul de față, nivelul Nistrului este de 16,2 metri, este în scădere și nu există riscul suspendării alimentării cu apă în municipiul Chișinău. Toate sistemele funcționează bine, situația este sub control”, a spus acesta.

 

Adunarea Interparlamentară CSI va avea observatori la alegerile prezidențiale

Un grup de observatori format din deputați, reprezentanți ai celor mai înalte organe legislative ale statelor participante la Adunarea Interparlamentară (AIP) a Comunității Statelor Independente și experți ai Institutului internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor statelor-membre ale Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente vor monitoriza alegerile prezidențiale din R. Moldova.

 

R. Moldova și Japonia au semnat două acorduri

Guvernul R. Moldova a semnat luni, 29 iunie, un acord cu Guvernul Japoniei privind acordarea unui împrumut în cadrul proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”. În cadrul aceleiaşi ceremonii, părţile au semnat şi un acord moldo-nipon de grant pentru cooperare economic. În numele Guvernelor R. Moldova şi Japoniei, documentele au fost semnate de Oleg Ţulea, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, şi Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei la Chişinău.