REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 ianuarie 2019)

Curtea Constituțională a respins sesizarea privind votul cetățenilor moldoveni din străinătate

Curtea Constituțională (CC) a respins demersul prin care se cerea pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotare dreptul de a vota cu pașaportul expirat sau cu buletinul de identitate. Autorul demersului consideră că restricțiile de vot impuse cetățenilor din diaspora sînt discriminatorii în raport cu cetățenii din țară. Curtea Constituțională a calificat drept inadmisibilă sesizarea. „Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil”, se spune în decizia Curții.

 

O secție a Spitalului Clinic Republican a fost dotată cu aparataj performant

Secția de oftalmologie a Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga" a fost dotată cu noi echipamente medicale performante destinate tratamentului bolilor oftalmologice, miopiei de grad avansat și alte afecțiuni retiniene. Echipamentele au fost donate de către Organizația Hjelp Moldova din Norvegia. Preşedintele „Hjelp Moldova”, Hans Bjorn Bakketeig a declarat că organizaţia pe care o reprezintă, va contribui în continuare la dezvoltarea sistemului medical din R. Moldova, prin intermediul mai multor proiecte de acest gen.

 

R. Moldova va evolua în a doua semifinală la Eurovision Song Contest 2019

Reprezentantul R. Moldova va evolua la Eurovision Song Contest 2019 în a doua semifinală, care va avea loc pe 16 mai. Prin tragere la sorţi, organizatorii concursului european de cîntec au stabilit ordinea intrării concurenţilor în cele două semifinale ale show-ului. Alături de reprezentatul R. Moldova pe scena de la Tel Aviv vor urca interpreţi din Elveția, Suedia, Irlanda, Austria, Letonia, România, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia, Norvegia, Rusia, Olanda, Croația, Lituania, Malta.

 

Lista medicamentelor compensate a fost modificată

Lista medicamentelor compensate a fost modificată, potrivit unui ordin comun semnat de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNM), care a fost publicat marți, 29 ianuarie, în Monitorul Oficial. Astfel, în listă au fost incluse mai multe medicamente de primă necesitate care vor fi oferite gratuit. Ordinul a fost semnat la 24 ianuarie curent și va intra în vigoare la 1 februarie 2019.

 

Promo-LEX a chemat concurenții electorali la corectitudine

Asociația Promo-LEX cheamă participanții la alegerile parlamentare din 24 februarie să evite discursurile care promovează ura și intoleranța în societate. Experții independenți au lansat un apel public în acest sens. Potrivit Promo-LEX, experiența monitorizării campaniilor electorale precedente a arătat că discursul bazat pe diverse forme de intoleranță devine un instrument utilizat tot mai des în procesele electorale din R. Moldova. De asemenea, Promo-LEX solicită autorităților competente să fie atente la discursurile concurenților electorali.

 

O companie chineză este interesată să investească în tehnologia 5G în R. Moldova

Compania chineză ZTE este interesată să investească în implementarea tehnologiei 5G în R. Moldova. Despre aceasta reprezentanții companiei au anunțat marți, 29 ianuarie, în cadrul întrevederii cu prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a salutat intenția investitorului, menționînd că promovarea noilor tehnologii, dar și implementarea unor proiecte de anvergură în acest sector sînt prioritare. Premierul a mai spus că sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor este unul prioritar pentru R. Moldova. ZTE este o companie chineză cu afaceri în peste 160 de țări.

 

Victimele Holocaustului au fost comemorate în cadrul unui miting

Victimele Holocaustului au fost comemorate, marți, 29 ianuarie, la Chișinău, în cadrul unui miting la Memorialul ”Victimelor fascismului”. Președintele Comunității evreiești din R. Moldova, Alexander Bilinkis a mulțumit autorităților pentru programul de acțiuni organizat pentru a comemora victimele Holocaustului și pentru voința politică de care au dat dovadă. Alexander Bilinkis a anunțat că la Memorialul ”Victimelor fascismului” urmează a fi inaugurată Aleea ”Drepți între popoare”. La miting au participat deputați, miniștri, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice, membri ai comunității evreiești și celei rome.

 

1250 de credite pentru procurarea locuințelor au fost acordate prin programul „Prima casă”

1250 de credite au fost acordate pentru procurarea unei locuințe în cadrul programului guvernamental „Prima casă”. Din numărul total al beneficiarilor, 906 sînt familii tinere, iar 344 sînt tineri necăsătoriți. Pentru procurarea locuințelor, băncile comerciale au acordat credite în valoare de 597,6 mln de lei. Potrivit datelor oferite de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, suma totală a garanțiilor active este de 298,8 mln de lei. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 de ani.

 

R. Moldova se situează pe locul doi în Europa după indexul de corupție

R. Moldova ocupă a doua poziție la nivel european după stadiul corupției din țară. Raportul pentru 2018 a fost întocmit de Organizația nonguvernamentală Transparency International, vizînd peste 180 de state. Cu un raiting de 33 de puncte, R. Moldova se clasează pe locul 117 la nivel mondial, fiind sub media statelor cu un regim hibrid și țărilor din Europa de Est și Asia Centrală (35 de puncte). La nivel european țara noastră a fost depășită doar de Ucraina, care a acumulat doar 32 de puncte, clasîndu-se pe locul 120.