REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 aprilie 2021)

ANSA verifică magazinele înainte de Paști

Inspectorii Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au derulat controale în unitățile comerciale pentru a se asigura dacă sînt respectate cerințele sanitar-veterinare și de igienă în preajma Sărbătorilor Pascale, cînd capacitatea de cumpărare este mult mai mare ca de obicei. Pentru a nu pune în pericol sănătatea, ANSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, în care sînt respectate condiţiile generale de igienă.

 

Tentativă de contrabandă cu tutun de 1,3 mln de lei

Oamenii legii au reținut, în seara zilei de marți, 27 aprilie 2021, șoferul unui autocamion la postul vamal Giurgiulești, în care au fost depistate rezerve de tutun cu valoarea estimativă preliminară de peste 1,3 milioane lei. Autocamionul era înregistrat în Rusia și se deplasa din Moldova spre Turcia. După ce a fost supus scanării, a fost descoperit un ascunziș sub forma unui perete dublu în compartimentul marfar, unde au fost depistate și ridicate peste 38 mii de pachete de rezerve de tutun, cu timbre de acciz ce aparțin unui producător ucrainean.

 

Centrul de excelență în vinificație din Stăuceni a fost modernizat

O secție de formare continuă a fost inaugurată la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Stăuceni. Noua subdiviziune a fost creată cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană şi le va oferi tinerilor și angajaților, inclusiv angajatorilor și producătorilor, o gamă extinsă de oportunități de instruire axate pe abordări inovatoare. Astfel, sălile de instruire au fost renovate și dotate cu mobilier și echipamente moderne, respectînd toate cerințele de mediu, precum și standardele de predare și învățare interactivă.

 

Vlad Filat s-a retras de la șefia PLDM

Fostul premier, Vlad Filat a renunțat la conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Anunțul ar fi fost făcut la Consiliul Național Politic al formațiunii. Presa de la Chișinău scrie că tot la Consiliul Național Politic al formațiunii, membrii partidului au decis ca interimatul conducerii să fie asigurat de vicepreședintele PLDM, primarul orașului Leova, Alxandru Bujorean.

 

O autocisternă cu gaz, înregistrată în R. Moldova, s-a răsturnat în România

O autocisternă cu 19 tone de GPL, înregistrată în Republica Moldova, s-a răsturnat în România, la intrare în orașul Huși. Vehiculul se îndrepta spre vama Albița. Pompierii au intervenit la fața locului cu patru autospeciale cu apă și spumă. Traficul în zonă a fost dat peste cap. Deocamdată nu se cunoaște care este starea șoferului.

 

Un nou sediu de poliţie a fost inaugurat la Bălți

La Bălți a fost inaugurat un nou sediu de poliţie. În cadrul acestuia vor activa polițiștii sectorului nr.1 și nr.7. Sediul a fost renovat și modernizat în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020. Pentru construcţia şi amenajarea sectorului au fost investite circa 8 milioane de lei, bani oferiţi de Uniunea Europeană.

 

În ajunul sărbătorilor Pascale, crește numărul traversărilor la frontieră

În ajunul sărbătorilor Pascale, numărul de traversări ale frontierei de stat este într-o ușoară creștere. În special, s-au majorat valorile traficului de călători pe sensul de intrare în Republica Moldova, descris prin faptul că mulți din conaționali revin acasă pentru a petrece Paștele. Astfel, în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 19 244 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 10 822 traversări persoane, dintre care 7 318 treceri la frontiera moldo-română, 1 517 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 987 treceri aeriene.

 

Acord de colaborare între Chișinău și Sankt Petersburg

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, și Guvernatorul orașului Sankt Petersburg, Alexandr Beglov au semnat un Acord de colaborare între orașul Sankt Petersburg și Chișinău în domeniul în domeniul comercial-economic și cultural, pentru perioada 2021-2024. Anunțul a fost făcut de Ceban, care se află într-o vizită oficială la Sankt Petersburg. Sursa citată a mai anunțat că este programată semnarea unui Acord de colaborare între sectorul Botanica – cel mai mare sector al municipiului Chișinău și unul dintre sectoarele din capitala de nord a Federației Ruse.

 

Vicepremierul pentru reintegrare a vizitat satul Coșnița

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Olga Cebotari, a efectuat o vizită de lucru în satul Coșnița din raionul Dubăsari. Subiectul discuției a vizat regulile de circulație cu feribotul peste rîul Nistru, între localitățile Molovata, Molovata Nouă și Cocieri. S-a agreat ca, în perioada următoare, circulația feribotului să fie asigurat în condiții nediscriminatorii și de securitate pentru toți locuitorii și agenții economici din regiune, cu aprovizionarea satelor de pe malul stîng al Nistrului cu toate produsele și mărfurile necesare, organizarea de către autoritățile competente a lucrărilor de reparație și de fortificare a unor echipamente și analizarea posibilităților de a pune în circulație noi unități de transport.