REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 martie 2019)

Din 1 aprilie părinții își pot înregistra copii pentru clasa întîi

Părinții își vor putea înregistrara online copiii în clasa întîi pe site-ul escoala.chisinau.md, începînd cu 1 aprilie. „Platforma la care s-a lucrat aproape 6 luni mi-a fost prezentată și este gata de lansare”, a spus Ruslan Codreanu, primarul interimar al capitalei. Sistemul de înscriere va include 124 de instituții de învățămînt primar și secundar publice din municipiul Chișinău.

 

În anul 2018 peste 260.000 de moldoveni au fost în străinătate

În anul 2018 peste 260 de mii de conaţionali au apelat la agenţiile de turism, pentru sejururi în străinătate. Cifra este în creştere cu aproape 15 la sută faţă de 2017, potrivit experţilor. Cea mai solicitată destinaţie a fost Turcia, unde au mers aproape 100 de mii de oameni. Bulgaria este pe locul doi în topul preferinţelor, cu peste 60 de mii de turişti, iar România e pe trei. Anul trecut, prin intermediul agenţiilor de turism, în ţara vecină au călătorit în jur de 30 de mii de persoane. În topul destinaţiilor turistice urmează Egipt, Grecia şi Ucraina.

 

Șeful statului a vizitat întreprinderi din Cupcini

În cadrul vizitei de lucru în orașul Cupcini, Președintele țării Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea a două întreprinderi din regiune: ICS "Moldova-Zahar" SRL și Combinatul de produse lactate SA"Inlac". Șeful statului a salutat faptul că în pofida problemelor cu care se confruntă agenții economici din R. Moldova, aceste întreprinderi înregistrează profit, prestează servicii de calitate, achită impozitele la stat, sute de muncitori sînt antrenați în procesul de producere. În cadrul dialogului cu angajații întreprinderilor, Dodon a menționat importanța pe care o acordă instituția prezidențială dezvoltării mediului de afaceri din țara noastră și diversificării piețelor de desfacere.

 

Doi bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pentru omor

Un locuitor al raionului Floreşti, împreună cu un amic din Ialoveni au fost condamnaţi la 20 şi respectiv 13 ani şi patru luni de închisoare pentru omor. Potrivit datelor Procuraturii Generale, crima a avut loc în aprilie 2018, în oraşul Floreşti. Unul dintre bărbaţi supărat că femeia cu care locuia în concubinaj îl părăsise pentru un alt bărbat, împreună cu un amic, au pus la cale omorul amantului. Astfel, cei doi au aşteptat ca bărbatul să revină acasă de la muncă, după care l-au bătut, pînă l-au lăsat inconştient. Ulterior, agresorii au urcat bărbatul în portbagajul unei maşini și l-au dus într-o pădure, unde l-au incendiat.

 

Posturile de control pietonal de la Otaci vor fi modernizate

Pînă în toamna acestui an, Serviciul Vamal va da în exploatare două noi posturi de control pietonal, reconstruite conform celor mai riguroase standarde. Este vorba despre posturile pentru pietoni de la vama Otaci, pe unde săptămînal trec peste 40.000 de persoane. Serviciul Vamal a elaborat deja schița de proiect, care a fost prezentată în cadrul unei ședințe convocate de Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

 

Crizele de pe piața energetică vor fi gestionate de Comisia pentru situații excepționale

Comisia pentru situații excepționale va gestiona crizele de pe piața energetică a R. Moldova, potrivit unui Regulament care va fi publicat vineri, 29 martie, în Monitorul Oficial. Conform documentului, comisia guvernamentală este obligată să verifice dacă există o situație excepțională, în termen de cel mult 12 ore de la sesizare, să coordoneze ulterior acțiunile ce urmează a fi întreprinse de către întreprinderile electroenergetice, în special de către operatorii sistemelor de transport.

 

Mai multe organizații au primit granturi de 10 mii de euro din partea Austriei

Șapte organizații nonguvernamentale din R. Moldova au primit granturi în valoare de cîte 10 mii de euro din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA). Banii vor fi utilizați pentru implementare proiectelor în domeniul mediului, educației și afacerilor sociale. Șeful Oficiului ADA din Chișinău, Alexander Karner a declarat că programul anual de granturi sprijină activități individualizate pentru a susține ONG-urile și instituțiile naționale în realizarea diverselor inițiative în întreaga țară în decurs de un an.

 

Deputatul independent, Ion Groza, a demisionat din funcția de președinte al raionului Cahul

Ion Groza, președintele raionului Cahul și proaspăt deputat ales pe circumscripția nr 43 Cahul a demisionat din funcție. Anunțul a fost făcut joi, 28 martie, în cadrul ședinței Consiliului raional Cahul. Aleșii locali au acceptat demisia președintelui raionului și au numit un interimar. Atribuțiile Președintelui raionului Cahul, pînă la alegerea unui nou președinte, urmează să fie îndeplinite de către vicepreședintele raionului Sergiu Drangoi.

 

Japonia are un nou ataşat militar în R. Moldova

Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Masanobu Yoshii, l-a prezentat, joi, 28 martie, ministrului apărării Eugen Sturza pe noul ataşat militar acreditat pentru ţara noastră, cu sediul la Kiev, locotenent-colonel Daichi Sakamoto. Locotenent-colonelul Daichi Sakamoto a declarat că este onorat să deţină funcţia de ataşat militar pentru ţara noastră şi că va depune eforturi pentru iniţierea unor proiecte, care să contribuie la amplificarea colaborării pe diferite segmente.

 

R. Moldova a stabilit relații diplomatice cu Camerun

R. Moldova a stabilit relații diplomatice cu Camerun. Protocolul cu privire la stabilire a relațiilor diplomatice a fost semnat la sediul Organizației Națiunilor Unite de către reprezentanţii permanenţi ai celor două state pe lîngă ONU, ambasadorii Victor Moraru și Tommo Monthe. R. Moldova are stabilite relații diplomatice cu 143 de state ale lumii.