REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 mai 2020)

98 de accidente rutiere s-au înregistrat pe parcursul a 72 de ore în Chișinău

Pe parcursul ultimelor 72 de ore, angajaţii Secţiei supraveghere transport şi circulaţie rutieră din cadrul Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, au intervenit și documentat 98 de accidente rutiere dintre care 92 accidente rutiere soldate cu pagube materiale, 6 accidente rutiere soldate cu 7 persoane traumatizate. Totodată polițiștii au stabilit că în două accidente rutiere șoferii au urcat în stare de ebrietate la volanul unităților de transport.

 

16 pacienți infectați cu COVID-19 sînt conectați la aparate de respirație asistată

Un număr de 248 de pacienți infectați cu COVID-19 sînt internați în stare gravă, iar 16 sînt conectați la aparate de respirație asistată. Pînă în prezent, pe teritoriul țării au fost înregistrate 7537 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus. Potrivit datelor Ministerului sănătății, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău au fost internați 53 de pacienți cu suspecție la coronavirus. Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate alte 148 persoane. Bilanțul persoanelor vindecate de COVID-19 a ajuns la 4123.

 

Poliția a anunțat detalii despre copilul dispărut din Hîncești

Șeful Secției siguranță minori a INSP al IGP, Aliona Dragomirețcaia, a prezentat joi, 28 mai, detalii despre operațiunea de căutare a copilului de șase ani din Hîncești, dispărut acum două zile. Potrivit sursei citate, minorul a dispărut la 26 mai şi încă nu a fost găsit. El a fost căutat în acest răstimp de polițiști, carabinieri, salvatori, autorități locale, rude și voluntari. “În ziua dispariției, minorul era acasă, în grija fraţilor mai mari. Ultima oara cînd a fost văzut era îmbrăcat în maiou galben și încălțat în șlapii mamei. Căutările continua. În suportul poliției au venit și peste 50 de voluntari. Facem un apel către comunitate să vină în ajutorul poliției", a spus Dragomirețcaia.

 

Peste 2700 de persoane au beneficiat de plata ajutorului de șomaj în luna mai

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă /ANOFM/ a implementat, pînă la data de 27 mai, măsuri de ocupare a forței de muncă pentru 45577 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, din care 23659 șomeri noi înregistrați. Conform bazei de date a ANOFM, la data de 27 mai, în evidență erau 32580 de șomeri, dintre care 49% constituie femei. În perioada 01 aprilie - 27 mai au fost înregistrate cu statut de șomer 15293 de persoane. De la începutul anului 2020, au beneficiat de ajutor de șomaj 4162 șomeri. Pe parcursul lunii mai curent, 2736 persoane cu statut de șomer au intrat în plata ajutorului de șomaj.

 

Sistemul de canalizare din oraşul Străşeni a fost extins cu susţinerea Slovaciei

Lucrările de extindere a sistemului de canalizare pe mai multe străzi din oraşul Străşeni au fost finalizate. Acestea fac parte dintr-un proiect susţinut de Guvernul Slovaciei, iar o comisie de recepţie a evaluat miercuri, 27 mai, lucrările desfăşurate şi a constatat că în general acestea au fost efectuate în conformitate cu prevederile legislației. Sistemul de canalizare din Străşeni a fost extins cu 3443 metri, datorită proiectului moldo-slovac „Sprijin în dezvoltarea gestionării apelor reziduale în Regiunea Centrală a Moldovei - o mai bună gestionare a apelor uzate pas cu pas".

 

Investițiile în tichetarea electronică va fi de cel puțin cinci milioane de euro

Costul proiectului pentru tichetarea electronică în transportul public municipal va fi de cel puțin cinci milioane de euro, iar proiectul va fi implementat în sistem public-privat, a declarat primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. „Companiile care vor să investească în acest proiect trebuie să aibă derulate proiecte similare în orașe de peste jumătate de milion de locuitori”, a mai spus Ceban.

 

R. Moldova trebuie să despăgubească un cetățean pentru că a divulgat că e HIV-pozitiv

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a obligat statul moldovean să plătească despăgubiri unui cetățean pentru divulgarea în documente oficiale a faptului că este HIV-pozitiv. Cetățeanul a fost nevoit să ducă la perfectarea buletinului de identitate adeverința medicală privind infectarea cu HIV primită în legătură cu scutirea de serviciul militar. Ulterior reclamantul s-a plîns de divulgarea datelor sale medicale. La 26 mai CEDO a obligat statul moldovean să plătească reclamantului 4000 de euro ca pagubă și 1500 de euro pentru costuri și cheltuieli.

 

Vinuri produse în Moldova au fost apreciate la nivel înalt în Coreea de Sud

Pentru prima dată, două vinuri produse în R. Moldova au fost incluse în Cartea de Vinuri a unui restaurant cu o stea Michelin din capitala sud-coreeană, Seul. Astfel, Vinul Moldovei a înregistrat noi succese pe plan internațional, iar Coreea de Sud devine țara care apreciază la cel mai înalt nivel produsul mîndriei noastre naționale. Noua realizare înregistrată de țara noastră se datorează eforturilor vinificatorilor reuniți sub genericul brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

 

e–Factura va fi obligatorie din 1 iulie 2020

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a informat despre obligativitatea utilizării e-facturii, începînd cu data de 1 iulie curent. Această obligativitate se referă la agenții economici care participă la operațiunile de achiziții publice. Pentru aceasta, SFS va lansa o versiune actualizată a sistemului informațional automatizat de creare și circulație a facturilor fiscale electronice „e-Factura”, care include noi funcționalități

 

Adunarea Generală a Procurorilor va avea loc pe 1 iulie

Pe data 1 iulie urmează să se desfășoare Adunarea Generală a Procurorilor. O hotărîre în acest sens a fost aprobată joi, 28 mai, de membrii Consiliului Superior al Procurorilor /CSP/ întruniți în ședință. În aceeași ședință, membrii CSP au aprobat și modificările propuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo în structura sistemului Procuraturii. Astfel, în noua structură vor fi instituite funcții noi de conducere.

 

Piețele din Chișinău se redeschid, dar cu respectarea anumitor condiții

Primăria municipiului Chișinău informează despre redeschiderea piețelor agroalimentare la 1 iunie, dar solicită respectarea anumitor condiții, printre care purtarea echipamentului de protecție, măștilor și mănușilor, atît de vînzători, cît și de cumpărători. Pînă la reluarea activității, administratorii zonelor de comerț vor asigura dezinfectarea utilajului de lucru și a celui frigorific, a spațiilor de depozitare și comercializare a produselor/mărfurilor, a tejghelelor și a întregului teritoriu.

 

Două instituții de învățămînt superior vor fi lichidate prin comasare

Două instituții de învățămînt superior din țară își sistează activitatea. Este vorba de Institutul de Relații Internaționale și Universitatea de Stat ”Dimitrie Cantemir”. Acestea vor fi absorbite de Universitatea de Stat din Moldova. Decizia a fost aprobată de către Ministrul educației Igor Șarov. El a anunțat că a fost inițiat procesul de raționalizare a rețelei universităților publice, cu scopul de a reduce cheltuielile și de a spori calitatea studiilor. El a mai spus că la baza deciziei de a închide cele două universități a stat numărul mic al studenților.