REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 ianuarie 2021)

ASD atenționează conducătorii auto să se abțină de la deplasări pe tronsoanele care duc spre Ucraina

În noaptea din 27 spre 28 ianuarie, pe întreg teritoriul R. Moldova au fost înregistrate temperaturi scăzute cu precipitații sub formă de ninsoare abundentă, starea părții carosabile fiind lunecoasă și înzăpezită. Astfel, pe drumurile publice naționale au fost efectuate lucrări de deszăpezire și combatere a lunecușului cu 274 de utilaje speciale și implicarea a 343 de muncitori rutieri. La moment, în legătură cu emiterea Codului Portocaliu de condiții meteorologice complicate, este blocat drumul public național R31 R30-Tudora-Palanca-frontieră cu Ucraina.

 

La acțiunile de deszăpezire din municipiul Chișinău au participat 63 de utilaje

În municipiul Chișinău au fost presărate 947 de tone de amestec anti-derapant și 293 de tone de sare în această noapte. Directorul Î.M. “EXDRUPO”, Sergiu Tomiță, a declarat astăzi că 63 de unități de tehnică au participat la deszăpezirea orașului. „Tehnica grea a fost scoasă pe drumurile magistrale după orele 12 noaptea. Am avut un total de 63 de unități care au participat la acțiunile de deszăpezire”, a spus Tomiță. Oficialul a specificat că pe străzile din municipiul Chișinău a fost împrăștiat material antiderapant (amestec de nisip și sare) în cantitate de 947 de tone și o cantitate de 293 de tone de sare.

 

Candidații la postul de judecător CtEDO au fost selectați

Au fost selectați cei trei candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Așadar, în urma concursului, dar și a probei scrise au fost aleși Diana Scobioală, directorul Institutului Național de Justiție, Vladimir Grossu, fostul agent guvernamental la CtEDO și Nicolae Eșanu, fost consilier al pri-ministrului Ion Chicu. Cele trei candidaturi au fost propuse Executivului. Ulterior, o comisie APCE va alege una dintre cele trei persoane.

 

Tînăra care și-a incendiat intenționat concubinul, condamnată la zece ani de pușcărie

O locuitoare a capitalei, aflată în concediu de maternitate, a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru omorul propriului concubin. Potrivit probatoriului, inculpata, în vîrstă de 25 de ani, a planificat din timp omorul concubinului care avea 60 de ani. Avînd un copil comun, aceasta a mizat că astfel va putea intra în posesia mai multor imobile şi conturi bancare pe care bărbatul le deţinea. Astfel, în noaptea spre 31 octombrie 2018, după ce au consumat împreună alcool, aceasta a aşteptat pînă concubinul va adormi. În continuare, femeia a incendiat mai multe elemente de mobilier din bucătărie, dar şi din odaia în care victima dormea, a închis toate geamurile şi a încuiat uşa pe dinafară, părăsind în grabă locuinţa.

 

Activitatea feribotului de la Molovata, sistată din cauza vîntului puternic

Astăzi, începînd cu ora 07:00, din cauza vîntului puternic, a fost sistată activitatea feribotului de la Molovata, care face legătura între cele două maluri ale Nistrului. Astfel, potrivit autorităților, podul plutitor își va relua activitatea atunci cînd vor permite condițiile meteorologice. Inspectoratul General al Poliției, recomandă pasagerilor să evite călătoriile neesențiale peste rîul Nistru!

 

Cinci localități din ţară au devenit parte a unui proiect de studii în domeniul IT

Locuitorii din Bălți, Cahul, Ungheni, Sîngerei și Taraclia vor dispune de mai multe oportunități pentru a studia domeniul tehnologiei informației. Asta după ce proiectul TEKWILL și-a extins programele la nivel național şi o serie de cursuri sînt disponibile pentru mai multe regiuni ale țării. În cadrul TekwillAcademy, 28 de candidați selectați prin concurs vor putea învăța mai multe specializări IT și vor beneficia de o acoperire a costurilor de studiu în proporție de 70%. Inițiativa educativă este implementată cu suportul financiar al SUA și al Suediei.

 

Viorel Morari rămîne în libertate

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, rămîne în libertate. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor, care au contestat hotărîrea primei instanțe. Informația a fost confirmată de către Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari. Viorel Morari a fost reținut pe 19 ianuarie, fiindu-i înaintată o nouă învinuire. Șeful suspendat al PA este acuzat de exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate.

 

Ambasadorul Cehiei în R. Moldova a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, l-a decorat astăzi cu „Ordinul de Onoare” pe Zdeněk Krejčí, Ambasadorul Republicii Cehe în țara noastră, cu ocazia încheierii mandatului. Distincția i-a fost înmînată Ambasadorului Zdeněk Krejčí în semn de înaltă apreciere a muncii desfășurate întru consolidarea relațiilor politice, economice și interumane dintre cele două state, precum și pentru sprijinul acordat în procesul de europenizare și euro-integrare a Republicii Moldova.

 

O delegaţie a României va discuta despre opţiunile pentru furnizarea vaccinului anti-COVID-19

O delegație a României, condusă de ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, și secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, vicepreședinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea, va avea joi, 28 ianuarie 2021, la Chișinău, discuții pregătitoare cu autoritățile responsabile ale R. Moldova în vederea demarării procesului de vaccinare. Părțile vor discuta despre punerea în practică a unei părți a pachetului de asistență oferit de România cetățenilor R. Moldova.

 

Mai multe localități din centrul şi sudul țării au rămas fără energie electrică

În mai multe localități din sudul şi centrul țării, deservite de Premier Energy Distribution, începînd din seara zilei de ieri, s-au produs deconectări avariate ale rețelelor electrice cauzate de rupturi de conductori și scurtcircuite în instalațiile electrice. Avariile au fost cauzate de precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare. Astfel, în dimineața zilei de astăzi, energia electrică lipsea parțial sau în totalitate în 24 de localități din raioanele Cantemir, Leova, Stefan Vodă, Orhei, Ialoveni, Căușeni, Anenii Noi, Comrat și Cahul.

 

Primăria Chișinău a redus la maximum numărul chioșcurilor din parcuri

Administrația municipiului Chișinău a anunțat că, din momentul adoptării regulamentelor și pînă în prezent, a evacuat 95 de gherete care nu dispuneau de documentația legală. Cele mai multe chioșcuri evacuate au fost în sectoarele Botanica și Buiucani, 28 respectiv 27 de gherete evacuate, urmează sectorul Rîșcani – 19, Ciocana – 13 și sectorul Centru cu cinci gherete ridicate.