REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 ianuarie 2019)

În anul 2018, procurorii PCCOCS au gestionat peste 2500 de dosare

Circa 2500 de dosare au fost gestionate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pe parcursul anului trecut. Potrivit procurorilor, din numărul total de dosare, mai bine de 500 au fost finalizate, circa 400 au fost trimise în judecată, iar peste 100 au fost clasate. Totodată, operațiunile efectuate s-au soldat cu reținerea a 263 de persoane. De asemenea, procurorii au stabilit pagube care se ridică la o valoare totală de peste 420 milioane de lei, dintre care aproximativ 284 mln de lei (circa 70%) au fost recuperate.

 

La Tiraspol a avut loc ședința experților din domeniul fitosanitar și veterinar

La sediul Misiunii OSCE din Tiraspol a avut loc prima ședință de lucru din acest an a experților din domeniul fitosanitar și veterinar, comunică Biroul pentru reintegrare. Discuțiile sau axat pe subiectul ce ține de importul în regiunea transnistreană prin posturile vamale de control, amplasate pe frontiera de stat moldo-ucraineană a semințelor și a materialului săditor, fiind convenit ca dialogul să continue pînă la identificarea unei soluții viabile. Ulterior, au fost trecute în revistă aspectele referitoare la importul în regiune a preparatelor veterinare, precum și a produselor fitosanitare.

 

Două persoane au decedat, iar şase au ajuns la spital în urma accidentelor

În zilele de odihnă, pe teritoriul ţării au avut loc şapte accidente grave, soldate cu două persoane decedate și şase traumatizate. Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Natalia Golovco, a specificat că în această perioadă au fost depistați peste 360 de conducători care se deplasau pe traseele din țară cu mult peste limita de viteză admisă, iar 21 de șoferi au fost înlăturați de la volanul mașinii, deoarece se aflau în stare de ebrietate, dintre care unul în stare de turmentare narcotică. Alți 27 conduceau fără permis.

 

Zeci de cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În decursul săptămînii precedente, 46 de cetăţeni străini, precum și 51 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în R. Moldova. Polițiștii de frontieră au documentat 63 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a R. Moldova. Pe parcursul săptămînii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 245 592 traversări.

 

Drumarii continuă lucrările de combatere a lunecușului

Drumarii au continuat noaptea trecută lucrările de deszăpezire şi combaterea lunecușului. Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a menționat că, noaptea trecută, nu au căzut ninsori, însă pe alocuri a existat ceață. „La curățarea drumurilor au intervenit 77 de autospeciale și 171 de muncitori. Drumarii au utilizat peste 538 tone de material antiderapant. Circulaţia rutieră pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă. Sectoarele periculoase sînt monitorizate și după necesitate se intervine”, a spus Căpățină.

 

Doar trei participanți la alegerile parlamentare au semnat codul de conduită

Codul de conduită privind desfășurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, propus de Comisia Electorală Centrală (CEC), a fost semnat deocamdată doar de Partidul Democrat, Partidul Socialiştilor şi blocul electoral ACUM. Fiecare semnatar se obligă „să respecte drepturile şi libertăţile altor participanţi la alegeri, ale observatorilor şi alegătorilor”, precum şi „să nu creeze obstacole jurnaliştilor aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi să nu obstrucţioneze campaniile electorale ale concurenţilor”. Din partea presei, documentul a fost semnat de posturile de televiziune TV8 şi Jurnal TV. Codul a fost deschis pentru semnare joi, în ajunul lansării oficiale a campaniei electorale.

 

Numărul cazurilor de viroze a crescut în capitală cu circa 50%

Peste 3800 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut luni, 28 ianuarie, de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru. Potrivit sursei citate, săptămîna trecută, situația epidemiologică s-a agravat. „Numărul cazurilor de viroze a crescut cu circa 50% față de săptămîna precedentă, cînd s-au înregistrat circa 2500 cazuri. Cei mai afectați sînt copiii cu vîrstele de pînă la 4 ani, la care au fost înregistrate aproximativ 1200 de cazuri. Alte peste 900 de cazuri au fost stabilite la copiii între 5 și 14 ani”, a spus Olaru.

 

O delegaţie a APCE va efectua o vizită în Republica Moldova

O delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), condusă de deputatul francez Claude Kern, va efectua în perioada 29-30 ianuarie o vizită în R. Moldova. Potrivit unui comunicat al APCE, din delegaţie vor mai face parte Elisabeth Schneider-Schneiter (Elveţia, EPP/CD), Stefan Schennach (Austria, SOC), Christian Langballe (Denmarca, EC) şi corapirtorii APCE pentru monitorizarea R. Moldova, Egidius Vareikis (Lithuania, EPP/CD) şi Maryvonne Blondin (France, SOC). Vizita este efectuată în vederea „evaluării campaniei electorale şi a climatului politic în preajma alegerilor parlamentare din 24 februarie".