REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 februarie 2019)

Noul dosar al lui Filat a fost trimis la Curtea Constituțională

Noul dosar în care fostul premier Vladimir Filat este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari a fost suspendat și remis la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată joi, 28 februarie, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la solicitarea avocaților lui Filat. Fostul premier ar fi plătit acestei firme aproape 13 milioane de lei, iar periodic ar fi efectuat transferuri din conturile companiilor gestionate, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin corupție din Banca de Economii. Infracțiunea se pedepsește cu pînă la 10 ani de pușcărie.

 

Un bărbat din Teleneşti a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor

Un locuitor al raionului Teleneşti a fost condamnat la 12 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de tentativă de omor intenționat al fiului vecinilor. Potrivit datelor Procuraturii Generale, incidentul care a adus bărbatul pe banca acuzaților a avut loc în seara zilei de 21 octombrie 2018. Aflîndu-se în curtea unui bloc de pe str. Maria Drăgan din capitală, unde închiria o odaie, inculpatul i-a aplicat unui tînăr o lovitură de cuţit în regiunea braţului şi una în regiunea pieptului. Victima a scăpat cu viaţă numai datorită intervenției martorilor care au chemat ambulanța şi oamenii legii.

 

Codul civil va fi republicat în Monitorul Oficial

Codul civil al R. Moldova, cu toate modificările și completările efectuate pînă în prezent, va fi republicat vineri, 1 martie, în Monitorul Oficial. Documentul are circa 300 de pagini. Potrivit noilor reglementări, va fi modernizată infrastructura juridică națională conform tendințelor europene și internaționale. Actul prevede că va fi instituită Cartea a 4-a – Moștenirea, care va cuprinde în particular dispoziții tradiționale de divizare a moștenirii în cea legală și testamentară. Noua redacție a Codului civil va intra în vigoare la 1 martie 2019.

 

SUA recunosc alegerile din R. Moldova

„Salutăm evaluarea OSCE/ODIHR că alegerile au fost competitive și în general au respectat drepturile fundamentale”, se arată în mesajul Departamentului de Stat american. În același timp, Statele Unite ale Americii îndeamnă liderii să se miște rapid pentru a forma un nou guvern care să respecte voința alegătorilor din R. Moldova și să activeze în beneficiul poporului prin combaterea corupției, promovarea reformelor din justiție și să securizeze progresul Moldovei pe traiectoria sa democratită.

 

Amenzile pentru vînat ilegal vor fi înăsprite

Decretul de promulgare şi legea vînătorii și fondului cinegetic vor fi publicate vineri, 1 martie, în Monitorul Oficial al R. Moldova. Potrivit noii legi, în ţară vor fi create în baza unui fond cinegetic național unic, mai multe rețele de fonduri de vînătoare specializate. Acestea vor include fondurile de tip silvic şi vor fi transmise în gestionare Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor din Moldova şi Agenţiei „Moldsilva”. Noua lege mai prevede înăsprirea pedepselor, în cazul încălcărilor, inclusiv amenzi de cîteva ori mai mari decît cele existente, confiscarea instrumentelor de braconaj, transportului, tragerea persoanelor culpabile la răspundere administrativă şi penală pentru braconaj. Prezenta lege intră în vigoare la 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Exporturile de vin moldovenesc în China au crescut cu 9% în 2018

Volumul exporturilor de vinuri moldovenești pe piața chineză a crescut în anul 2018 cu 9%, comparativ cu anul 2017. Astfel, China este în top 5 al celor mai mari importatori de vinuri moldovenești din lume. Potrivit datelor Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), pentru a menține și în anul 2019 un trend ascendent al exporturilor pe piața chineză, Vinul Moldovei va fi prezent la mai multe expoziții și concursuri de profil desfășurate în China. La fel, vor fi organizate tururi vitivinicole pentru jurnaliștii chinezi.

 

Au fost desemnaţi cei mai buni pedagogi ai anului din UTA Gagauz-Yeri

În UTA Gagauz-Yeri au fost desemnaţi cei mai buni pedagogi ai anului 2019. Învingătorii au fost desemnaţi în cadrul unui eveniment festiv organizat de Direcţia principală pentru educaţie din autonomie. Potrivit instituţiei, laureaţii concursului „Pedagogul anului din UTA Gagauzia-2019” au devenit Valentina Metliţchi, învăţătoare a claselor de treaptă primară la Liceul teoretic „M. Guboglo” din municipiul Ceadîr-Lunga, Alexandra Iularji, profesor de limbă şi literatură găgăuză la Gimnaziul din satul Congazcic. Concursul „Pedagogul anului din UTA Gagauzia” a ajuns la cea de-a 12 ediţie.

 

Transportatorii de pasageri din Chișinău vor fi verificați de fisc

Agenții economici care prestează servicii în domeniul transportului rutier de pasageri pe rutele municipale din orașul Chișinău vor fi monitorizați de angajații Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Astfel, pe parcursul lunii martie curent, angajații autorității fiscale vor efectua atît vizite inopinate, cît și vor supraveghea activitatea transportatorilor de pasageri direct, prin intermediul agenților sub acoperire. Potrivit SFS, acțiunile de monitorizare se vor desfășura în contextul multiplelor cazuri de încălcare a legislației, fapt ce duce la sporirea riscului de neconformare fiscală, și anume nereflectarea tuturor veniturilor și respectiv diminuarea impozitelor și taxelor aferente la buget.

 

Tiraspolul intenţionează să reducă numărul de deputaţi

Numărul de deputaţi în aşa-numitul soviet suprem al autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene ar putea fi redus de la 43 pînă la 33 de membri. O asemenea iniţiativă a fost lansată de un grup din 21 de parlamentari transnistreni. “Considerăm că această reducere va eficientiza sistemul de conducere şi, desigur, va diminua cheltuielile pentru întreţinerea autorităţilor”, a explicat iniţiativa Alexandr Korşunov, speakerul pretinsului for legislativ din stînga Nistrului, care este şi coautor al propunerii.