REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 februarie 2018)

BNM a pus în circulație noi monede

Banca Națională a Moldovei a pus în circulaţie de miercuri, 28 februarie, o serie nouă de monede metalice cu nominalul de 1, 2, 5 și 10 lei. Acestea vor circula în paralel cu bancnotele existente. Monedele au fost prezentate publicului în cadrul unui eveniment festiv consacrat celebrării a 25 de ani de la lansarea monedei naționale, leul. Prezent la eveniment, speakerul Andrian Candu a salutat implementarea monedelor metalice. „Moneda națională este o expresie a suveranității, independenței, dar și a nivelului de dezvoltare a unui stat”, a opinat președintele Parlamentului Andrian Candu. Potrivit guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, punerea în circulaţie a unor semne băneşti metalice era o necesitate, deoarece bancnotele cu nominal mic se uzează foarte repede.

 

Șase vameși vor fi concediați

Șase inspectori vamali vor fi concediați după ce investigațiile interne au relevat comiterea unor serii de încălcări flagrante ale legislației. Trei dintre aceștia activează în cadrul postului vamal ”Costești”. Potrivit materialelor anchetei, ei au admis introducerea în R. Moldova a mai multor unități de transport cu numere de înmatriculare străine, care aveau expirat termenul maxim de aflare pe teritoriul RM (180 de zile). Alți doi angajați au ajuns în vizorul subdiviziunii responsabile de securitatea internă a Serviciului Vamal, după ce s-a stabilit că ei și-au însușit ilegal mai multe pachete de țigări, care depășeau limita admisibilă la intrarea în România.

 

Gripa a mai făcut o victimă în capitală

Un bărbat de 41 ani din capitală a decedat din cauza virusului gripal A(H1N1), după ce a fost internat în spital în stare gravă. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), bărbatul a decedat la 23 februarie, iar testele de laborator efectuate ulterior au confirmat prezența virusului gripal de tip A(H1N1). Datele anchetei epidemiologice denotă că pacientul a fost adus la spital în stare gravă, cu maladii concomitente și nu a fost vaccinat împotriva gripei de sezon. Conform sursei citate, de la debutul sezonului rece în ţară au fost înregistrate 361 cazuri de gripă, inclusiv 63 cazuri confirmate de laborator şi 172 331 cazuri de viroze.

 

Peste 90 de persoane fără domiciliu au fost adăpostite la un Centru din capitală

Ca urma a condiţiilor meteo din ultimele zile primarul general interimar al municipiului Chişinău, Silvia Radu, a convocat miercuri, 28 februarie, comandamentul de iarnă. La şedinţă au participat pretorii de sector şi operatorii de salubrizare din cadrul administraţiei publice locale a capitalei. Directorul ÎM Regia „Exdrupo”, Adrian Boldurescu, a declarat că în cursul nopţii, s-a intervenit cu 68 de utilaje şi au fost împrăştiaţi în total peste 1100 de metri cubi de material antiderapant. Regia locativ-comunală a intervenit cu 40 de utilaje la curăţarea trotuarelor şi intrările în curţile blocurilor de locuinţe. În ceea ce priveşte persoanele fără adăpost, angajaţii Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău şi Inspectoratului Naţional de Patrulare au acţionat pe parcursul nopţii în vederea depistării persoanelor care stăteau afară în frig. La Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil au fost cazate în ultimele 24 de ore peste 90 de persoane.

 

Reprezentanții UE au prezentat Strategia Europeană pentru Dezvoltarea R. Moldova

Reprezentanții statelor Uniunii Europene au prezentat Strategia Europeană Comună de Cooperare pentru Dezvoltarea R. Moldova. Documentul prevede domeniile care vor beneficia de asistența financiară din partea UE, precum dezvoltarea economică, crearea locurilor de muncă, atragerea investitorilor străine, consolidarea instituțională, lupta cu corupția, supremația legii și reforma administrației publice. Concomitent, partenerii europeni își propun să îmbunătățească legislația națională, să consolideze societatea civilă, să promoveze egalitatea de gen, comunicarea strategică, dezvoltarea rurală, a agroturismului și încadrarea tinerilor în cîmpul de muncă. Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Mihalko, a specificat că strategia prezentată vine să sprijine R. Moldova în realizarea reformelor și servește drept un plan de lucru pentru a obține rezultate mai bune în viitor.

 

În raioanele de Est a fost înăsprită legea cu privire la recrutare

Așa-numitul președinte al autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, a semnat miercuri, 28 februarie, modificările în legea privind recrutarea în forțele armate. Anterior, modificările respective au fost votate de așa-zisul soviet suprem din Tiraspol. Potrivit modificărilor, evidența recruților se va efectua de către comisariatele militare nu doar la domiciliu, ci și la locul real de trai, în cazul în care durata de ședere depășește trei luni. Anterior, comisariatele efectuau evidența exclusiv la locul vizei de ședere din pașapoarte. Potrivit autorilor modificărilor, scopul acestora constă în ”efectuarea unui control mai eficient al resurselor de mobilizare”.