REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 iunie 2019)

Tarifele la gazele naturale ar putea să crească, anunță ministrul Economiei

Tarifele la gazele naturale ar putea să crească. Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan. Ministrul nu a precizat cu cît s-ar putea majora prețurile. Potrivit acestuia, tarifele urmau să crească încă în anul 2018, acestea însă au fost menținute artificial și chiar micșorate. O solicitare similară de majorare a tarifelor a venit și din partea transportatorilor.

 

Șeful PCCOCS Nicolae Chitoroagă şi-a dat demisia

Șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, a anunţat joi, 27 iunie, că renunță la funcție. Nicolae Chitoroagă a fost numit în funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale în august 2017.

 

În R. Moldova se aşteaptă furtuni, averse şi vînt puternic

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis trei Coduri Galbene: de caniculă, instabilitate atmosferică şi intensificări ale vîntului. Acestea vor determina vremea, pe întreg teritoriul ţării, pînă sîmbătă, 29 iunie. Potrivit meteorologilor, pînă vineri, 28 iunie, sînt valabile avertizările de caniculă şi instabilitate atmosferică. De asemenea, în toată ţara se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-45 litri pe metru pătrat), cu grindină și vijelie în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. Vineri, cînd meteorologii prognozează o răcire a vremii pînă la 25-27 grade Celsius, se aşteaptă şi vînt puternic.

 

Moldovenii care locuiesc în Lituania îşi vor putea reconverti permisele de conducere

Moldovenii care locuiesc în Lituania îşi vor putea reconverti permisele de conducere. Declarația a fost făcută joi, 27 iunie, de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în cadrul unei conferinţe comune cu ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, aflat în vizită la Chișinău. În cadrul conferinţei, şeful diplomaţiei de la Chişinău a menţionat că R. Moldova şi Lituania urmează să amplifice cooperarea bilaterală. El a spus că mizează pe sprijinul Lituaniei în procesul de reluare a asistenţei financiare a UE pentru R. Moldova. Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a specificat că ţara pe care o reprezintă îşi afirmă poziția de susținător pentru noul guvern de la Chişinău.

 

Președintele Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Ambasadorul Regatului Belgiei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu E.S. Thomas Baekelandt, Ambasador al Regatului Belgiei în țara noastră, cu reşedinţa la Bucureşti, în legătură cu încheierea mandatului la Chișinău. Oficialii au abordat mai multe subiecte cu privire la situația din politica internă și externă a țării, precum și starea actuală a relațiilor moldo-belgiene. Președintele a vorbit și despre situația politică actuală din țară, subliniind faptul că este o perioadă foarte importantă pentru Republica Moldova, iar susținerea internațională și consensul intern ne oferă o șansă foarte bună pentru dezvoltarea țării pe care o vom valorifica pe deplin.

 

Președintele Parlamentului de la Chișinău a ținut un discurs în plenul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a ținut un discurs în plenul Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse. Greceanîi a declarat că obiectivul principal care stă în fața noii guvernări din Moldova, este de a concentra forțele întru îmbunătățirea bunăstării fiecărui cetățean al țării, de la student la pensionar, de la familii de tineri specialiști la familii numeroase. Speakerul a mai adăugat că, pentru prima dată după mulți ani, Moldova are oportunitatea să promoveze o politică externă cu adevărat echilibrată, bazată pe respect, valori comune și, bineînțeles, o cooperare reciproc avantajoasă atît cu Vestul, cît și cu Estul.

 

Serviciul Vamal a anunțat încheierea mandatului directorului Vitalie Vrabie

Serviciului Vamal a anunțat astăzi despre încheierea mandatului directorului Instituției, Vitalie Vrabie. Cu această ocazie a fost prezentat și o sinteză a celor mai importante realizări ale Vămii pentru ultimii ani. Astfel, instituția precizează că printre realizările obținute se numără majorări semnificative ale acumulărilor la bugetul de stat, modernizări de infrastructură și sisteme informatice și simplificarea procedurilor. La final de mandat, Vitalie Vrabie a adresazt sincere mulțumiri tuturor funcționarilor vamali pentru munca depusă și rezultatele înregistrate, precum și colegilor din cadrul Ministerului Finanțelor pentru buna colaborare.

 

Masteranzii Facultății de Istorie a USM vor primi la absolvire și diploma Universității din București

Studenții înmatriculați la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova (USM) și la Facultățile de Istorie și de Filosofie ale Universității din București, România (UB), vor beneficia de programe de masterat cu diplomă dublă: din partea USM și a UB. Obiectul acestor acorduri îl reprezintă programele de master Istoria și circulația ideilor filosofice și istorie, resurse culturale și patrimoniu în societatea contemporană de la UB și Managementul patrimoniului cultural și Filosofii contemporane de la USM. Astfel, studenții vor studia trei semestre în universitatea gazdă și un semestru în universitatea parteneră. În fiecare an, un număr de maxim 14 studenți de la fiecare universitate vor participa la aceste programe. Înmatricularea se va face în baza concursului de admitere susținut de candidați în ambele universități. Studenților le vor fi asigurate cazarea gratuită și echivalarea cursurilor selectate.