REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 ianuarie 2021)

Drumarii cer șoferilor să evite călătoriile mai puţin necesare pentru a nu împiedica deszăpezirea traseelor

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) atenționează conducătorii auto să se abțină de la deplasări, dacă acestea nu sînt strict necesare, pentru a permite desfășurarea cursivă a lucrărilor de deszăpezire în perioada 27-28 ianuarie, odată cu emiterea de către Serviciului Hidrometeorologic de Stat a Codului Portocaliu de condiții meteorologice complicate. „Pentru desfășurarea acestor lucrări, Administrația de Stat a Drumurilor dispune de 100 de autogredere, 124 de tractoare cu pneuri cu lame, 32 de buldozere cu șenile, 18 freze de zăpadă, 134 de distribuitoare auto, 63 de încărcătoare și 40 de excavatoare”, conform instituției.

 

Chișinăuienii au raportat peste 500 de probleme prin intermediul platformei on-line de sesizări

Locuitorii municipiului Chișinău au raportat de la începutul anului 501 de probleme prin intermediul platformei on-line de sesizări eu.chisinau.md. Primăria capitalei anunță că, în perioada 1 - 26 ianuarie curent, locuitorii municipiului au raportat 501 de probleme, majoritatea sesizărilor se referă la evacuarea deșeurilor, salubrizarea curților de blocuri, reabilitarea iluminatului stradal și a obiectivelor de semafor ș.a. Serviciile municipale au soluționat 75 de probleme, alte 323 sînt în proces de lucru, iar 71 au fost respinse, restul sesizărilor au statut de nou intrate.

 

Fostul procuror anticorupție Roman Statnîi, reținut de PCCOCS

Roman Statnîi, fostul subaltern al Șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție a fost reținut în seara zilei de ieri, la sediul PCCOCS, după ce a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit pe mai multe capete, precum exces de putere, fals în acte publice, reținerea sau arestarea ilegală și tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate. Potrivit Procuraturii, toate au fost comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”, cărora, împreună cu șeful său de atunci, Viorel Morari, doi polițiști și alte persoane încă nestabilite, le-ar fi fabricat un dosar la comandă.

 

Serviciul Protecție și Pază de Stat a împlinit 29 de ani de activitate

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a transmis astăzi un mesaj de felicitare cu ocazia a 29 de ani de activitate a Serviciului Protecție și Pază de Stat. În mesaj se menționează: „Acum 29 de ani în R. Moldova s-a înființat Serviciul Protecție și Pază de Stat, care a devenit una din cele mai importante structuri naționale de securitate. În toată această perioadă, angajații din cadrul SPPS au dat dovadă de profesionalism, capacități fizice impecabile, pregătire intelectuală și loialitate față de cei cărora le-au oferit protecție”.

 

Curtea de Conturi va efectua un audit al proprietăților deținute de RM în Ucraina

Secretarul de Stat al Ministerului de externe, Dumitru Socolan, susține că este nevoie de o inventariere a tuturor bunurilor și proprietăților țării noastre aflate pe teritoriul Ucrainei și angajarea unei echipe profesioniste de avocați care să apere interesele țării la cel mai înalt nivel. Declarațiile au fost făcute în cadrul Comisiei de control al Finanțelor publice care a organizat audieri despre situația privind bunurile imobile ale R. Moldova pe teritoriul altor state. La începutul anului 2008, în lista obiectelor R. Moldova din Ucraina figurau 113 obiecte pentru recunoașterea dreptului de proprietate, Ucraina prezentînd trei obiecte care se află parțial pe teritoriul țării noastre.

 

Natalia Gordienko va reprezenta R. Moldova la „Eurovision Song Contest – 2021”

Membrii Comitetului de organizare a Concursului European de Cîntec (etapa naţională) s-au reunit pentru a discuta despre condiţiile în care R. Moldova îşi va putea delega participantul la „Eurovision-2021”. Avînd în vedere faptul că artistul selectat la ediţia din 2020 nu a avut posibilitatea să participe din cauza pandemiei, Comitetul de organizare a decis ca Nataliei Gordienko să i se ofere şansa de a reprezenta R. Moldova la ediţia din 2021.

 

Tînărul lovit cu ranga la o stație PECO din Florești s-a stins la spital

Tînărul care, acum zece zile, a fost lovit cu o rangă la o stație PECO din orașul Florești, s-a stins aseară la spital. Băiatul de 19 ani nu și-a revenit din comă. Vicedirectorul Spitalului raional Florești, Ion Manole, a declarat că tînărul a fost operat de urgență de către specialiștii instituției, în comun cu specialiști de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Cu regret, pacientul nu și-a revenit din comă. Cazul s-a produs pe 16 ianuarie. Agresorul a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior plasat în arest. Acesta și-a recunoscut vina.

 

Elevii moldoveni pot aplica la un program de studii la Școala Europeană a PaE din Tbilisi

Elevii cu vîrste cuprinse între 16 și17 ani din cele șase țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv R. Moldova, care doresc să-și aprofundeze cunoștințele despre Europa și Uniunea Europeană, pot aplica la un program unic de studii pentru obținerea unei diplome la Școala Europeană a Parteneriatului Estic din Tbilisi. Un nou apel pentru burse este deschis pînă pe 26 februarie. Bursele sînt oferite de Uniunea Europeană pentru toți elevii selectați și acoperă taxele de școlarizare, cazarea și mesele în cadrul facilităților școlii, călătoria acasă de la Tbilisi, toate materialele și resursele necesare pentru studii, precum și asigurarea medicală completă.

 

Prima Casă: Prin intermediul Programului au fost procurate 5294 locuințe

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 5294 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,65 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,32 miliarde lei. Din 5294 beneficiari, 3656 sînt familii, iar 1638 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,3 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 893 persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2203 – în cadrul programului Prima Casă 3, 655 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 12 – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

Vicespeakerul Vlad Batrîncea a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei

În cadrul sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfășoară în aceste zile la Strasbourg, Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric. Secretarul General al Consiliului Europei a salutat prezența delegației parlamentare a R. Moldova la sesiunea APCE, menționînd importanta comunicării directe atît între funcționarii Consiliului Europei și APCE și delegațiile naționale, cît și între parlamentarii din diferite țări. Vicespeakerul Batrîncea a făcut o scurtă prezentare a recentelor evoluții politice, economice și sociale din R. Moldova, precum și a situației politice din Parlamentul țării.

 

Aleșilor locali li se va explica mai clar regimul juridic al conflictelor de interese

Congresul Autorităților Locale din Moldova și Autoritatea Națională de Integritate vor lansa în comun o campanie de informare pentru aleșii locali. Instituțiile au decis să lanseze în luna februarie o campanie comună de informare destinată aleșilor locali, în care să fie explicată pe înțelesul tuturor necesitatea depunerii declarațiilor de avere și conștientizarea regimului juridic al conflictelor de interese. Campania de informare va derula pînă la finele lunii martie.

 

Legislația R. Moldova în domeniul culturi fizice și sportului ar putea fi modificată

R. Moldova ar putea avea o nouă Lege cu privire la cultură fizică și sport. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a aprobat astăzi un proiect de modificare și completare a legii în acest sens. Inițiativa aparține unui grup de deputați și cuprinde 14 capitole, 60 de articole și o anexă. Aceștia propun completarea legii cu noi capitole precum: supraveghere și control, autoritatea disciplinară; prevenirea violenței în sport și lupta împotriva dopajului și stabilirea de sancțiuni pentru încălcările depistate, care în redacția actuală lipsesc.