REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 ianuarie 2020)

Procuratura Generală i-a înaintat învinuirea definitivă lui Viorel Morari

Procuratura Generală i-a înaintat fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, învinuirea definitivă pentru trei capete de acuzare. Totodată, procurorii au depus demers de prelungire cu încă 30 de zile a mandatului de arest pe numele acestuia. Astfel, pe lîngă cele două capete de acuzare, înaintate anterior – ”abuz de serviciu” și ”fals în acte publice”, procurorii au probat încă o componență de infracțiune în acțiunile acestuia, și anume – ”amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”.

 

În ţară este anunţat Cod Galben de ceaţă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pînă marţi, 28 ianuarie, Cod Galben de ceață, pe întreg teritoriul țării. Potrivit meteorologilor, ceața se va menține pe arii extinse, izolat cu vizibilitate mai mică de 200 de metri. În aceste condiţii, poliţia atenţionează conducătorii auto să circule cu viteză redusă, să evite implicarea în manevre care se pot dovedi riscante în stare de vizibilitate scăzută şi să folosească luminile de ceaţă din dotarea autovehiculelor.

 

Primăria Chișinău va da startul unei campanii pro-vaccinare

Direcția generală de asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău va demara o campanie publică pentru vaccinarea populației. Șefa Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a prezentat luni, 27 ianuarie, la ședința săptămînală a instituțiilor municipale situația epidemiologică din municipiul Chișinău. Potrivit datelor prezentate, în ultima săptămînă s-au înregistrat 328 de cazuri de maladii infecțioase, cu 20 de cazuri mai mult decît săptămîna precedentă.

 

Ex-preşedintele Petru Lucinschi a împlinit 80 de ani

Al doilea preşedinte al R. Moldova, Petru Lucinschi, îşi sărbătoreşte luni, 27 ianuarie, cea de-a 80-a aniversare. S-a născut în anul 1940, în satul Rădulenii Vechi, raionul Floreşti. Şi-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în 1962. Este membru al Academiei de Ştiinţe Sociale din Federaţia Rusă (Moscova), doctor în filozofie (1977).

 

Ion Ceban, se află în vizită la Sankt Petersburg

Ion Ceban se află într-o vizită la Sankt Petersburg. Anunțul a fost făcut de viceprimarul Inga Ionesii în cadrul ședinței de luni, 27 ianuarie. Recent, Ion Ceban, a fost la Moscova, unde s-a întîlnit cu seful Departamentului Relații Economice Externe al Moscovei, cu care a discutat despre un acord de înfrățire a Chișinăului cu capitala rusă.

 

O profesoară din Sîngera a fost diagnosticată cu rujeolă

O profesoară din cadrul Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din orașul Sîngera a fost diagnosticată cu rujeolă, iar în prezent este spitalizată. Profesoara nu era vaccinată împotriva rujeolei și a intrat în contact cu 134 de elevi din instituție. Aunțul a fost făcut de șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi.

 

Centrele medicale din raioanele țării vor fi asigurate cu 168 de ambulanțe noi

Centrele medicale din raioanele țării vor fi asigurate cu 168 de ambulanțe noi. Acestea se află la etapa finală de asamblare și urmează să fie livrate în R. Moldova în următoarele luni. Licitația privind achiziționarea celor 168 de ambulanțe a început la sfîrșitul anului 2018- 2019. Potrivit șefului statului, banii pentru autovehicole sînt asigurați de BERD.

 

A fost dat startul licitațiilor pentru construcția a 170 km de drumuri

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat luni, 27 ianuarie, după ședința tradițională de luni cu conducerea de vîrf a țării, că a fost dat startul la licitațiile pentru construcția a 170 de kilometri de drum. Potrivit șefului statului, reparația drumurilor în satele și comunele R. Moldova este un „proiect ambițios”, care va începe în lunile aprilie-mai. “În acest moment au fost anunțate 12 licitații pentru reparația a 170 km de drumuri”, a declarat Igor Dodon.

 

În R. Moldova nu vor mai fi închise spitalele raionale, asigură Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a anunțat luni, 27 ianuarie, că spitalele raionale nu vor mai fi închise. Potrivit șefului statului, spitalele din provincie vor fi reutilate. "Vom reutila spitalele raionale cu tehnică medicală nouă. Avem resursele financiare necesare pentru a face acest lucru". De asemenea, Igor Dodon a anunțat reluarea, din februarie 2020, a programului "Un doctor pentru tine". Potrivit acestui program, satele și comunele R. Moldova vor fi vizitate de caravane medicale itinerante, care vor acorda consultații medicale gratuite.

 

Un bărbat a fost condamnat la închisoare pentru contrabandă

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunţat despre condamnarea unui bărbat la 4 ani de închisoare, pentru contrabandă cu mii de articole din aur şi argint. Inculpatul, în vîrstă de 50 de ani, nu are antecedente penale, iar acest fapt a contribuit la pronunţarea unei pedepse mai blînde, comparativ cu termenul maxim de 10 ani pedeapsă cu închisoarea. Oamenii legii l-au reţinut în flagrant delict, atunci cînd, de comun cu un alt cetăţean moldovean, aceştia au transmis o cantitate de 4 kg de bijuterii de aur şi peste 2 kg de articole din argint, destinate comercializării în R. Moldova.

 

Speakerul Zinaida Greceanîi a participat la acțiunea de comemorare a victimelor Holocaustului

Cu ocazia Zilei comemorării victimelor Holocaustului, marcată astăzi la nivel global, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a participat la mitingul-recviem desfășurat la Memorialul victimelor fascismului, de pe Calea Orheiului din capitală. La eveniment au participat vicepreședintele Parlamentului, Monica Babuc, și alți deputați, oficiali din cadrul Guvernului, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, ai Comunității evreiești din R. Moldova, ai Asociației foștilor deținuți ai lagărelor de concentrare și ghetouri.

 

Ministrul moldovean de Externe a avut o întrevedere cu un oficial american

Dinamizarea dialogului moldo-american privind reforma justiției, consolidarea statului de drept și buna guvernare au fost abordate în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, cu Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA din cadrul Biroului de afaceri internaționale în domeniul combaterii drogurilor și aplicării legii, Jorgan Andrews. Șeful diplomației moldovenești a salutat inițiativa convocării la Chișinău a celei de-a 2-a ședințe a grupului de lucru privind statul de drept și buna guvernare, din cadrul Dialogului Strategic RM – SUA. El a reiterat dorința de a consolida în continuare cooperarea moldo-americană în sfera statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, reforma justiției, combaterea corupției, dar și în sectorul economic.