REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 martie 2019)

R. Moldova a coborît o treaptă în clasamentul mondial al libertății presei

R. Moldova ocupă locul 81, din 180 de ţări, la capitolul libertatea presei. Cu o medie de 30,01 puncte, R. Moldova a coborît o poziţie faţă de anul 2017, ajungînd în 2018 pe locul 81 dintr-un total de 180 de ţări, arată raportul realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere. Pe primul loc se află Norvegia, urmată de Suedia, Olanda, Finlanda şi Elveţia. Statele Unite ocupă locul 45, imediat după România, care ocupă locul 44.

 

Echipa națională de fotbal a suferit eșec în Turcia

Echipa națională de fotbal a suferit ieri seara înfrîngere (0-4) în meciul disputat în deplasare cu selecționata Turciei în cadrul preliminariilor Campionatului European 2020. Golurile au fost marcate de Hasan Ali Kaldırım (24), Cenk Tosun (26, 54), Kaan Ayhan (70). În minutul 53 Burak Yılmaz a ratat un penalti. Scorul ar fi putut fi și mai mare dacă nu ar fi avut intervenții salvatoare, în cîteva rînduri, portarul Alexei Koșelev.

 

Serviciul Vamal își eficientizează activitatea de management al riscurilor

Cele mai bune practici în domeniul analizei de risc pentru tranzacțiile operate prin intermediul coletelor poștale sînt prezentate săptămîna aceasta în cadrul unui seminar organizat sub egida Organizației Mondiale a Vămilor (OMV). Treisprezece funcționari vamali din cadrul Aparatului Central și biroului vamal Centru vor asimila noi cunoștințe privind metodologiile de profilare a riscurilor și de analiză a informației prealabile aferente trimiterilor poștale internaționale. Sesiunea de instruire se va încheia cu înmînarea certificatelor OMV.

 

Militarii Armatei Naţionale au executat salturi cu paraşuta

Militarii din trupele cu destinaţie specială ale Armatei Naţionale au executat salturi cu paraşuta la Centrele militare de instruire ale Armatei Naționale, în cadrul exerciţiului „JCET 2019” (Joint Combined Exchange Training). Exerciţiul „Joint Combined Exchange Training” se desfăşoară în perioada 4 februarie - 28 martie şi reuneşte militari ai Armatei Naţionale, Armatei Române şi Armatei SUA.

 

Persoanele fizice pot depune declaraţia cu privire la impozitul pe venit pînă la data de 2 mai

Termenul limită pentru depunerea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice este 2 mai 2019. Anunţul a fost făcut de Serviciul Fiscal de Stat care a prezentat şi modalitatea prin care contribuabilii pot verifica existenţa obligaţiei de achitare a impozitului pe venit. Potrivit Serviciul Fiscal de Stat, persoanele fizice care doresc să îşi verifice existenţa obligaţiei de achitare a impozitului pe venit o pot face accesînd portalul https://mpay.gov.md/ sau portalul https://servicii.fisc.md/ (serviciul SIA „Contul curent al contribuabilului” sau SIA „Verificarea obligațiunii fiscale”).

 

Volumul remitenţelor în R. Moldova este în scădere

În luna februarie 2019, prin intermediul băncilor licenţiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace băneşti în valoare netă de 88,83 milioane de dolari. Cifra este în scădere cu 5,2% comparativ cu februarie 2018. Cei mai mulţi bani au venit din Uniunea Europeană – 44,5%, din CSI – 21,7% şi din restul lumii – 33,8%.

 

Procurorii anticorupție și ofițerii SPIA au descins la Inspectoratului de Poliție Ialoveni

Procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, au efectuat percheziţii în cadrul Inspectoratului de Poliție Ialoveni. În urma acestora doi agenți de patrulare au fost reținuți pentru 72 de ore. Angajații INP sînt suspectați de corupere pasivă, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani şi amendă de pînă la 150 mii de lei.

 

Academicianul Ion Tighineanu a fost propus pentru funcția pe Președinte al Academiei de Științe

Academicianul Ion Tighineanu a fost propus, marți, 26 martie, pentru funcția pe Președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM). Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de către președintele Comisiei pentru alegerea președintelui AȘM. Candidatul nominalizat Tighineanu (64 de ani) este un academician cu reputație de la Chișinău, un om care și-a dedicat întreaga viața cercetărilor științifice în domeniul fizicii.

 

1800 de persoane și-au procurat o locuință prin programul „Prima Casă”

La un an de la lansarea programului guvernamental „Prima Casă” numărul persoanelor care și-au procurat propria locuință prin intermediul acestuia a ajuns la 1800. Anunţul a fost făcut marți, 26 martie, de ministrul Finanţelor, Ion Chicu. Şeful de la finanţe a menţionat că în pofida criticilor, programul a generat rezultate mult peste aşteptări. Oficialul a comunicat că cele mai îmbucurătoare date ţin de extensiile programului, „Prima Casă 2” şi „Prima Casă 3” prin intermediul cărora peste 750 de familii şi-au cumpărat locuinţe.

 

Serviciul Fiscal de Stat a înregistrat încasări record

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a înregistrat, ieri, 25 martie, încasări de 675 de milioane de lei la Bugetul de stat. Anunţul a fost făcut marți, 26 martie, de ministrul Finanţelor, Ion Chicu. Potrivit sursei citate, pe parcursul zilei de ieri cînd a fost ultima zi în care persoanele juridice au depus declarația privind impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2018 au fost înregistrate încasări record. “Circa 675 de milioane a primit SFS la bugetul de stat din partea agenţilor economici, o cifră record. Cifra record precedentă a fost de 510.000 de lei", a spus Chicu.