REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 ianuarie 2021)

Au fost reduse tarifele pentru energia electrică

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi reducerea tarifelor și prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată pe întreg teritoriul țării, în zona de deservire a Î.C.S. "Premier Energy Distribution” SA și a SA "RED-Nord”. ANRE a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică S.A. „Energocom” în mărime de 123 bani/kWh. De asemenea, prețul mediu de furnizare a energiei electrice de către „Premier Energy” a fost calculat de ANRE în mărime de 1,44 lei/kWh, ce este cu 14,3 bani/kWh mai mic comparativ cu prețul mediu în vigoare. Consumatorii finali deserviți de Î.C.S. "Premier Energy” ale căror instalații de utilizare sînt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) vor achita 1,51 lei/kWh, cu 16,6 bani/kWh mai puțin decît prețul în vigoare.

 

În grădinițele din Chișinău a început monitorizarea procesului de alimentație a copiilor

Direcţia generală educație, tineret şi sport a Primăriei municipiului Chişinău a început monitorizarea procesului de alimentație a copiilor în grădinițele din oraș. Scopul monitorizării ține de atingerea obiectivului de centralizare a achizițiilor publice a produselor alimentare pentru copiii din grădinițe. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost semnat Acordul de consorțiu între Direcția generală educație, tineret și sport și Direcțiile de profil din sectoarele municipiului. Prin centralizarea achizițiilor publice a produselor alimentare pentru copii va crește eficiența achizițiilor publice, mijloacele financiare vor fi optimizate și se va realiza un meniu alimentar unic în grădinițele din municipiul Chișinău.

 

Autorităţile au depistat mai multe neconcordanțe în implementarea unui proiect din nordul țării

Un grup de specialiști ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a depistat neconcordanțe după ce a monitorizat procesul de execuție a lucrărilor de construcție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, în cadrul unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și sprijinit de Proiectul de Competitivitate din Moldova. Potrivit instituției, pentru contractele de antrepriză au fost depistate un șir de neconcordanțe și omiteri majore în documentația tehnică a proiectului. „Acest fapt poate tergiversa considerabil procesul de realizare a lucrărilor de construcție-montaj și, inevitabil, poate duce la sporirea costurilor financiare”, indică ADR Nord.

 

Parlamentul va declara vacant un mandat de deputat

Parlamentul R. Moldova de Legislatura a X-a va declara vacant un mandat de deputat. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, raportul asupra proiectului de Hotărîre privind demisia unui deputat în Parlament și îl va propune spre dezbateri în plenul Legislativului. Vacanța mandatului intervine ca urmare a cererii de demisie depuse de deputatul Vladimir Golovatiuc, ales din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

 

La Piața Centrală va fi amenajată o parcare multietajată

În sectorul meşteşugăresc al Pieţei Centrale va fi amenajată o parcare multietajată. Potrivit autorităţilor muncipale, schiţa de proiect este gata şi urmează să fie prezentată pentru coordonare Consiliului Municipal. La primul etaj se vor menţine spaţiile comerciale pentru cei care comercializează în prezent în acest sector, iar etajele următoare vor fi destinate parcării multietajate pentru maşini. Totodată, în zona Pieţei Centrale se preconizează a fi amenajate şi parcaje publice la sol.

 

Poliţia a anihilat o filieră de contrabandă cu piese de schimb și accesorii auto

Ofițerii de investigații din cadrul Inspectoratului General al Poliției au anihilat o filieră de contrabandă cu piese de schimb și accesorii auto. Acestea ajungeau pe teritoriul R. Moldova din Ucraina, prin ocolirea punctelor de trecere a frontierei de stat. Totodată, ofițerii de investigație verifică și versiunea implicării în schemă a unor funcționari, care facilitau trecerea nestingherită și transportarea pe interiorul țării a acestor volume impunătoare de mărfuri frauduloase. Cazul se află în exercitarea procuraturii teritoriale și se investighează sub aspectul infracțiunii de contrabandă în proporții deosebit de mari, pentru care legea penală prevede închisoare de la 4 la 10 ani.

 

Moldsilva s-a autosesizat după ce imagini cu copaci tăiați de la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” au fost publicate pe internet

După ce pe internet au apărut mai multe secvențe video care arată cum mai mulți copaci de la Rezervația Naturală „Plaiul Fagului ” au fost tăiați, Agenţia „Moldsilva” s-a autosesizat. În cadrul unei şedinţe operative s-a discutat despre un plan de acţiuni pentru elucidarea tuturor circumstanţelor. Totodată, s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al agenţiei.

 

47 de școli din UTA Găgăuzia vor beneficia de o educație mai bună

Profesorii și elevii din 47 de școli din UTA Găgăuzia, precum și părinții lor, vor beneficia de o educație mai bună ca urmare a unui proiect-pilot, al cărui scop este îmbunătățirea calității învățării online. Acesta este finanțat și implementat de PNUD și Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia. Proiectul are un buget în valoare de 200.000 USD și va fi implementat pînă în anul 2022. Proiectul-pilot își propune facilitarea unui proces de educație prin implementarea abordării de e-learning în UTA Găgăuzia, asigurînd prezența conexiunii și infrastructurii TIC de bază (hard și soft) și îmbunătățirea conținutului de învățare și a metodologiei de predare.

 

O femeie din Fălești a fost adusă cu elicopterul SMURD la Chișinău după ce a suferit arsuri grave

O femeie din Fălești a fost adusă cu elicopterul SMURD Iași la Chișinău după ce a suferit arsuri de gradul I și II pe 50% din suprafața corpului. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în dimineața zilei de astăzi, un echipaj aero-medical SMURD Iași a efectuat o misiune de transportare urgentă a unei femei din raionul Fălești spre municipiul Chișinău. Pacienta, în vîrstă de 64 de ani, a fost preluată de medicii și paramedicii români de la spitalul raional Fălești și transportată în siguranță în capitală.

 

Maia Bănărescu ar putea îndeplini pentru o perioadă funcțiile Ombudsmanului

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, ar putea îndeplini funcțiile Avocatului Poporului pînă la numirea de către Parlament a unui nou Ombudsman. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, coraportul la un proiect de Hotărîre în acest sens. Pentru organizarea concursului public de selectare a candidaților la funcția de Avocat al Poporului urmează a fi instituită o comisie parlamentară specială. Mandatul Ombudsmanului a încetat în legătură cu decesul lui Mihai Cotorobai, pe data de 6 ianuarie anul curent.