REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 februarie 2020)

Numărul companiilor care exportă fructe în Rusia s-a dublat

În ultimii trei ani, lista companiilor moldovenești care exportă fructe în Federația Rusă practic s-a dublat. Deputatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova /PSRM/, Mihail Paciu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că din cele 334 de companii din Moldova, 258 exportă fructe în Federația Rusă. ”În urma insistențelor depuse de președintele țării, Igor Dodon, aceste companii au obținut dreptul de a exporta producția în Rusia”, a declarat Paciu. Deputatul PSRM a mai comunicat că, la insistența șefului statului, de la 1 ianuarie 2019, pentru aceste companii a fost anulată TVA, ceea ce a dus la economisirea a sute de mii de lei pentru producătorii moldoveni.

 

Subiectul alimentării elevilor în școli a fost examinat la Guvern

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat miercuri, 26 februarie, o ședință pentru a examina subiectul alimentării elevilor și identifica posibilități de îmbunătățire. În cadrul ședinței a fost analizată experiența acumulată în cadrul proiectului implementat în UTA Găgăuzia și a proiectului pilotat timp de un an în instituțiile de învățămînt din raionul Strășeni. Conducerea Ministerului Educației a prezentat informația despre nivelul de pregătire a 900 de instituții de învățămînt pentru alimentarea unui număr mai mare de elevi și a precizat că majoritatea instituțiilor necesită dotări cu mobilier și veselă, iar 254 din acestea în general nu dispun de cantină.

 

Creditul de 500 milioane de dolari de la ruși va veni în următoarele săptămîni

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunţat cînd și în ce condiții țara noastră va primi creditul de 500 milioane solicitat de la Federația Rusă. Conform sursei citate, creditul din Federația Rusă va veni în următoarele săptămîni, iar rectificarea bugetului de stat va avea loc cel mai probabil la sfîrșitul lunii martie, începutul lunii aprilie. „Este vorba despre un credit pe cel puțin 10 ani, dobînda încă se discută, dar va fi de circa două procente”, a spus Dodon. În noiembrie 2019, în urma unei vizite la Moscova, premierul Ion Chicu a declarat că R. Moldova va primi un credit de 500 milioane de dolari.

 

Un tînăr a fost găsit mort în Penitenciarul Nr.15 Cricova

Trupul neînsuflețit al unui tînăr a fost găsit ieri seara într-o încăpere din Penitenciarul Nr.15 din Cricova. Potrivit datelor preliminare este vorba despre un tînăr în vîrstă de 26 de ani care-și ispășea pedeapsa pentru jaf. Cadavrul acestuia a fost găsit spînzurat în uscătorie. Oamenii legii iau în calcul versiunea unui caz de suicid.

 

Ministerul Educaţiei a interzis călătoriile elevilor peste hotare

Ministerul educației a anunţat miercuri, 26 februarie, că interzice organizarea deplasărilor, călătoriilor elevilor, studenților și angajaților din instituțiile de învățămînt în afara țării. Măsurile au fost impuse de situaţia creată în lume în legătură cu răspîndirea coronavirusului de tip nou (COVID-19). Potrivit ministerului, “în cazul întoarcerii din țările/regiunile unde circulă coronavirusul de tip nou, se recomandă automonitorizarea stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile, iar la apariția simptomelor clinice de infecție este obligatorie adresarea la medicul de familie”.

 

În ultimele 24 de ore în R. Moldova nu au intrat persoane cu simptome de Coronavirus

Punctul Focal Național privind controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou s-a întrunit miercuri, 26 februarie, în şedinţă. În cadrul acesteia, reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat că, în ultimele 24 ore, nu au fost depistate persoane care au intrat pe teritoriul R. Moldova cu simptome asociate Coronavirusului de tip nou. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul sănătăţii, conform datelor prezentate în cadrul şedinţei Punctului Focal Național, în ultimele 24 de ore, din Italia au sosit 436 de persoane cu rutele directe din Torino, Milano şi Roma. Conform sursei citate, la punctele de trecere a frontierei persoanele sînt verificate minuțios.

 

Festivalul ”Zilele Creangă” va avea loc în R. Moldova și România

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului „Zilele Creangă”, care se va desfăşura în perioada 27 februarie - 3 martie la Chişinău, Iaşi, Tîrgu-Neamţ și Pipirig, va începe joi, 27 februarie, la Orhei. În R. Moldova evenimentele din cadrul Festivalului „Zilele Creangă” vor avea loc în zilele de 27-28 februarie. Pentru prima dată, Festivalul va începe la Orhei pe 27 februarie, ora 10.00, cu o întîlnire la Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”. În aceeași zi, la ora 14.30, Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, va organiza la Academia de Științe a Moldovei simpozionul „Ion Creangă – „Homer al nostru”.

 

Matineele în grădiniţele din Chişinău au fost amînate

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău (DGETS) a emis un ordin, potrivit căruia în grădiniţele din capitală sînt interzise toate evenimentele festive prilejuite de Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie. Restricţia este cauzată de creşterea numărului de îmbolnăviri ale copiilor cu viroze şi gripă. Potrivit dispoziţiei DGETS, matineele din instituţiile preşcolare, ce urmau să se desfășoare în perioada 4 – 12 martie curent, au fost amînate pentru altă dată, pentru evitarea îmbolnăvirii copiilor în masă.

 

Termenul limită de depunere a declaraţiei cu privire la impozitul pe venit este 25 martie, anunţă SFS

Persoanele juridice şi persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, precum şi persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă trebuie să depună declarațiile cu privire la impozitul pe venit pînă la data de 25 martie. Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat /SFS/, pentru persoanele juridice şi fizice rezidente ale R. Moldova care desfășoară activitate de întreprinzător, precum şi persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei, impozitul pe venit se aplică aferent venitului obţinut de aceştia din orice surse aflate în R. Moldova, precum şi din orice surse aflate în afara țării.

 

A fost lansată Planificarea Strategică “Chișinău - Oraș Verde”

Primăria municipiului Chișinău a recepționat miercuri, 26 februarie, Planificarea Strategică „Chișinău - Oraș Verde”, baza necesară pentru activitatea municipalității Chișinău care conectează ecologic toate proiectele care vor fi implementate. Programul dat face parte din Schema-cadru a Orașelor Verzi și are scopul de a contribui la îmbunătățirea performanțelor de mediu și a condițiilor economice și sociale în Chișinău.

 

Peste 8000 de cetăţeni au solicitat ambulanţa în ultimele zile

În perioada 22–24 februarie curent, peste 8000 de cetăţeni au solicitat ambulanţa. Majoritatea chemărilor au vizat urgenţe respiratorii. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în această perioadă, echipele de medici de pe ambulanţă au deservit 1685 de solicitări pe motiv de infecții respiratorii virale acute, dintre care 1132 la copii. La patru persoane a fost stabilit diagnosticul prezumtiv – gripă. În aceeaşi perioadă, echipele de medici au acordat primul ajutor medical calificat la 1516 de persoane cu urgențe cardiologice.