REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 februarie 2019)

A fost emis Cod galben de vînt

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis marți, 26 februarie, Cod galben de vînt. Avertizarea este valabilă pînă pe 28.02.2019. Potrivit specialiștilor, astăzi, în a doua jumătate a zilei, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vîntului din nord-vest în rafale de pînă la 15-20 m/s. Totodată, meteorologii prognozează o ușoară creștere a temperaturilor, însă, astăzi și mîine, la nordul și centrul țării va ninge, iar în următoarele zile va fi înnorat.

 

Un bărbat a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru omorul vecinei

Un locuitor al raionului Briceni a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru omorul vecinei sale și pentru tîlhărie. Procurorii, care au solicitat detenție pe viață pentru inculpat, anunță că vor contesta sentința primei instanțe, pe care o consideră prea blîndă. Crima a fost comisă în noiembrie 2016, în satul Bezeda, raionul Briceni. Potrivit Procuraturii Generale, inculpatul a pătruns în casa vecinei și i-a cerut toți banii pe care fiica acesteia îi trimitea periodic de peste hotare. La refuzul femeii, inculpatul a bătut-o, iar pentru a ascunde urmele infracțiunii, i-a incendiat locuința. Femeia s-a ales cu leziuni și arsuri grave, incompatibile cu viața.

 

CEC a recepţionat toate procesele-verbale de la scrutinul parlamentar

Comisia Electorală Centrală a recepţionat şi procesat toate procesele-verbale parvenite de la secţiile de vot din ţară. Datele CEC arată că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a acumulat 31,15% dintre voturi, Blocul electoral „ACUM” – 26,84%, Partidul Democrat din Moldova – 23,62% și Partidul Politic „Șor” – 8,32%. În circumscripţiile uninominale, cele mai multe mandate au fost obţinute de PDM, PSRM şi Blocul „ACUM”.

 

Doi tineri cu antecedente penale au fost reţinuţi după ce au extorcat 100 mii de lei de la o persoană

Doi bărbaţi, cu vîrsta cuprinsă între 26 şi 30 de ani au fost reţinuţi de oamenii legii fiind bănuiţi de şantaj, după ce au extorcat de la o persoană 100 mii de lei. Potrivit Procuraturii, cei doi fac parte dintr-un grup infracţional şi au cerut cei 100 mii de lei de la victimă drept taxă în aşa-numita ”hazna criminală”. Tinerii au fost reţinuți în flagrant în municipiul Chişinău în timp ce primeau o tranşă din suma extorcată. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Șapte instituții medicale au fost dotate cu aparataj performant

Șapte instituții de învățămînt medical din ţară au fost dotate cu simulatoare pentru examinarea ginecologică ce vor fi utilizate pentru instruirea specialiștilor în screeningul cervical. Echipamentul a fost procurat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) şi Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), în cadrul proiectului “Prevenirea cancerului de col uterin 2017-2020”.

 

UE cere să fie respectată voința alegătorilor în viitoarelor negocieri politice

Uniunea Europeană va continua să condiționeze relațiile cu R.Moldova, care se vor baza și în viitor pe „domnia legii și standarde europene”, se afirmă în declarația de presă, difuzată după alegerile din R.Moldova de biroul șefei diplomației europene. Totodată, Uniunea Europeană reamintește că lucrul cel mai important acum este „să fie respectată voința alegătorilor” în negocierile politice care urmează, o referire la anularea, anul trecut, a alegerilor pentru primarul general al Chișinăului.

 

Săptămîna trecută, au fost înregistrate 205 cazuri de gripă sezonieră

În săptămîna 18-24 februarie 2019, morbiditatea prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 394,72 cazuri la 100 mii populaţie, depăşind pragul epidemic (315,88 la 100.000 populaţie), cu o descreştere de 11,7% în comparaţie cu săptămîna precedentă. În săptămîna nominalizată au fost înregistrate 205 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 32 confirmate de laborator, 14016 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi 556 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI).

 

Observatorii ENEMO au raportat greșeli și ambiguități procedurale la alegeri

Observatorii Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) au raportat greșeli și ”ambiguități procedurale sporadic” în ziua alegerilor din 24 februarie, în special datorită ultimelor modificări operate ce țin de campania electorală, utilizarea camerelor video și desfășurarea în aceeași zi a unui referendum consultativ. Constatările au fost prezentate marți, 26 februarie, la Chișinău. Șeful adjunct al misiunii, Bosko Nenezic a precizat că în ziua alegerilor, 11 echipe a cîte doi observatori au activat în 115 secții de votare din țară și de peste hotare. Observatorii ENEMO vor rămîne în R. Moldova pînă la sfîrșitul lunii martie pentru a continua să monitorizeze procesele electorale.