REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 aprilie 2018)

Medicii epidemiologi vor intensifica măsurile de protecţie împotriva malariei

Autorităţile dar şi medicii epidemiologi vor intensifica măsurile de protecţie împotriva malariei în sezonul de reproducere a ţînţarilor. Astfel în bazinele din capitală vor fi efectuate măsuri de delarvizare, prelucrare a vegetaţiei şi dezinsecţie. Conform datelor Centrului municipal de Sănătate Publică, condiţiile climaterice şi cele naturale ale municipiului Chişinău sînt favorabile pentru reproducerea intensivă a ţînţarilor, preponderent a celor malariogeni. Municipiul Chişinău este considerat de epidemiologi o zonă cu risc sporit de răspîndire a malariei prin transmiţători – ţînţari malariogeni, deoarece are pe teritoriul său peste 60 de bazine acvatice. În urma supravegherii entomologice, pe teritoriul capitalei, au fost înregistrate 11 specii de ţînţari, dintre ele trei specii – malariogeni.

 

R. Moldova și Georgia vor aprofunda relațiile bilaterale

Stadiul actual al relațiilor moldo-georgiene, precum și soluțiile de aprofundare a acestora au fost discutate de miniștrii afacerilor externe ai R. Moldova și Georgiei, Tudor Ulianovschi și Mikheil Janelidze, în cadrul întrevederii de la New York. Ulianovschi și Janelidze au trecut în revistă un șir de chestiuni de pe agenda dialogului politic bilateral, fiind exprimată deschiderea ambelor părţi pentru intensificarea schimbului de vizite atît la nivel înalt, cît și a experților de diferit rang din instituțiile celor două state. În context, interlocutorii au constatat că în ultima perioadă de timp dialogul politic dintre două țări este unul în ascensiune, drept exemplu fiind atît discuțiile purtate la nivel parlamentar, cît și guvernamental. În opinia miniștrilor, Summit-ul GUAM, la nivel de prim-miniştri, preconizat pentru 20-21 iunie curent, la Chişinău, constituie un bun prilej pentru aprofundarea relațiilor bilaterale, inițierea unor noi proiecte directe de colaborare atît între cele două state, cît și în cadrul organizației respective.

 

OSCE a desfășurat o ședință privind combaterea criminalității

La sediul din Tiraspol al Misiunii OSCE în R. Moldova a avut loc ședința grupului de lucru privind combaterea criminalității și situații excepționale, cu participarea reprezentantului Biroului politici de reintegrare, co-președintelui Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea delegaţiei R. Moldova, precum şi reprezentanților din formatul de negocieri „5+2”. Cu precădere, în cadrul ședinței au fost abordate aspectele de bază ale interacțiunii în domeniul prevenirii și combaterii consecințelor situațiilor excepționale de pe cele două maluri ale Nistrului. În aceeași ordine de idei, Chișinăul și Tiraspolul s-au angajat să reexamineze propunerile lansate anterior în domeniul prevenirii criminalității.

 

Liberarea provizorie va fi aplicată pentru o perioadă de maxim 60 de zile

Liberarea provizorie sub controlul judiciar și liberarea provizorie pe cauțiune vor fi aplicate pentru o perioadă de maxim 60 de zile. Legea pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală al R. Moldova va fi publicată în numărul de vineri, 27 aprilie, al Monitorului Oficial și astfel va intra în vigoare. Potrivit modificărilor operate în legislaţie, după expirarea celor 60 de zile, judecătorul care a dispus măsura se va expune asupra necesității menținerii măsurii aplicate. În prezent, legislația nu prevede termenul maxim pentru care poate fi impusă măsura. Astfel, în cazul persoanelor învinuite de infracțiuni, pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare de cel mult 12 ani, măsura poate fi aplicată pentru maxim un an. Dacă învinuirile sînt aduse, însă, pentru infracțiuni ce pot fi pedepsite cu închisoare pe un termen mai mare de 12 ani, atunci liberarea provizorie sub controlul judiciar va putea fi aplicată pentru maxim 24 de luni.

 

Deputaţii au ţinut un minut de reculegere

Deputaţii au ţinut, joi, 26 aprilie, un minut de reculegere pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma accidentului de la Cernobîl. În debutul şedinţei plenare președintele Parlamentului, Andrian Candu a specificat că în fiecare an, la 26 aprilie, comemorăm persoanele care au avut de suferit din cauza acelui mare accident nuclear. “Consecințele dezastrului au fost resimțite mult și de locuitorii Moldovei”, a spus Candu. La 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la ora 01:23 noaptea. Toţi locuitorii permanenţi ai oraşului şi împrejurimilor acestuia au fost evacuaţi pentru că nivelul de radiaţie în aria respectivă devenise periculos. Ulterior mii de persoane, printre care şi moldoveni au participat la lucrări de lichidare a consecinţelor avariei, mulţi dintre aceştia şi-au pierdut viaţa în urma bolii generate de radiaţie.

 

Majoritatea parlamentară a respins inițiativa privind recalcularea facturilor

Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor au solicitat joi, 26 aprilie, în plenul Parlamentului audierea conducerii ministerului Economiei, precum și a directorului ANRE, pe marginea situației în domeniul energetic și efectuării unei recalculări a facturilor pentru căldură, în urma micșorării tarifului la gazele naturale. ”Cu toții cunoaștem că, tariful la gaz a fost micșorat, însă în pofida faptului că tariful la gaz stă la baza tarifului pentru căldură, facturile pentru acest serviciu nu au fost recalculate”, a menționat deputatu PSRM, Radu Mudreac. În pofida argumentelor aduse, majoritatea parlamentară a respins inițiativa socialiștilor.