REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 septembrie 2018)

Meteorologii au emis Cod galben de îngheț la sol

Meteorologii au emis un nou Cod Galben. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de stat, în zilele de 26 pînă pe 28 septembrie, temperatura aerului, la suprafaţa solului, va ajunge pînă la -2 grade Celsius. Iar în raioanele de nord, temperatura aerului va ajunge pînă la - 1 grad Celsius. Recent meteorologii au emis Cod Galben de vînt puternic.

 

Referendumul pentru revizuirea Constituției României va fi organizat și în R. Moldova

Ambasada României la Chișinău a anunțat marți, 25 septembrie, că la 6 și 7 octombrie va avea loc Referendumul pentru revizuirea Constituției României, care va fi organizat și în R. Moldova. Potrivit Ambasadei, întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi „Sînteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU”. Senatul României a aprobat o inițiativă pentru revizuirea Constituției în vederea redefinirii noțiunii de căsătorie. Revizuirea se referă la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

 

Orarul examenelor de bacalaureat și de absolvire a gimnaziului a fost aprobat

Orarul testării naționale în învățămîntul primar, al examenelor de absolvire a gimnaziului și al celor de bacalaureat în anul de studii 2018-2019 a fost aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Potrivit unui ordin semnat de ministrul Monica Babuc, testările naționale în învățămîntul primar vor avea loc în perioada 14-23 mai 2019. Absolvenții gimnaziilor vor avea primul examen pe 3 iunie, iar ultimul - pe 13 iunie. Elevii claselor a IX-a vor susține probe la limba română (pentru alolingvi), limba de instruire, matematică și istoria românilor și universală. Examenele de bacalaureat în anul curent de studii vor începe la 4 iunie și se vor încheia pe 21 iunie.

 

Ministrul de Externe a avut o întrevedere cu Secretarul General al OSCE

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) trebuie să rămînă unul din pilonii principali ai păcii şi securităţii în Europa, autoritățile R. Moldova exprimîndu-și disponibilitatea de a coopera în vederea consolidării capacităţilor instituţiilor OSCE de avertizare timpurie, mediere a crizelor şi conflictelor existente, cît şi a noilor ameninţări. Declarația a fost făcută de ministrul de externe Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii de la New York cu Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger. Ulianovschi și Thomas Greminger au trecut în revistă evoluţiile în procesul de reglementare transnistreană, constatînd că există suficient potenţial şi voinţă politică pentru a continua dinamica pozitivă.

 

Creșterea inegalităților regionale poate fi abordată prin acțiuni de politici, consideră Banca Mondială

Inegalitățile între regiunile R. Moldova au crescut în ultimul deceniu, în timp ce decalajul de bunăstare între zonele urbane și cele rurale continuă să ia amploare. Creșterea inegalităților regionale poate fi abordată prin acțiuni de politici, potrivit unui nou studiu al Băncii Mondiale ”Parcursul spre un nou contract social”. Autorii studiului constată că printre țările Europei și Asiei Centrale, Moldova a înregistrat al doilea cel mai mare decalaj între localitățile urbane și cele rurale – decalaj echivalent cu doi ani de școlarizare. Mai mult ca atît, companiile din regiunile de nord și sud ale Moldovei se confruntă cu un un timp de așteptare mai mare pentru a se conecta la rețelele de aprovizionare cu electricitate și apă față de companiile din Chișinău.

 

Președintele Turciei va veni la Chișinău

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, va vizita R. Moldova în perioada 17 – 18 octombrie. Șeful statului Igor Dodon a anunțat că marți, 25 septembrie, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău, E.S. Gürol Sökmensüer. Cei doi au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale, situația politică internă din R. Moldova, precum și detalii cu privire la vizita lui Erdoğan. Gürol Sökmensüer a confirmat faptul că prima vizită oficială în R. Moldova a președintelui turc va avea loc în perioada 17-18 octombrie și va include atît evenimente la Chișinău, cît și în UTA Găgăuzia.

 

Guvernul va prezenta soluții privind comercializarea producției agricole

Guvernul va prezenta în următoarea săptămînă soluții privind comercializarea producției agricole din țara noastră. Anunțul a fost făcut marți, 25 septembrie, de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc, în urma ședinței săptămînale a Partidului Democrat din Moldova (PDM). El a menționat că subiectul vînzării producției agricole a fost sesizat de cetățeni în timpul întrevederilor din teritoriu. „Subiectul comercializării producției agricole este o problemă întîlnită în mai multe localități ale țării. Rezolvarea acestei probleme am pus-o în sarcina responsabililor din cadrul Guvernului şi sperăm că în foarte puţin timp, într-o săptămînă, aceștia vor veni cu soluţii la problema dată”, a spus Plahotniuc.

 

Leul moldovenesc va fi acceptat în România

Grație conlucrării Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu Banca Comercială Română și Banca Transilvania, leul moldovenesc va fi acceptat pentru operațiuni de schimb valutar și tranzacții bancare în România, a anunțat BNM. Potrivit BNM, cele două mai mari bănci licențiate din România, cu o cotă cumulativă de circa o treime din piața bancară românească, vor lansa serviciul de schimb valutar lei moldovenești (MDL) contra lei românești (RON) de către persoanele fizice pe teritoriul României, precum și serviciul de transferuri bancare în lei moldovenești. Serviciul de schimb valutar MDL/RON va fi disponibil începînd cu 1 octombrie 2018 la sucursalele și ghișeele din principalele orașe din România.