REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 octombrie 2018)

Codul Galben de vînt a fost prelungit

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul Galben de vînt. Acesta va fi valabil pînă mîine. Meteorologii prognozează intensificări ale vîntului, în rafale de pînă la 15-20 m/s. În același timp, în regiunea de nord a ţării, vîntul va fi însoţit de ploi. Mîine, în ţară se aşteaptă temperaturi situate între 12-17 grade, ziua, şi 3-7 grade Celsius, noaptea.

 

11 veterani vor primi ajutor din partea statului pentru procurarea sau renovarea locuinței

11 veterani din 8 raioane ale țării vor primi o indemnizație unică din partea statului pentru construcția, restaurarea sau procurarea locuinței. Hotărîrea a fost aprobată de Executiv. Printre beneficiari sînt o victimă a avariei de la Cernobîl, 3 veterani ai războiului din Afganistan și 7 participanți la războiul de pe Nistru. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate 492 mii de lei.

 

ANSA a atenționat producătorii că Rusia ar putea sista importul de prune

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a primit o scrisoare din partea Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, în care instituția „își exprimă îngrijorarea vizavi de cazuri de livrare din R. Moldova în Federația Rusă a fructelor infectate cu organismul de carantină „putregaiul brun monilioz al fructelor”. În aceste condiții, ANSA a specificat că în cazul nerespectării cerințelor fitosanitare la exportul produselor vegetale, partea rusă poate aplica măsuri de sistare a importului.

 

Construcția apeductului magistral Leova-Iargara va fi finalizată la începutul lunii noiembrie

Apeductul magistral Leova-Iargara, construcția căruia a demarat în luna ianuarie a anului 2018, se află acum pe ultima sută de metri și urmează a fi dat în exploatare la începutul lunii noiembrie curent. Apeductul nou, construit cu suportul Guvernului Federal al Germaniei, al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională şi cu implicarea Consiliului raional Leova, va aduce beneficii unui număr de peste 20 de mii de locuitori din sudul Moldovei, asigurîndu-le acestora accesul la servicii moderne de aprovizionare cu apă și de canalizare. Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, valoarea totală a lucrărilor este de circa trei milioane de euro.

 

În R. Moldova va activa Institutul Diplomatic

Serviciul diplomatic al Republicii Moldova va fi fortificat prin instruirea și pregătirea continuă a diplomaților din țara noastră. Executivul a aprobat Regulamentul de activitate a Institutului Diplomatic, înființat la 11 iulie curent, pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Cursurile interactive și practice pentru angajații serviciului diplomatic vor fi susținute de formatori străini, diplomaţi din cadrul MAEIE și profesori universitari, care vor prezenta cele mai bune practici ale diplomaților din întreaga lume. Beneficiarii instruirilor vor fi funcţionarii publici, inclusiv debutanți, din sistemul instituţiilor serviciului diplomatic, dar și cei detaşați în misiune diplomatică.

 

Ofițerii de protecție vor avea dreptul la compensarea cheltuielilor pentru închirierea unei locuințe

Angajații Serviciului de Protecție și Pază de Stat vor beneficia, pe perioada desfășurării activității, de dreptul la compensarea cheltuielilor pentru închirierea unei locuințe. Decizia a fost luată astăzi de deputați. Mărimea și modul de acordare a indemnizaţiei va fi stabilită de Guvern. Compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ va avea loc începînd cu 1 ianuarie 2019. Conform unor estimări, pentru implementarea acestei garanții va fi necesară alocarea sumei de circa 2 880 mii de lei anual.

 

Doi șefi de la Calea Ferată din Moldova au fost demiși

Directorul general al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” a dispus destituirea din funcție a șefului Depoului de locomotive din Chișinău și a șefului Serviciului gospodărie a locomotivelor. Decizia a fost luată după ce mai mulți locuitori din Sipoteni, Călărași, au blocat circulația trenului de pe cursa Ungheni–Chișinău, fiind nemulțumiți de numărul redus al locurilor în această garnitură. Totodată, conducerea CFM a dispus ca, în zilele de luni și vineri, atunci cînd numărul călătorilor este mai mare, să circule două garnituri pe cursa Ungheni–Chișinău.

 

Ministerul Agriculturii va elabora un nou Program de dezvoltare a horticulturii

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va elabora un nou Program de dezvoltare a horticulturii din țara noastră. Scopul este de a stabili principalele necesități în dezvoltarea sectorului, acțiunile necesare pentru dezvoltarea piețelor actuale și accesarea de noi piețe de desfacere pentru produsele horticole moldovenești. În acest sens, astăzi, la minister, a avut loc o ședință de lucru în cadrul căreia s-a discutat despre rolul și importanța elaborării programului și prioritățile documentului.