REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 noiembrie 2020)

Judecătorii care au pierdut dosare la CEDO vor plăti statului prejudiciile provocate

Parlamentul va institui dreptul de regres al statului împotriva judecătorilor ale căror acțiuni sau inacțiuni au contribuit la condamnarea R. Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/. Comisia juridică, numiri și imunități a Legislativului a aprobat astăzi un proiect de modificare a legislației în acest sens. Potrivit proiectului, judecătorii vor purta răspundere materială proporțional gradului de vinovăție stabilit în acțiunea de regres a statului față de aceștia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat.

 

Transportul public din Chișinău va fi expertizat pe bani europeni

Primăria Chișinău informează despre obținerea finanțării sub formă de grant din partea Comisiei Europene în cadrul programului de finanțare „Partnerships for sustainble cities in the Sothern and Eastern Neighbourhood”, pentru proiecte pe domeniul de transport public municipal. Astfel, orașul Chișinău a devenit parte a proiectului „MOVE IT like Lublin” – a Chisinau public transport sustainable development initiative”, orientat pe dezvoltarea urbană integrată prin parteneriate stabilite între autoritățile locale din statele membre ale UE și a țărilor partenere.

 

Spitalul din Ceadîr-Lunga a primit ajutor medical din partea Slovaciei

Spitalul raional Ceadîr-Lunga a primit un lot de utilaje medicale pentru lupta cu pandemia COVID-19, donat de Ambasada Slovaciei în R. Moldova. La începutul pandemiei, spitalul din Ceadîr-Lunga nu dispunea de suficient echipament, fapt ce complica procesul de tratament al pacienților infectați cu noul coronavirus, potrivit Svetlanei Duleva, șef al Direcției pentru sănătate şi protecție socială a UTA Gagauz-Yeri. „Ambasada Slovaciei printre primele ne-a propus ajutor. Astfel, am reuşit să dotăm instituția cu aparate care permit o asistență medicală mai eficientă pentru localnicii din Ceadîr-Lunga”, a precizat Svetlana Duleva.

 

Parcările cu plată din capitală vor fi inventariate

Primăria Chișinău anunță că pînă la data de 31 decembrie 2020, un grup de lucru special creat din cadrul municipalității va inventaria parcările cu plată de pe teritoriul municipalității, a căror autorizație de funcționare este sau a fost valabilă în ultimii cinci ani. Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, a semnat o dispoziție pentru inventarierea tuturor parcărilor cu plată, astfel vor fi colectate informații cu privire la: costul serviciilor, regimul de activitate, încadrarea în limitele terenului care se află în proprietatea agentului economic, corespunderea situației din teren cu documentația de proiect.

 

Investitori japonezi au fost informați despre avantajele dezvoltării afacerilor IT în R. Moldova

Premierul Ion Chicu a prezentat investitorilor japonezi avantajele dezvoltării afacerilor IT în R. Moldova. Webinarul de afaceri Japonia-Moldova a fost inițiat de Organizația Japoneză pentru Comerț Exterior (JETRO) și ODIMM. La eveniment au participat E.S. dl Katayama Yoshihiro, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, dl Hoshino Yoshitaka, vicedirectorul executiv al JETRO Tokyo, precum și reprezentanții instituțiilor de profil ale statului.

 

O comisie parlamentară va elucida subiectul „spălătoriei rusești”

Parlamentul va constitui Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova. O hotărîre în acest sens a fost adoptată astăzi de Comisia juridică, numiri și imunități. Potrivit proiectului, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile și va audia părțile şi persoanele implicate.

 

O comisie parlamentară va ancheta modul de exploatare a mineralelor

Parlamentul va institui o comisie de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile. Comisia juridică, numiri și imunități a Legislativului a aprobat astăzi un proiect de lege în acest sens. Potrivit proiectului, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile de domeniu, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

 

O campanie împotriva violenței de gen a fost lansată în R. Moldova

O campanie împotriva violenței de gen a fost lansată la Chișinău. Acțiunea cu genericul ”16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, se desfășoară în fiecare an, începînd cu Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și finalizînd Ziua Drepturilor Omului, 10 decembrie. Potrivit Ministerului sănătății, campania are drept scop prevenirea şi combaterea violenței în bază de gen prin creșterea gradului de conștientizare a violenței drept încălcare a drepturilor omului, a consecințelor și costurilor sale, precum și a mecanismelor de combatere la nivel comunitar şi național.

 

Pînă în 2024, majoritatea liceelor din ţară vor participa la un proiect Tekwill

Pînă în 2024, peste 90% dintre liceele din toată țară trebuie să fie membre ale comunității „Tekwill în fiecare școală". Acesta este obiectivul principal al proiectului, lansat astăzi oficial, care își propune să dezvolte abilitățile copiilor/elevilor pentru ca aceștia să fie mai bine pregătiți pentru profesiile viitorului. Pe termen lung, „Tekwill în fiecare școală" își propune să devină principalul furnizor de cursuri adaptate cerințelor pieței muncii și are ca misiune de a pune în valoare capitalul uman al R. Moldova.

 

Încă 50 de paturi pentru pacienții infectați cu COVID-19 vor fi activate

Alte 50 de paturi pentru pacienții infectați cu COVID-19 vor fi activate în cadrul Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Despre această decizie a anunțat ministrul sănătății într-o postare pe pagina sa de Facebook. La fel în această săptămînă au fost procurate și distribuite 6 unități de radiologie mobilă instituțiilor municipale, necesare în cazul pacienților în stare gravă.

 

Primăria Chișinău va reexamina ofertele de achiziționare a 100 de autobuze

Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) a obligat Primăria Chișinău să reexamineze ofertele participanților care au participat la licitația privind achiziția autobuzelor. Decizia ANSC a venit după ce alte firme concurente au contestat desemnarea companiei ISUZU ca învingătoare a licitației și au atacat această hotărîre a autorităților locale. Potrivit deciziei, Primăria Chișinău are la dispoziție 15 zile de la primirea deciziei ANSC pentru a reevalua ofertele prezentate de către „Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret” și „BMC Otomotiv Sanazi ve Ticaret”.