REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 mai 2020)

Costul alegerilor prezidențiale va crește dacă ele vor avea loc în timpul unei situații de pandemie

Costul alegerilor prezidențiale ar putea crește dacă procesul electoral se va desfășura în timpul unei situații de pandemie de COVID-19. Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a prezentat astăzi, 25 mai, un policy-brief cu titlul „Organizarea alegerilor pe timp de pandemie de COVID-19”, în care a făcut cunoscute recomandările și riscurile referitoare la organizarea proceselor electorale în timp de pandemie de coronavirus. “Cheltuielile pentru organizarea proceselor electorale în timpul unei situații de alertă de sănătate vor crește datorită măsurilor necesare de prevenire a riscului de infecție”, a spus expertul electoral Victor Pruteanu.

 

În R. Moldova sînt înregistrate 7093 de cazuri de infecție cu COVID-19

În R. Moldova sînt înregistrate 7093 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 880 în stînga Nistrului. Potrivit MSMPS, 275 de pacienți infectați se află în stare gravă, 23 la respirație asistată, 591 sînt internați în stare de gravitate medie. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 89 persoane, numărul celor tratați ajungînd la 3802. Pînă la ziua de azi, au fost confirmate 1497 cazuri de infectare în rîndul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici - 352, asistenţi medicali - 578, felceri - 78, farmacişti - 20, personal auxiliar - 469 persoane.

 

Salariile lucrătorilor din sistemul medical ar putea fi majorate

Salariile lucrătorilor din sistemul medical vor fi majorate sau chiar dublate. Anunțul a fost făcut luni, 25 mai, de Președintele țării, Igor Dodon care a precizat că va semna astăzi un decret prin care va declara anul 2020, drept an al lucrătorului din sistemul medical. Șeful statului a menționat că va propune Guvernului să elaboreze un plan calendaristic foarte clar de dublare a salariilor în sectorul medical. ”Nu mă refer doar la medici, dar și la asistenți medicali – toți care lucrează în sectorul medical”, a remarcat Dodon.

 

Pe Calea Basarabiei va fi interzisă comercializarea din camioane a pietrișului, nisipului și cimentului

Comerțul ilicit cu pietriș, nisip și ciment de pe Calea Basarabiei din capitală va fi interzis. Astfel, camioanele parcate în așteptarea cumpărătorilor, vor fi evacuate. Viceprimarul municipiului Chișinău, Inga Ionesii, a declarat luni la ședința on-line a municipalității că va interzice comerțul ilegal de pietriș, nisip și ciment pe Calea Basarabiei. “Pe Calea Basarabiei sînt aproximativ 300 de camioane care vînd, fără nici o autorizație, pietriș, nisip și ciment – acest comerț va fi interzis”, a spus viceprimarul.

 

Pensionarii ar putea primi un ajutor de 700 de la stat în următoarele luni

Pensionarii din țară care au o pensie de pînă la 3000 de lei ar putea primi în următoarele luni un ajutor unic de 700 de lei de la stat. Anunțul a fost făcut luni, 25 mai, de Președintele R. Moldova, Igor Dodon după ședința săptămînală cu conducerea țării. Dodon a declarat că a solicitat Guvernului să elaboreze un proiect de lege în acest sens.”Mijloace financiare sînt, ele deja au fost identificate”, a spus președintele.

 

Pînă la data de 1 iunie ar putea fi ridicate aproape toate restricțiile

Pînă la data de 1 iunie ar putea fi ridicate aproape toate restricțiile. Anunțul a fost făcut luni de șeful statului la finele unei ședințe de lucru cu premierul Ion Chicu. Igor Dodon a menționat că situația epidemiologică din țară înregistrează o dinamică pozitivă. Săptămîna trecută, numărul de cazuri de infectări cu COVID-19 a scăzut cu 8,9%, numărul de vindecări a crescut cu 2,9% și numărul de decese a scăzut cu 7%. De asemenea, dacă la începutul lui aprilie rata de contagiozitate era de 3,17, săptămîna trecută acest coeficient a fost de 0,89.

 

Șapte persoane au fost traumatizat în accidentele care au avut loc în weekend pe teritoriul capitalei

Pe parcursul ultimelor 48 de ore, polițiștii din capitală au intervenit și documentat 28 de accidente rutiere dintre care 23 accidente rutiere soldate cu pagube materiale, 5 accidente rutiere soldate cu șapte persoane traumatizate. Potrivit poliției, oamenii legii au stabilit că în două accidente rutiere șoferii au urcat în stare de ebrietate la volanul unităților de transport.

 

Pe 25 mai se ridică regimul de carantină la Spitalul raional Ceadîr-Lunga

Centrul perinatal şi Secţia terapeutică din cadrul Spitalului raional Ceadîr-Lunga îşi vor relua activitatea. În aceste subdiviziuni regimul de carantină urmează să fie ridicat luni, 25 mai, potrivit Direcţiei pentru sănătate şi protecţie socială a UTA Gagauz-Yeri. Duminică, după lucrările de renovare, a început să activeze şi Centrul de boli infecţioase din Ceadîr-Lunga. În prezent, în secţie sînt spitalizaţi 14 pacienţi, 11 fiind confirmaţi cu COVID-19. În total, pe teritoriul autonomiei găgăuze sînt înregistrate 360 de persoane infectate. În ultimele 24 de ore, au fost depistaţi încă trei locuitori din regiune, bolnavi de coronavirus.

 

MECC propune anularea examenelor la finalizarea programelor de formare profesională tehnică

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) va propune Executivului pentru aprobare Proiectul Hotărîrii de Guvern „Cu privire la aprobarea proiectului de lege privind anularea examenelor de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020”. Potrivit ministerului, elaborarea proiectului Hotărîrii de Guvern este determinată de situația epidemiologică, urmare a răspîndirii infecției COVID-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional.

 

Moldovagaz a făcut precizări referitor la prețul gazului

Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru R. Moldova va scădea treptat și va constitui în trimestrul IV circa 100 de dolari SUA la intrare în țară. Astfel vor apărea premise financiare pentru diminuarea tarifului final pentru consumatori, care este aprobat de către ANRE anume pe baza prețului de achiziție mediu anual. Sînt precizările companiei Moldovagaz, după ce presa a scris că R. Moldova achită un tarif de aproape trei ori mai mare Gazprom-ului, în comparație cu prețul spot la gazele naturale de pe piața europeană.

 

30 de polițiștii de frontieră, vindecați de Covid-19, au donat plasmă sanguine

30 de polițiști de frontieră, care s-au tratat de infecția de tip Covid-19, au donat astăzi plasmă sanguină pentru pacienții aflați în stare critică. La fel, un număr mare de angajați ai Poliției de Frontieră urmează să se prezinte la sediul IGPF și la alte cinci puncte de colectare sanguină din regiuni, fiind printre cei ce au solicitat benevol de a participa la actul de donare de sînge. Și în acest an, gestul nobil al Poliției de Frontieră este apreciat și susținut de către Centrul Național pentru Transfuzie a Sîngelui, care a pus la dispoziție un cort al donatorului pe teritoriul sediului central al IGPF.

 

Bărbat dispărut de 5 zile, găsit ars la un km de casă, la Sîngerei

Cadavrul carbonizat al unui bărbat a fost găsit la o distanță de aproximativ un kilometru de la casa sa. Descoperirea macabră a avut loc astăzi în orașul Sîngerei. Este vorba despre un bărbat în vîrstă de 56 de ani care era dispărut de aproximativ cinci zile. Fiul său a alertat poliția despre dispariția tatălui său în această dimineață. Ulterior, oamenii legii au depistat cadavrul carbonizat al bărbatului. Totodată, oamenii legii au stabilit că victima ar fi fost ucisă de către un bărbat în vîrstă de 48 de ani. Ultimul a fost reținut pentru 72 de ore.