REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 iunie 2019)

Biroul permanent a adoptat ordinea de zi a ședinței în plen a Parlamentului R. Moldova

Biroul permanent a adoptat ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului Republicii Moldova. Deputații vor examina astăzi proiecte de lege pentru modificarea unor acte legislative. De asemenea, va fi adoptată hotărîrea privind încetarea mandatului de membru al Curții de Conturi, precum și numirea în funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate.

 

Igor Dodon a numit un nou director al Serviciului Protecție și Pază de Stat

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnatastăzi decretul privind numirea în funcție a conducătorului Serviciului de Protecție și Pază de Stat, a colonelului Iaroslav Martin, după care în cadrul unei ceremonii oficiale, l-a prezentat efectivului SPPS. Serviciul de Protecție și Pază de Stat a revenit în subordinea Președintelui Republicii Moldova, prin decizia recentă a Parlamentului. Iaroslav Martin are o experiență de peste 20 de ani în organele de forță, inclusiv în SPPS, și a ajuns la gradul de colonel.

 

Alexandr Esaulenco va fi propus pentru funcția de director al SIS

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a dat aviz pozitiv marţi, 25 iunie, unui proiect de hotărîre a legislativului privind numirea lui Alexandr Esaulenco în funcția de director al Serviciului Informații și Securitate (SIS). Candidatura lui Alexandr Esaulenco a fost susținută de toți deputaţii prezenți la ședință şi va fi propusă spre examinare plenului legislativ. Alexandr Esaulenco are 42 de ani şi din noiembrie 2018 ocupă funcţia de director adjunct al SIS.

 

Din 1 iulie, va fi modificat modul de calculare a primelor RCA

Din 1 iulie curent, va fi modificat modul de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) internă și externă. Potrivit unui document aprobat de Comisia Națională a Pieței Financiare, în perioada 1 iulie 2019 – 30 iunie 2020, asigurătorii vor aplica prima de referință pentru asigurarea de răspundere civilă auto internă calculată de autoritatea de supraveghere. Totodată, autoritatea de supraveghere cel puțin odată pe an va calcula și aproba prima de referință aferentă asigurării de răspundere civilă auto internă și externă.

 

Campania „Un doctor pentru tine" a fost stopată

Campania „Un doctor pentru tine" a fost stopată. Anunţul a fost făcut marți, 25 iunie, de către ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco. Ministrul a anunţat că rezidenţii implicaţi în campanie au fost întorşi la vechile posturi de muncă. Campania „Un doctor pentru tine” a fost lansată în august 2018 la iniţiativa ex-premierului Pavel Filip. Potrivit statisticilor, de la începutul anului curent, circa 40 mii de persoane au primit consultaţii în cadrul acestei campanii.

 

La Curtea de Apel Chișinău a fost înregistrată o alertă cu bombă

Angajaţii Curţii de Apel Chișinău au fost evacuaţi marți, 25 iunie, după ce o persoană a anunţat că în instituţie este instalat un obiect explozibil. După mai multe căutări, oamenii legii au anunţat că alerta a fost falsă. Potrivit poliției, la ora 10.15 Inspectoratul de la Botanica a fost alertat prin intermediul Serviciului 112, care a anunţat că a primit un apel de la o femeie ce susţinea că în incinta instituţiei este instalat un obiect explozibil.

 

Marijuana în valoare de 200 mii de lei a fost depistată de poliţişti la un locuitor din Băcioi

Marijuana în valoare de 200 mii de lei şi 34 plante verzi de cînepă au fost depistate şi ridicate de oamenii legii din gospodăria unui locuitor al comunei Băcioi, municipiul Chişinău. Potrivit poliţiei, bărbatul în vîrstă de 43 ani era specializat în creşterea şi prepararea drogurilor. În urma percheziţiilor, în grădina suspectului au fost depistate 34 de plante verzi de cînepă şi două sacoşe din polimer cu marijuana în valoare de 200 mii de lei. Bărbatul este plasat în arest pentru 30 de zile și cercetat penal pentru circulaţia ilegală a drogurilor.