REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 februarie 2021)

Autoritățile capitalei vor monitoriza pînă la sfîrșitul lunii iunie cantinele din școli și grădinițe

Procesul de alimentație din școlile și grădinițele municipale va fi monitorizat pînă la sfîrșitul lunii iunie. Primăria municipiului Chișinău informează că managerii combinatelor școlare, agenți economici de profil și reprezentanți ai Direcției generale educație, tineret și sport și șefii direcțiilor educație din sectoare au participat la o ședință, prezidată de viceprimarii Angela Cutasevici și Inga Ionesii, unde s-a discutat despre măsurile privind îmbunătățirea procesului de alimentație a elevilor din municipiu. În cadrul ședinței s-a declarat că procesul de monitorizare al cantinelor școlare va continua pînă la sfîrșitul lunii iunie. Astfel, s-a cerut respectarea rigorilor de organizare a alimentației cu hrană caldă a copiilor din instituțiile de învățămînt din oraș.

 

Centrul perinatal din Ceadîr-Lunga şi-a reluat activitatea după carantină

Centrul perinatal din Ceadîr-Lunga şi-a reluat activitatea, după ce o perioadă a fost plasat în regim de carantină. “Am revenit la regimul obișnuit de muncă şi sîntem gata să oferim servicii pentru femei însărcinate din raioanele Ceadîr-Lunga, Taraclia, Comrat şi Vulcănești. În ultima perioadă nu am avut cazuri noi de infectare cu COVID-19”, a explicat directorul Spitalului raional Ceadîr-Lunga, Natalia Papazoglo. Potrivit sursei citate, timp de două săptămîni, cît instituția a fost în carantină, toate încăperile centrului au fost dezinfectate şi pentru moment nu prezintă niciun pericol pentru pacienţi.

 

Primăria municipiului Chișinău va susține veteranii de război

Administrația publică locală a municipiului Chișinău a elaborat un plan pentru susținerea veteranilor de război. Primăria municipiului Chișinău a elaborat Planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect", pentru consolidarea încrederii și îmbunătățirea protecției sociale și de drept a veteranilor de război, pentru perioada 2021-2023. Documentul are drept scop asigurarea continuității procesului de îmbunătățire a politicii sociale a statului în privința veteranilor de război, precum și a menținerii dialogului constructiv cu această categorie de cetățeni.

 

Un liceu din Bălți este eficientizat energetic cu susținerea UE

La Bălți sînt în plină desfășurare lucrările de sporire a eficienței energetice a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”, cu sprijinul Uniunii Europene. Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, circa 900 de elevi și 80 de profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil. Specialiştii Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au monitorizat procesul de execuție a lucrărilor, cu participarea reprezentanților structurilor implicate în implementarea proiectului. Ca urmare, s-a convenit asupra coordonării unor aspecte tehnice, în special în privința acoperișului.

 

Scafandrierii caută și astăzi corpul minorei înecată acum două zile în Nistru

Scafandrierii IGSU continuă lucrările de căutare subacvatică pentru a găsi corpul minorei în vîrstă de 12 ani care s-ar fi înecat la 23 februarie în rîul Nistru, în apropierea localității Speia, raionul Anenii Noi. Potrivit IGSU, timp de două zile salvatorii au lucrat intens pentru a recupera de sub apă cadavrul minorei, însă fără rezultat. Din cauza vizibilității reduse a bazinului acvatic, dar și a condițiilor dificile pe timp de iarnă, salvatorii au fost nevoiți să depună eforturi considerabile pentru realizarea misiunii. Lucrările subacvatice au fost efectuate la adîncimea de 12 metri pe o suprafață de 150 mii metri pătrați. Acțiunile au fost suspendate pe parcursul nopții, iar începînd cu dimineața zilei 25 februarie au fost reluate.

 

La Căușeni a fost lansat un Parteneriat local de ocupare

Consiliul raional Căușeni a semnat un Acord de Parteneriat local de ocupare cu Organizația Internațională a Muncii și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, în vederea redresării impactului pandemiei asupra situației social-economice în localitate. Prin intermediul Comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective a fost asigurată o planificare negociată pe parcursul procesului de consultare dintre sindicate, patronate și administrația publică locală. În acest proces s-a ținut cont mai ales de interesul grupurilor specifice: angajați, angajatori, persoane cu dizabilitate, victime ale violenței în familie, migranți reîntorși urmare a pandemiei etc.

 

Armata Națională a oferit 50 de paturi din dotare Centrului COVID-19 Chișinău

În urma solicitării din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Armata Națională a transmis Centrului COVID-19 Chișinău 50 de paturi din dotare. Astfel, mobilierul a fost transportat și amenajat la Moldexpo, în seara de miercuri, 24 februarie, de către un grup de militari din cadrul Batalionului cu Destinație Specială „Fulger”. De la începutul pandemiei, Armata Națională a mai contribuit cu alte circa 140 de paturi, dintre care 34 — medicale și a participat la amenajarea Instituției Medico-Sanitare Publice Centrul COVID-19 Chișinău, în sprijinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

Lituania va oferi R. Moldova un lot de vaccin anti-COVID

Lituania va oferi R. Moldova un lot de vaccin anti-Covid și va depune în continuare demersuri la Comisia Europeană pentru a susține vaccinarea populației din statele membre ale Parteneriatului Estic, au declarat astăzi șefii diplomațiilor celor două state, Aureliu Ciocoi și Gabrielius Landsbergis. Cei doi oficiali au avut o întrevedere la Chișinău, unde unul dintre principalele subiecte a fost situația pandemică. Aureliu Ciocoi a menționat că Lituania a fost inițiatoarea unui demers semnat de 13 state membre ale UE către Comisia Europeană ca să ofere sprijin statelor din Parteneriatul Estic în campania de vaccinare, precizînd că autoritățile de la Vilnius au decis să ofere și un lot de vaccin Republicii Moldova.

 

Radu Albot a obținut o nouă victorie

Radu Albot (76 ATP, cap de serie nr. 6 s-a impus pe 25 februarie a.c. în optimile de finală ale turneului ATP de la Singapore, într-un meci de un suspans de neimaginat contra germanului de 29 de ani, Yannick Hanfmann, nr. 105 în ierarhia mondială. Tenismenul nostru de 31 de ani a dat dovadă de prestanță și caracter, învingînd cu scorul de 6-7 (2-7), 7-6 (9-7), 6-3, după ce a reușit în setul al II-lea să recupereze trei mingi de meci. Partida a pus la grea încercare rezistența fizică a sportivilor, durînd 2 ore și 43 de minute.

 

Inspectorii ANTA și INSP verifică cum sînt respectate măsurile anti-Covid în transportul de pasageri

Echipele mobile mixte formate din inspectorii ANTA și INSP monitorizează mijloacele de transport public, pentru a verifica gradul de respectare a tuturor măsurilor epidemiologice de către pasageri, conducători auto, operatori de transport rutier, întreprinderi ce desfășoară activități conexe transportului rutier. Controalele vor avea loc pînă pe 28 februarie. Răspunderea pentru respectarea strictă a măsurile de control și prevenire a răspîndirii infecției COVID-19 își asuma asociațiile patronale de profil. La data de 26 februarie 2021, specialiști ai MAI, MEI și ANTA vor evalua și vor prezenta public informația privind nivelul de respectare în transportul rutier a măsurilor epidemiologice.

 

Sheriff a urcat pe primul loc în clasamentul all-time

Datorită victoriei cu Zimbru, formația Sheriff a reușit să ajungă, în premieră, pe primul loc în clasamentul “all-time” al Diviziei Naționale. Tiraspolenii au adunat 1616 puncte, cu două mai multe decît Zimbru, care a condus timp de 30 de ani în ierarhia celor mai bune echipe din R. Moldova. Zimbru este singura echipă care a participat la toate cele 30 de ediții ale Campionatului Moldovei, în timp ce Sheriff se află la a 23-a participare. Pe locul 3 în clasamentul “all-time” se află Zaria Bălți (937 de puncte), 4 – Dacia Chișinău (892 p.), 5 – Nistru Otaci (884 p.).