REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 aprilie 2019)

Colecţia de animale a Grădinii Zoologice s-a mărit cu aproape 50 de exemplare

Colecţia de animale a Grădinii Zoologice s-a mărit în această primăvară cu aproape 50 de exemplare. Directorul adjunct al instituţiei, Sergiu Pînzari a menţionat că în ultimele trei luni mai multe animale din colecţia grădinii au făcut pui. “Cu 10 exemplare s-a majorat numărul cîinilor enoţi. Opt pui au adus pe lume recent şi caprele de Camerun. Au pui mulţi muflonii, cangurii şi suricatele. Ne mîndrim şi cu doi măgăruşi şi cu un pui de cămilă pe care îl hrănim cu biberonul după ce mama l-a părăsit”, a spus Pînzari.

 

233 km de cale ferată vor fi reabilitați începînd cu 2019

La începutul lunii mai a anului curent se finalizează prima etapă a licitației pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești pe o distanță de aproximativ 233 de km. Odată cu reabilitarea tronsonului vor avea loc și lucrări privind renovarea stației Giurgiulești, reînnoirea și modernizarea liniilor de cale ferată, control-comandă și semnalizare, telecomunicații, etc.

 

De la 1 iulie, CNAS va stabili și va achita concediile de boală

De la 1 iulie curent, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) va stabili şi va achita îndemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă conform informaţiilor parvenite de la instituţiile medicale. În acest context, la CNAS a avut loc o şedinţă de lucru cu reprezentanţii instituţiilor bancare cu scopul de a găsi o soluţie pentru plata îndemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.

 

ASP va activa în ziua de 30 aprilie, declarată liberă pentru bugetari

Agenția Servicii Publice (ASP) va activa în ziua de marți, 30 aprilie curent, care a fost declarată liberă de către guvern. Decizia a fost luată pentru a asigura un proces continuu de eliberare a actelor de identitate în luna aprilie. Astfel, serviciile de eliberare a actelor de identitate și serviciile de stare civilă vor fi disponibile în toate centrele multifuncționale și subdiviziunile teritoriale ale ASP.

 

Studenţii de la ASEM vor studia o disciplină nouă

Din toamnă, studenţii de la Academia de Studii Economice vor studia o disciplina nouă - anticorupţia. Aceştia vor învăţa cum să prevină fenomenul corupţiei, fiind instruiţi de experţi din cadrul unor ONG-uri şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie. Potrivit datelor CNA, studenţii care vor sa înveţe noua materie trebuie să expedieze CV-ul şi o scrisoare de motivaţie pînă la finele lunii mai.

 

Oamenii legii au reținut mărfuri de contrabandă în valoare de peste 5 mln lei

Patru bărbați, cu vîrste cuprinse între 36 și 49 de ani, sînt învinuiți într-un dosar de contrabandă cu mărfuri de larg consum, care erau introduse ilegal în țară prin regiunea transnistreană. În acest caz au fost efectuate 12 percheziții în urma cărora au fost depistate mai multe loturi de mărfuri estimate la peste 5 milioane de lei. Dacă vor fi găsiți vinovați de cele incriminate, învinuiții riscă pînă la 10 ani de detenție.

 

Un angajat al Direcției Antidrog a ajuns pe banca acuzaţilor

Unul dintre cei doi angajați din cadrul Direcției Antidrog, a INI, reținuți pentru trafic de influență la începutul lunii aprilie, a ajuns pe banca acuzaților fiind bănuit de trafic de influență. Potrivit datelor Procuraturii Anticorupţie, bărbatul, folosindu-se de funcția pe care o deținea a pretins și primit suma de 1400 de euro de la un figurant într-un dosar penal pentru traficul ilegal de droguri. Dacă va fi găsit vinovat de către instanța de judecată, învinuitul riscă pînă la cinci ani de închisoare sau o amendă de pînă la 150 mii de lei.

 

Interdicția vînzării ţigărilor în apropiere de şcoli şi spitale este constituțională

Hotărîrea Curţii Constituţionale pentru controlul constituționalității privind controlul vînzării tutunului va fi publicată vineri, 26 aprilie, în Monitorul Oficial. Potrivit deciziei CCM, interdicția comercializării produselor din tutun în apropierea instituțiilor de învățămînt şi a instituțiilor medico-sanitare este constituțională.

 

Un poliţist din Drochia a fost reţinut după ce a cerut 45 mii de lei

Un inspector din cadrul Serviciului supraveghere tehnică şi accidente rutiere al Inspectoratului de poliţie Drochia a fost reţinut de ofiţerii CNA după ce a extorcat de la un şofer 45 mii de lei. Potrivit CNA, omul legii susţinea că ar avea influenţă asupra unor judecători şi procurori din Drochia şi că-i poate determina să nu-l tragă pe şoferul prins beat la volan, la răspundere penală şi să nu-l lipsească de dreptul de a conduce.

 

În orașul Rîșcani va fi edificat un monument al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt

În orașul Rîșcani va fi edificat un monument al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt. Hotărîrea guvernului a fost aprobată în baza deciziei Consiliului raional Rîșcani. Totodată, în aceeași localitate va fi înființat și un monument al lui Gheorghe Rîșcanu. Ambele monumente vor fi edificate conform unui proiect avizat de Ministerul culturii.

 

4000 de angajați ai MAI vor asigura ordinea publică de Paști

Patru mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor forma echipe mobile specializate în toate zonele din țară, preponderent în cele cu un număr mare al populației, pentru asigurarea ordinii publice în perioada Sărbătorilor Pascale. Dintre aceștia trei mii vor fi angajați ai Inspectoratului General al Poliției, iar o mie vor fi angajați ai Inspectoratului Național de Carabinieri. Potrivit autorităților, poliția va asigura în prejma lăcașurilor sfinte minim doi angajați care vor supraveghea ordinea publică.

 

Ambasada Chinei a vernisat o expoziție aniversară de fotografii

O expoziție de fotografii organizată cu prilejul aniversării a 70-a a înființării Republicii Populare Chineze și al celei de-a 40-a aniversări a politicii de reforme și deschidere a Chinei, a fost vernisată joi, 25 aprilie, la Biblioteca Națională a R. Moldova. Expoziția cuprinde 50 de fotografii, care prezintă treptele de dezvoltare a Chinei în această perioadă de timp. La eveniment au participat scriitori, ziariști, bibliotecari, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău.