REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 aprilie 2018)

Ruslan Codreanu va asigura interimatul primăriei capitalei

Primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu, și-a suspendat activitatea de la Primăria Chișinău pînă la 3 iunie, pentru a se implica în campania electorală la șefia capitalei în calitate de candidat independent. În dimineața de miercuri, 25 aprilie, Radu a semnat un ordin prin care l-a desemnat primar interimar pe viceprimarul Ruslan Codreanu, care a venit în această funcție în toamna anului trecut.

 

Guvernarea pretinde că R. Moldova a înregistrat progrese substanţiale

R. Moldova a înregistrat progrese substanţiale în crearea unui mediu naţional favorabil dezvoltării durabile, inclusiv prin îmbunătăţirea climatului de afaceri, instituirea zonelor economice libere pentru atragerea investiţiilor străine directe şi extinderea infrastructurii pentru susţinerea mediului de afaceri. Declarația a fost făcută de Ministrul de externe Tudor Ulianovschi, în cadrul Forumului Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) privind finanţarea dezvoltării, care se desfășoară la New York. La acest Forum șeful diplomației moldovenești participă, inclusiv, și în calitatea sa de președinte al Consiliului pentru Comerț și Dezvoltare al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

 

Procurorii PCCOCS au descins în UTA Găgăuzia

Oficiul Sud al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, au sistat activitatea unei grupări criminale din UTA Găgăuzia, specializată în circulația ilegală a drogurilor. În rezultatul perchezițiilor efectuate în diferite localități ale UTA Găgăuzia, procurorii PCCOCS și ofițerii SPIA ai MAI au depistat și ridicat șase unități de diferite tipuri de armă, mai mult de 500 de cartușe de diferit calibru și bani în sumă de peste 34.000 de lei. În prezent, procurorii PCCOCS verifică legalitatea păstrării armamentului și munițiilor depistate și dacă acesta a fost folosit în activitatea criminală. Pentru păstrarea ilegală a armelor și munițiilor, legislația R. Moldova prevede închisoare de la 2 la 7 ani.

 

Comisia mixtă moldo-română în domeniul apărării s-a reunit la Bucureşti

O delegaţie a Ministerului Apărării participă, în perioada 25-26 aprilie la reuniunea Comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării, care se desfăşoară la Bucureşti, România. Potrivit Secretarului de Stat în domeniul politicii de apărare şi cooperării internaţionale, Dumitru Mînzărari, care este şi copreşedinte al comisiei din partea Ministerului Apărării R. Moldova, agenda discuţiilor cuprinde subiecte referitoare la cooperarea militară dintre instituțiile de apărare ale celor două state, asistența oferită R. Moldova de către Alianţa Nord-Atlantică, stadiul de implementare a Iniţiativei de Dezvoltare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), precum și relaţia R. Moldova – Uniunea Europeană. De asemenea, vor fi abordate noi posibilități de sprijin pentru reforma sectorului de apărare, care este în prezent în proces de derulare şi va fi semnat Planul bilateral de cooperare între Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale din România pentru anul 2018.

 

Șeful statului s-a întîlnit cu Secretarul de Stat din Austria

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Hubert Fuchs, Secretarul de Stat al Ministerului Federal pentru Finanțe din Austria. Părțile au abordat subiecte de actualitate ce ţin de relaţiile bilaterale dintre R. Moldova şi Republica Austria. Igor Dodon a menționat că dialogul și cooperarea bilaterală au devenit tot mai dinamice în cele mai importante domenii de interes comun. Totodată, șeful statului a exprimat mulţumiri pentru sprijinul oferit de Republica Austria țării noastre în vederea implementării reformelor şi avansării în procesul reglementării conflictului transnistrean. ”În cursul dialogului am pledat pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale dintre Moldova şi Austria în toate domeniile, în special, în cel comercial-economic şi investiţional, precum și pentru valorificarea potențialului de cooperare dintre statele noastre”, a menționat Igor Dodon.

 

Reformele economice din R. Moldova au fost discutate la Washington

R. Moldova a participat la Ședințele de primăvară 2018 ale FMI și Grupului Băncii Mondiale la Washington. Delegația moldovenească a fost condusă de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. În cadrul vizitei, reprezentanții Ministerului Finanțelor și Băncii Naționale au discutat cu oficiali de rang înalt ai FMI, Băncii Mondiale, Societății Financiare Internaționale (IFC), Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisiei Europene despre implementarea reformelor economice și bancare în R. Moldova.

 

Trei cetăţeni turci au fost expulzaţi din R. Moldova

Trei cetăţeni ai Turciei, printre care un minor, au fost condamnaţi pentru deţinerea şi folosirea documentelor oficiale false de importanţă deosebită. În urma deciziei pronunțate de instanţă, cei trei străini au fost expulzaţi. Potrivit datelor Procuraturii Generale, cetățenii turci au fost amendaţi penal cu sume cuprinse între 25 mii şi 35600 lei, cu recuperarea cheltuielilor judiciare de 11418 lei. Procurorii au stabilit că, în decursul anului 2017, aflîndu-se pe teritoriul Turciei, inculpaţii au determinat anumite persoane să confecţioneze şi să le aplice în paşapoarte, contra plată, permise de şedere false pe teritoriul Republicii Federale Germania. Ulterior, în luna februarie curent, aflîndu-se în R. Moldova aceştia au încercat să ajungă în Germania, în baza actelor oficiale false. Toţi trei au fost reţinuţi.

 

CNA raportează o creștere a numărul infracţiunilor de corupţie

Numărul total al infracţiunilor de corupţie înregistrate la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) în primul trimestru al anului 2018 este în creştere, iar apelurile la linia anticorupţie s-au dublat. Mai mult de jumătate din actele de corupţie (68 la sută), depistate de Centrul Naţional Anticorupţie, au fost comise în capitală şi în raioanele de centru ale ţării. Totodată, 19% din infracţiunile documentate de CNA au fost identificate în mun. Bălţi şi raioanele de nord ale ţării, iar 13 la sută - în mun. Cahul şi raioanele de sud. De asemenea, în primele trei luni ale anului curent, ofiţerii de investigaţie ai CNA au depistat 247 de infracţiuni sau cu 14 la sută mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. Potrivit genurilor de infracţiuni, traficul de influenţă se situează pe primul loc - 68 de cazuri, urmat de abuzul de putere sau abuzul de serviciu – 43 de cazuri; coruperea pasivă – 40, coruperea activă – 31, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu – 13 şi altele.