REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 septembrie 2018)

Salvatorii au atenționat asupra pericolului de intoxicare în urma fermentării vinului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI avertizează cetățenii să fie atenți în perioada fermentării vinului. Cetățenii sînt rugați să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon. IGSU recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare, sau ca procesul de fermentare să fie în încăperi deschise sau în aer liber. Persoanele sînt îndemnate să nu se afle perioade lungi în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, dar să anunţe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere. Potrivit IGSU, 4 persoane au decedat în urma intoxicațiilor cu dioxid de carbon de la începutul lunii septembrie 2018.

 

Peste 60 de șoferi în stare de ebrietate au fost sancționați

La sfîrșitul săptămînii trecute, poliția de patrulare a identificat peste 2.000 de încălcări ale circulației rutiere. Timp de trei zile, ofițerii au documentat și înlăturat de la volanul automobilului 67 de conducători auto în stare de ebrietate și unul sub influența substanțelor narcotice. Angajații Inspectoratului Național de Patrulare au activat în mod sporit pe traseele naționale și locale întru prevenirea încălcărilor RCR și a accidentelor rutiere. Totodată, peste 1.300 de șoferi au încălcat regimul de viteză, iar alții 39 conduceau automobilul fără permis de conducere.

 

14 străini au fost obligați să părăsească teritoriul RM

Pe parcursul săptămînii trecute, în scopul asigurării controlului legalității șederii străinilor pe teritoriul R. Moldova, ofițerii Biroului migrație și azil au realizat mai multe activități, fiind documentate 68 de cazuri. Astfel, pentru încălcarea regulilor de ședere în R. Moldova au fost cercetați contravențional 46 de străini, iar pentru încălcarea regulilor de plasare în cîmpul muncii – 3 străini, majoritatea cetățenilor fiind din Ucraina, Turcia, Federația Rusă etc.. În aceiași perioadă, în privința a 14 străini din Federația Rusă, SUA, Ucraina, Bangladesh și Israel au fost emise decizii de returnare, fiind obligați să părăsească teritoriul țării. Au mai fost emise 5 decizii de revocare a dreptului de ședere pe teritoriul țării.

 

CCM a decis că Speakerul sau Premierul vor putea emite decretul de numire a miniștrilor

Curtea Constituțională (CCM) a prezentat, luni, 24 septembriem, un aviz prin care a stabilit că Speakerul sau Premierul pot emite decretul de numire a noilor membri ai Guvernului și pot primi jurămîntul acestora, după refuzul repetat al șefului statului, Igor Dodon, de a promova în funcții doi miniștri propuși de Premier. Astfel, Curtea a constatat un blocaj instituțional. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data pronunțării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova. Consilierul prezidenţial în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, a criticat avizul CCM. „Curtea este folosită drept un instrument politic. Considerăm că, cei doi miniștri nu sînt persoane integre și nu dețin experiența necesară pentru a activa în aceste domenii. ", a spus Lebedinschi.

 

Vama a adus săptămîna trecută 451 mln. de lei

În perioada 17 – 23 septembrie curent, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 451,3 milioane lei, fiind perfectate per total 10.870 de declarații vamale. La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămînii trecute, au fost relevate 154 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul țării noastre a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum. Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 27 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 102.482 lei.

 

Peste 300 de persoane au suferit de boli diareice acute

Peste 300 de persoane din municipiul Chişinău, dintre care 200 de copii, au ajuns săptămîna trecută în instituţiile medicale de profil infecţios cu boli diareice acute. Anunțul a fost făcut luni, 24 septembrie, de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru. Sursa citată a specificat că în perioada menționată au fost spitalizate 190 de persoane, ceea ce constituie peste 61% dintre bolnavi. „În total, săptămîna trecută, au fost înregistrate 440 de cazuri maladii infecțioase și intoxicații, dintre care 70% au fost cazuri de diaree”, a spus Olaru.

 

Președintele R. Moldova și-a motivat refuzul de a promova noi miniștri

Șeful statului Igor Dodon susține că, prin decizia sa de a suspenda din funcţie Preşedintele, ales legitim şi prin vot direct de către cetăţenii R. Moldova, Curtea Constituţională (CC) a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un aşa-numit preşedinte interimar. „Silvia Radu nu poate fi numită în funcţia de ministru al Sănătăţii. Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede că „Pentru a ocupa o funcţie publică persoana trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerinţe: a) să respecte condiţiile prevăzute la art.27; b) să aibă studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă; c) să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea/profilul funcţiei publice respective; d) să aibă experienţă managerială de cel puţin 2 ani. În cazul lui Nicolae Ciubuc, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, ar fi de menţionat că nu corespunde criteriilor de integritate”, a scris șeful statului pe o rețea de socializare.