REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 noiembrie 2020)

Bugetul capitalei pentru 2020 va fi modificat

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a votat decizia privind modificarea bugetului municipal pentru anul 2020. Potrivit raportorului, decizia de a modifica bugetul a parvenit în urma mai multor factori, și anume decizia aprobată în luna mai privind scutirea anumitor taxe, în urma impactului COVID-19 și cînd mai mulți agenți economici au rămas în șomaj tehnic. Potrivit Raportului, se propune micșorarea sumei veniturilor cu 28 mln. lei.

 

Noul ambasador al Austriei în R. Moldova a prezentat scrisorile de acreditare

Președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, a primit scrisorile de acreditare de la noul Ambasador agreat al Austriei în țara noastră, Stella Avallone. În cadrul dialogului, șeful statului a apreciat dinamica ascendentă a relațiilor moldo-austriece. Președintele țării a menționat că pe parcursul anilor Austria şi-a confirmat sprijinul pentru R. Moldova în toate domeniile, iar ex-Ambasadorul Austriei în țară noastră, Christine Freilinger, a fost decorată în septembrie curent, cu distincția „Ordinul de Onoare”.

 

În Chișinău se repară șase treceri pietonale subterane concomitent

În municipiul Chișinău a intrat de astăzi în reparație încă o trecere subterană. Astfel, în prezent se reabilitează concomitent șase treceri pietonale subterane. Administrația municipiului Chișinău a anunțat că pasajul subteran din bd. Dacia intersecție cu str. Nicolae Titulescu, din sectorul Botanica al capitalei, a intrat astăzi în reparație. Concomitent în capitală mai sînt reabilitate încă cinci treceri pietonale subterane: subterana din str. Alecu Russo, 2/1, Rîșcani; subterana din str. Alecu Russo, 59/4, Ciocana; subterana din bd. Renașterii Naţionale (Circ); subterana din bd. Dacia, 18/1 intersecție cu str. Teilor; subterana din şos. Hîncești, 143/1 (Gara Auto de Sud).

 

Cinci startup-uri din Moldova concurează pentru un loc la Seedstars World Competition

Cinci fondatori de startup-uri tehnologice din R. Moldova își vor prezenta afacerile la competiția online Seedstars Chișinău 2020/21. Un singur cîștigător local va merge la etapa regională, în Marea Finală, unde îl așteaptă marele premiu de 500 mii de dolari în investiții de capital pentru dezvoltarea propriei afaceri. Competiția online Seedstars Chișinău 2020/21 este inițiată cu sprijinul partenerului principal, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, precum și al partenerilor locali Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Suedia, organizatori fiind TEKWILL și Startup Moldova.

 

România va oferi R. Moldova o parte din vaccinurile împotriva coronavirusului pe care urmează să le primească de la UE

România va oferi R. Moldova o parte din vaccinurile împotriva coronavirusului pe care urmează să le primească de la Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de către Viorel Badea, președintele PNL Diaspora din România, care candidează pentru funcția de senator, la alegerile parlamentare de peste Prut.

 

Un bărbat și-a ucis în bătaie amicul și l-a lăsat să zacă lîngă calea ferată

Un bărbat în vîrstă de 37 de ani din Ștefan Vodă riscă 15 ani de pușcărie pentru omor. Cadavrul victimei în vîrstă de 44 de ani a fost depistat recent de un echipaj al BPRO, lîngă calea ferată din apropierea străzii Luncii din sectorul Rîșcani al capitalei. Pe corpul acestuia au fost depistate mai multe urme de lovituri, în urma cărora a și survenit decesul bărbatului. Potrivit poliției cazul a avut loc într-o locuință improvizată. Cei doi au consumat împreună băuturi alcoolice, iar la un moment dat între aceștia s-a iscat un conflict care a degenerat în bătaie.

 

O minoră a ajuns la spital după ce a primit intoxicaţie cu gaze în propria casă

O minoră în vîrstă de 13 ani s-a intoxicat cu gaze după ce în baia din locuinţă a fost exploatată o coloană alimentată cu gaze naturale. Potrivit IGSU cazul a avut loc în localitatea Lărguţa, raionul Cantemir. La faţa locului a fost trimis un echipaj medical care a constatat că cel mai probabil fata s-a intoxicat cu gaze toxice emanate în urma funcţionării în baie a unei instalaţii alimentate cu gaze naturale. Minora a primit îngrijiri la faţa locului şi a fost transportată la spitalul raional din Cantemir pentru tratament.

 

Primul Forum Național de guvernanță a Internetului a fost lansat în Moldova

La Chișinău a fost lansat primul Forum național de guvernanță a Internetului (MIGF 2020), care are loc în perioada 23-24 noiembrie și a devenit o platformă pentru un dialog al diferitelor grupuri de părți interesate: societatea civilă, comunitățile tehnice și științifice, sectorul privat, guvernul și instituțiile statului. „Moldova s-a alăturat familiei globale IGF în 2020, adică în anul în care pandemia de coronavirus a evidențiat importanța tehnologiilor digitale și nevoia urgentă de a spori rolul unor astfel de evenimente ca platformă de dialog”, a declarat coordonatorul național MIGF, Alexei Marciuc.

 

O femeie a decedat după ce a fost lovită de o locomotivă

O femeie în vîrstă de 58 de ani, a decedat azi dimineaţă, după ce pe calea ferată care trece paralel cu şoseaua Munceşti a fost lovită de o locomotivă, informează poliţia. Angajaţii Secţiei documentare accidente rutiere de comun cu ofiţerul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, imediat s-au deplasat la faţa locului, pentru documentare şi stabilirea tuturor circumstanţelor. Ajunşi la faţa locului poliţiştii au stabilit că locomotiva ce era condusă de maşinist în vîrstă de 60 de ani, a tamponat o femeia ce se deplasa pe calea ferată nereuşind să evite impactul.