REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 mai 2018)

45% din vinurile moldovenești sînt exportate în Europa

În anul 2017, circa 45 la sută din vinurile din R. Moldova au fost exportate în țările europene, 20% - în țările CSI și 17 la sută în China. Potrivit directorului Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, volumul total realizat a constituit 14 milioane de decalitri. El a precizat că stocurile de vinuri în vinării este în descreștere în ultimii cinci ani, iar 65 la sută din cheltuielile instituției sînt cele pentru promovarea exportului de produse vitivinicole. În anul 2017, au fost promovate vinurile în 15 țări prin intermediul a peste 100 de campanii de promovare, iar cheltuielile în acest scop au constituit 27 396,8 mii lei.

 

Au fost aprobate noi măsuri pentru sporirea siguranţei online a copiilor

Furnizorii de servicii de acces la Internet vor fi obligați să ofere utilizatorilor posibilitatea de instalare a aplicațiilor de filtrare a conținutului cu impact negativ asupra copiilor. Părinții vor putea descărca aceste aplicații, protejînd copiii în mediul virtual. Totodată, operatorii vor crea pe paginile lor web compartimente speciale dedicate informațiilor privind siguranța online. Modificările la Legea privind protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei au fost aprobate în ședința Executivului de miercuri, 23 mai. Măsurile au fost elaborate în conformitate cu Planul de acţiuni pentru promovarea siguranţei pe internet a copiilor şi adolescenţilor pentru anii 2017-2020.

 

Piața moldo-ucraineană a transportului aerian va fi liberalizată

Executivul a aprobat Acordul semnat cu Cabinetul de Miniștri al Ucrainei cu privire la serviciile aeriene, care prevede liberalizarea pieței transportului aerian între cele două țări. În prezent, relațiile bilaterale în domeniul transportului aerian sînt reglementate în baza unui accord din 1993, precum și un șir de protocoale adiționale. Noul Acord conține prevederi care au ca scop stabilirea liberă a tarifelor conform principiilor de concurență liberă și corectă, precum și desemnarea mai multor operatori de transport aerian pentru efectuarea rutelor, care corespund recomandărilor Organizației Internaționale a Aviației Civile. Acordul urmează să intre în vigoare nu mai devreme de 15 iulie 2018.

 

Tiraspolul declară că vrea colaborare cu UE

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko a efectuat o vizită la Tiraspol unde a avut o întrevedere cu mai mulți reprezentanți ai administrației din regiune. Așa-numitul premier din stînga Nistrului, Aleksandr Martînov, i-a spus oficialului european că „guvernul și agenții economici din Transnistria sînt interesați în dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană”. „Sîntem interesați ca investitorii europeni să vină în Transnistria, să creeze noi domenii de producție și noi locuri de muncă”, a adăugat Martînov. Peter Michalko a mai remarcat faptul că au crescut livrările de produse și mărfuri din regiune în țările Uniunii Europene, menționînd că aceasta demonstrează că există potențial.

 

Va intra în vigoare Strategia de prevenire și combatere a traficului de ființe umane

Strategia naţională de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane pentru anii 2018-2023 va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al R. Moldova și astfel va intra în vigoare. Documentul a fost elaborat în baza unui studiu și include măsuri de prevenire a fenomenului, de protecție socială și asistența victimelor, de urmărire penală și judecare a cauzelor. De asemenea, va fi dezvoltată cooperarea internațională în domeniu, va fi îmbunătăţit cadrul legal național, vor fi consolidate capacităţile resurselor umane și va fi asigurat managementul informaţional. În anul 2017, în R. Moldova au fost înregistrate în jur de 250 de cazuri de trafic de persoane.

 

Viceprim-ministrul a avut o ședință de lucru cu primarii și reprezentanții Consiliului raional Dubăsari

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic s-a întrunit într-o ședință de lucru cu conducerea raionului Dubăsari, șeful adjunct al Oficiului teritorial Chișinău, reprezentantul departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice și primarii localităților din Molovata Nouă și Cocieri. În cadrul discuțiilor s-a abordat procedura cu privire la revendicarea terenurilor, fiind oferite consultațiile necesare pentru depășirea unor disensiuni ce pot apărea în procesul de implementare, concomitent fiind stabiliți următorii pași care urmează a fi realizați.

 

Proiecte susţinute de UE sînt realizate în UTA Gagauz-Yeri

Mai multe proiecte de importanţă socială sînt realizate în comuna Congaz din autonomia găgăuză, prin intermediul inițiativei de dezvoltare rurală LEADER în cadrul Programului “Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale în UTA Gagauz-Yeri şi Taraclia” (SARD) finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. În 2018, circa 80 de sate din UTA Gagauz-Yeri şi raionul Taraclia vor realiza proiecte finanţate cu suportul inițiativei de dezvoltare rurală LEADER în cadrul Programului SARD, care are prevăzut pentru acest an un buget de peste 3,2 milioane de dolari.

 

Armenia este interesată de experienţa R. Moldova în domeniul migraţiei

O delegaţie de la Serviciul Public de Ocupare şi de la Proiectul MigrantArmenia.EU din Armenia se află într-o vizită în R. Moldova pentru un schimb de practici în domeniul diasporei, migraţiei şi dezvoltării (DMD). Reprezentantul BRD Ghenadie Slobodeniuc a făcut o prezentare a activităţii biroului, referindu-se la programele care urmează a fi implementate în anul 2018: Diaspora Engagement Hub, Zilele Diasporei, Congresul Diasporei, DOR şi Diaspora Business Forum. Delegaţia din Armenia s-a arătat interesată de subiectul privind migraţia de muncă, modalitatea de susţinere şi comunicare a BRD-ului cu comunităţile cetăţenilor ţării aflaţi peste hotare. De asemenea, a fost manifestat interesul faţă de Centrele Educaţionale deschise în diasporă. Delegaţia din Armenia se află în R. Moldova în perioada 21-25 mai curent, într-o vizită de informare.