REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 iunie 2019)

Creștinii ortodocși intră în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Creștinii ortodocși intră de luni, 24 iunie, în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Acest post începe în lunea după Duminica Tuturor Sfinților și durează pînă în 12 iulie, cînd sînt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Acest post nu are o durată fixă și durata lui variază în funcție de data Sfintelor Paști. În postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel creștinii vor avea dezlegare la pește, vin și ulei în fiecare sîmbătă și duminică este.

 

Codul Galben de caniculă a fost prelungit pînă pe 26 iunie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul galben de caniculă. Astfel, acesta va fi valabil pînă miercuri, 26 iunie. Conform meteorologilor, în acest interval, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C. Noaptea mercurul termometrelor va ajunge la 21 de grade Celsius. În această săptămînă sînt posibile şi ploi cu descărcări electrice.

 

Ministerul Justiției are un nou șef

Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, a depus în dimineaţa zilei de luni, 24 iunie, jurămîntul de învestire în funcție, în prezenţa şefului statului Igor Dodon şi a premierului Maia Sandu. Ulterior, Stamate a fost prezentată colectivului Ministerului Justiției. Noul ministru a preluat portofoliul de la Justiţie după ce în seara zilei de duminică, 23 iunie, Stanislav Pavlovschi și-a dat demisia din acest post.

 

Întreprinderea „Piața centrală” are o nouă conducere

Întreprinderea „Piața centrală” din capitală are o nouă conducere. Aceasta a fost prezentată luni, 24 iunie de primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Astfel, funcția de director general al întreprinderii a fost ocupată de Viorel Braga. Pentru cele două posturi de director adjunct Ruslan Codreanu i-a propus pe Vlad Nicolaescu și Ion Romanenco. Aceștia urmează a fi numiți în funcție de directorul întreprinderii. Noua conducere a fost numită după ce foștii șefi au fost demiși la sfîrșitul săptămînii trecute de Ruslan Codreanu.

 

Președintele CNAS a fost eliberat din funcție

Președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Valentina Buliga, a fost eliberată din funcție. Despre aceasta a anunțat la începutul ședinței de luni, 24 iunie, a guvernului prim-ministrul Maia Sandu. Potrivit premierului, pînă la numirea unui nou director al CNAS, atribuțiile acestuia vor fi îndeplinite de vicepreședintele instituției, Tatiana Popa. Valentina Buliga a devenit președinte al CNAS la sfîrșitul anului trecut.

 

Vlad Plahotniuc a anunţat că pleacă din funcţia de preşedinte al PDM

Liderul democraţilor Vlad Plahotniuc a anunţat luni, 24 iunie, că părăseşte funcţia de preşedinte al Partidului Democrat din Moldova. Plahotniuc a afirma că a luat această decizie pentru ca “formaţiunea să poată evolua cît mai activ și profesionist în opoziție”. Şeful democraţilor anunţă că va păstra mandatul de deputat, deoarece "el este un vot de încredere din partea cetăţenilor din Nisporeni".

 

26 de persoane s-au intoxicat la o nuntă

26 de persoane s-au intoxicat după ce au participat la o nuntă. Cazul a avut loc săptămîna trecută în localitatea Revaca, municipiul Chișinău. Despre aceasta anunțat astăzi la ședința săptămînală a Primăriei Chișinău șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Carolina Olaru. Din cele 26 de persoane care au avut de suferit, 17 au fost internate în spital, inclusiv 4 copii.

 

Șeful statului și Prim-ministrul au avut întrevederi cu delegația Parlamentului European

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu delegația Parlamentului European, condusă de vicepreședintele Parlamentului European, reprezentantul Finlandei, Heidi Hautala. La întrevedere, șeful statului a menționat că acordurile semnate cu partenerii occidentali vor rămîne în vigoare și vor fi realizate. Igor Dodon a subliniat faptul că Președintele, Prim-ministrul și majoritatea parlamentară sînt dispuși să realizeze reforme radicale în țară. Oficialii europeni au discutat astăzi și cu Prim-ministrul Maia Sandu. Vicepreşedintele Parlamentului European, Heidi Hautala, a promis o nouă pagină în relația dintre Uniunea Europeană și noul Guvern de la Chișinău în implementarea reformelor democratice.

 

Vitalie Iurcu și-a prezentat demisia din funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei

Vitalie Iurcu și-a prezentat cererea de demisie din funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Demisia acestuia a fost acceptată la ședința de luni, 24 iunie a guvernului.