REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 februarie 2020)

Ion Chicu a convocat Comisia națională extraordinară de sănătate publică

Prim-ministrul Chicu a convocat în ședință Comisia națională extraordinară de sănătate publică. La ședință a fost prezent reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Igor Pokanevych. Ion Chicu a vorbit despre extinderea epidemiei coronavirusului (COVID-19) în statele Europene și necesitatea de a verifica nivelul de pregătire al autorităților naționale responsabile. Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu a informat despre evoluția extinderii coronavirusului în Europa și în apropierea nemijlocită a R. Moldova, și a precizat că OMS nu a îndemnat să fie impuse restricții de călătorie. MSMPS monitorizează permanent evoluția situației epidemiologice și păstrează toată instituțiile în stare de pregătire maximă.

 

Alegătorii din circumscripția uninominală Hîncești pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale

Comisia Electorală Centrală informează că listele electorale pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția electorală uninominală nr. 38, Hîncești, au fost transmise birourilor electorale ale secțiilor de votare. În baza informației din Registrul de Stat al Alegătorilor, lista electorală de bază include toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază ori îşi au reşedinţa pe teritoriul unei secţii de votare. La cele 44 de secții de votare constituite sînt incluși în listele electorale 61.571 de alegatori cu drept de vot.

 

Președintele Parlamentului efectuează o vizită oficială în Armenia

Președintele Parlamentului R. Moldova, Zinaida Greceanîi, efectuează o vizită oficială în Republica Armenia, la invitația președintelui Adunării Naționale a acestei țări, Ararat Mirzoian. Din delegația Parlamentului mai fac parte Gaik Vartanean, președintele Grupului de prietenie cu Republica Armenia, membru al Comisiei politică externă și integrare europeană; Elena Bacalu, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, și Vladimir Mizdrenco, membru al acestei comisii; alte oficialități. Speakerul se va întîlni cu președintele Republicii Armenia, Armen Sarkisian, la reședința de stat din Erevan.

 

Ministrul moldovean de Externe efectuează o vizită de lucru în Ungaria

Ministrul Afacerilor externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, efectuează o vizită de lucru la Budapesta, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. Potrivit Serviciului diplomație publică al MAEIE, pe agenda discuţiilor se vor afla subiecte de interes comun privind dezvoltarea cooperării bilaterale în plan politic şi economic, atragerea investiţiilor maghiare în economia naţională, cooperarea regională şi sectorială, precum şi procesul de integrare europeană.

 

Autoritățile vor instala încă un termoscaner la Aeroportul Internațional Chişinău

În incinta Aeroportului Internaţional Chişinău activează un termoscaner, iar în scurt timp urmează să fie instalat încă unul. Anunţul a fost făcut luni, 24 februarie, de către premierul Ion Chicu, la finele şedinţei de lucru cu şeful statului, Igor Dodon. Oficialul susţine că acţiunile fac parte din planul stabilit de către Comisia pentru Situații Excepționale, în comun cu experți ai Organizației Mondiale a Sănătății /OMS/ pentru stoparea răspîndirii coronavirusului. Şeful Cabinetului de miniştri susţine că autorităţile ţin cont de recomandările OMS şi realizează toate acţiunile indicate de Comisia pentru Situații Excepționale.

 

Chișinăuienii ar putea avea un bilet unic de călătorie în transportul public urban

Pînă la 1 aprilie 2020, grupul de lucru privind introducerea taxării electronice în transportul public urban va prezenta planul de acțiuni pentru dezvoltarea acestui serviciu. Coordonatorul activității acestui grup de lucru, viceprimarul Victor Chironda, a declarat luni, 24 februarie, că o concepție de dezvoltare a serviciilor de taxare electronică în troleibuzele și autobuzele municipalității va fi prezentată pînă la 1 aprilie. “Va fi inițiat un parteneriat public privat pentru dezvoltarea acestui concept. Dorim să introducem un bilet unic de călătorie în transportul urban de călători”, a spus Chironda.

 

Posturile vamale de tip debarcader ”Molovata”, ”Soroca” și ”Cosăuți” și-au sistat temporar activitatea

Posturile vamale de tip debarcader ”Molovata”, ”Soroca” și ”Cosăuți” și-au întrerupt temporar activitatea din cauza valurilor puternice, care perturbă circulația pe rîul Nistru. Serviciul Vamal îndeamnă cetăţenii să opteze pentru alte posturi vamale, aflate în proximitate. Harta interactivă a punctelor de trecere poate fi vizualizată pe pagina web a Serviciului Vamal. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru ziua de astăzi, 24 februarie, Cod Galben de vînt puternic.

 

PG stopează presiunile făcute de Procuratura Anticorupție asupra unor judecători

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat tuturor procurorilor-șefi să stopeze presiunile asupra magistraţilor şi să nu solicite pedepsirea acestora decît după emiterea unor hotărîri definitive. Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, în ultima perioadă au fost examinate mai multe apeluri parvenite de la un grup de magistrați de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, cu privire la presiunile exercitate de către unii procurori în scopul influențării deciziilor judecătorești. Conform sursei citate, verificările au arătat că pe parcursul anului 2019, Procuratura Anticorupţie a înregistrat 62 de procese penale cu privire la pretinse fapte prejudiciabile săvîrșite de către judecători.

 

Peste 1600 de șoferi au fost sancționați în week-end pentru încălcarea regulilor de circulație

Un număr de 1600 de șoferi au fost documentați în ultimele zile de către angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru încălcarea regulilor de circulație. Potrivit datelor inspectoratului nominalizat, din cei peste 1 600 de conducători auto stopați de poliţişti, 850 au depășit limita de viteză admisă, iar 43 au fost înlăturați de la volan deoarece se aflau în stare de ebrietate. De asemenea, 21 de șoferi au primit amenzi pentru că nu au acordat prioritate pietonilor sau cicliştilor.

 

Peste 200 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 232 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 196 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Numărul infracțiunilor a crescut cu aproape 20 la sută faţă de săptămîna precedentă. Potrivit sursei citate, în perioada 14-20 februarie, s-au înregistrat 30 de furturi, trei infracțiuni ce ţin de traficul de droguri şi două infracţiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reținute 17 persoane anunțate în căutare.

 

Artişti din nouă ţări vor participa la Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”

Artiști din Argentina, Belgia, Federația Rusă, Irlanda, Muntenegru, Polonia, Portugalia, România și R. Moldova vor participa la cea de-a 54-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care se va desfăşura în perioada 1-10 martie la Chișinău și în teritoriu. În cadrul unei conferințe de presă de luni, 24 februarie, ministrul culturii Corneliu Popovici, a menționat că în cadrul Festivalului vor fi prezentate 53 de spectacole muzicale, organizate de instituțiile concertistice din subordinea Ministerului.