REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 aprilie 2019)

INP va intensifica măsurile de fluidizare a traficului în regiunea Pieții Centrale

Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) a anunţat că va intensifica în următoarele zile măsurile de fluidizare a traficului în regiunea Pieții Centrale, unde tradiţional vin un număr mare de cetăţeni în ajun de Pași. Potrivit Serviciului de presă al INP, tradițional, în perioada sărbătorilor de Paşti, un număr mare de cetățeni vin în Chișinău, iar traficul rutier este mai intens în regiunea Pieții Centrale și zonele din apropriere.

 

La Grădina Zoologică din capitală va fi deschis un terariu

Pînă la finele lunii mai, pe teritoriul Grădinii Zoologice din Chișinău va fi deschis un terariu - spaţiu în care vor fi expuse reptile. Directorul adjunct al instituţiei, Sergiu Pînzari, a menţionat că lucrările de amenajare a terariului sînt aproape finalizate, acum se lucrează la sistemele de aer condiţionat şi ventilaţie. În terariu vor fi expuse aproape 20 de reptile, printre care 12 şerpi.

 

PSRM va oferi ajutoare familiilor cu venituri mici

Președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, va vizita familiile cu mulți copii, cu venituri mici, pensionarii și persoanele cu dizabilități din Briceni. Potrivit unui comunicat de presă, înainte de sărbătorile de Paști, Partidul Socialiștilor vizitează, conform tradiției oamenii care, din diverse motive, se află într-o situație dificilă și îi ajută pentru a putea sărbători Sfintele Paști împreună cu toți. „În această săptămînă, socialiștii vor distribui 20 de mii de pachete pentru sărbători familiilor cu venituri mici și pensionarilor”, se mai spune în comunicat.

 

Toate terminalele vamale vor activa fără întreruperi în perioada Sărbătorilor Pascale

Toate posturile vamale interne vor activa fără întreruperi pe tot parcursul Sărbătorilor Pascale și a minivacanțelor de 1 și 9 mai. Totodată, acestea își vor extinde programul de activitate cu încă două sau trei ore, în funcție de numărul de tranzacții. Indicația a fost dată de directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, la o ședință cu șefii birourilor vamale.

 

A fost lansat un ghid al vinurilor străine vîndute în Republica Moldova

La Chișinău a fost lansat un ghid ce conține o selecție de 30 de vinuri străine vîndute în R. Moldova. Publicația, editată în premieră în țara noastră, a fost prezentată ieri la o vinotecă din capitală. Fine Wine Guide „30 de vinuri străine în Moldova” este editat de jurnalistul Andrei Cibotaru. Cele 30 de vinuri incluse în ghid provin din țări precum Italia, Franța, Spania, Chile, Noua Zeelandă. Publicația descrie vinurile, dar și oferă informații despre asocierile culinare și locurile în care acestea pot fi achiziționate. Social

 

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţie pentru trafic de fiinţe

Patru persoane din R. Moldova și un cetățean al României au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de trafic de ființe umane. Potrivit poliţiei, bărbaţii sînt bănuiţi că în luna martie ar fi exploatat o tînără din capitală. Aceştia au dus fata în Austria unde au obligat-o să se prostitueze. Din cauza unor probleme cu organele de drept, suspecții împreună cu victima au părăsit teritoriul Austriei, revenind în R. Moldova. Pentru ca fata să nu-i reclame la poliţie aceştia au ameninţat-o şi au lăsat-o pe un cîmp de lîngă satul Floreni.

 

Doi tineri au ajuns pe mîna poliţiei după ce au răpit şi şantajat un bărbat din capitală

Doi tineri, cu vîrstele de 23 ani și 24 de ani, originari din raioanele Soroca și Glodeni, au fost reţinuţi pe urme fierbinţi de către ofiţerii de investigaţii ai sectorului Rîșcani după ce au răpit și șantajat un bărbat din capitală. Potrivit poliţiei, incidentul a avut loc pe 19 aprilie pe strada Calea Moșilor. Bărbatul a fost stopat de cei doi tineri, urcat cu forța într-un automobil și dus într-o pădure din sectorul Ciocana, unde a fost bătut cu pumnii și picioarele, apoi amenințat cu o armă, suspecții solicitînd bani. Suspecţii riscă pînă la 10 de ani de închisoare.

 

Peste 2 milioane de moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu UE

În decursul celor 5 ani de la liberalizarea regimului de vize în spaţiul Shengen pentru cetăţenii R. Moldova, peste 2milioane din conaţionali au folosit acest drept. Numărul traversărilor peste frontiera de vest a ţării a depăşit şase milioane. Gradul de refuz la frontieră în aceşti cinci ani a fost de doar 0,3%, iar gradul de şedere ilegală pe teritoriul UE este de doar 0,5%”.