REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 octombrie 2019)

Peste 700 km de drum din Republica Moldova ar putea fi reabilitaţi

Secretarul de Stat al Ministrului Economiei şi Infrastructurii, Alexandru Sonic, a avut o întrevedere cu şeful direcţiei generale pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere în cadrul Comisiei Europene (DG NEAR), Vassilis Maragos. Subiectele discutate s-au axat, în mare parte, pe siguranţa rutieră şi dezvoltarea infrastructurii moderne, inclusiv investiţiile legate de reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Potrivit Secretarului de Stat, printre cele mai importante proiecte înregistrate în reţeaua TEN-T se numără reabilitarea drumului M3 – Chişinău-Cimişlia-Comrat-Giurgiuleşti, M2 – drumul de centură a municipiului Chişinău şi R1 – Chişinău-Ungheni, şi anume sectorul Ungheni-Corneşti. În total, peste 700 km de drum din R. Moldova sînt incluşi în reţeaua TEN-T, pentru a fi reabilitaţi.

 

Turul doi al alegerilor locale generale va avea loc pe 3 noiembrie

Comisia Electorală Centrală(CEC) a stabilit că turul doi al alegerilor locale generale va avea loc pe 3 noiembrie, la două săptămîni de la desfășurarea primului tur. Un proiect de hotărîre în acest sens adoptat miercuri, 23 octombrie, cu votul a șase membri ai CEC. Proiectul va fi remis consiliilor electorale pentru a fi informați concurenți electorali. Potrivit datelor preliminare, în 380 de localități va avea loc turul doi de scrutin.

 

Președintele R. Moldova a participat la ceremonia de întronare a împăratului Japoniei

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, împreună cu Prima Doamnă, Galina Dodon, și alți peste 2000 de invitați din 180 de țări, au participat la ceremonia de întronare a Maiestății Sale Imperiale, Naruhito al Japoniei. Șeful statului a menționat că Țara Soarelui Răsare este unul dintre statele asiatice cu care R. Moldova construiește relații de colaborare bilaterale fundamentate pe valori comune - democrație, stat de drept și economie de piață. Cu această ocazie, în cadrul Recepției de Stat, găzduite de Familia Imperială niponă, Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a transmis la adresa Familiei Imperiale, invitația de a vizita țara noastră în timp convenabil.

 

Vremea se menţine caldă şi fără ploi

Pentru miercuri, 23 octombrie, se prevede cer variabil, fără precipitaţii esenţiale. În capitală vor fi opt grade, iar pentru mîine sînt prognozate 24 de grade Celsius. La nord se vor înregistra 20 de grade, iar în centru se va încălzi pînă la 22 de grade. În sudul ţării maxima va fi de 25 de grade Celsius. În următoarele zile vremea se va menţine caldă. Ziua termometrele vor indica între 20 şi 24 de grade, iar noaptea vor arăta între şase şi nouă grade Celsius.

 

Chișinăuienii pot depune cereri pentru solicitarea compensațiilor la căldură

Locuitorii din municipiul Chișinău pot depune actele pentru solicitarea compensațiilor la plata agentului termic în sezonul rece 2019-2020. Beneficiarii acestor facilități sînt familiile a căror venit global mediu lunar în anul calendaristic precedent nu a depășit suma de trei mii de lei per persoană. Șeful adjunct al Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ghenadie Dubița, a declarat că, în baza dispoziției emise, actele urmează să fie depuse la întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ. Cetățenii din teritoriile suburbii urmează să depună setul de documente la primăriile orașelor și comunelor.

 

Ministerul Finanțelor propune creșteri salariale pentru majoritatea bugetarilor

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6-10 % pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu pînă la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au fost discutate în cadrul unei consultări publice privind politica salarială pentru anul 2020 și pe termen mediu (2021-2022). Evenimentul a fost organizat de Ministerul Finanțelor și a întrunit reprezentanți ai sindicatelor și autorităților publice centrale. Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că proiectul prevede corectarea unor inegalități în nivelul de salarizare pentru unele categorii de angajați.

 

Procurorii au efectuat percheziții în vagoanele restaurant ale trenurilor care circulă pe rute internaţionale

Procuratura municipiului Chișinău a anunţat miercuri, 23 octombrie că a efectuat percheziţii în vagoanele restaurant ale trenurilor care circulă în afara R. Moldova, pe faptul transportării băuturilor alcoolice și altor mărfuri, în baza documentelor falsificate. Conducerea ÎS „Calea Ferată din Moldova” a precizat printr-un comunicat că descinderile oamenilor legii au fost solicitate de Serviciului Securitate Internă al întreprinderii. Purtătorul de cuvînt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur a menţionat că dosarul penal a fost pornit în temeiul bănuielii rezonabile privind comiterea infracțiunii de confecţionare, deţinere, vînzare sau folosire a documentelor oficiale.

 

Ziua Naţională de creare a spațiilor verzi va fi organizată pe 26 octombrie

Diferite specii de arbori şi arbuşti urmează să fie plantaţi pe teritoriul R. Moldova în cadrul Campaniei Naţionale de creare a spațiilor verzi „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, care va fi lansată anul curent la 26 octombrie şi se va desfăşura pînă la finele lunii noiembrie. Anunţul a fost făcut miercuri, 23 octombrie de către Georgeta Mincu, ministrul agriculturii. Oficialul a chemat instituţiile publice, organizaţiile neguvernamentale, toată populaţia ţării, să se implice plenar în această campanie, dînd dovadă de responsabilitate ecocivică.

 

Au fost aprobate noi demisii și numiri la Guvern

Vladislav Kulminski a fost numit secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Candidatura acestuia a fost votată în ședința de miercuri, 23 octombrie, a Cabinetului de Miniștri. Kulminski a activat anterior la Banca Mondială. Guvernul l-a eliberat pe Ion Golovatîi din funcția de director general adjunct al Serviciului de Stat Arhivă. Tot astăzi, a fost eliberat din funcția deținută șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Octavian Mahu.

 

Statul va acorda 170 mii lei pentru susținerea programelor tinerilor la nivel local

Mijloace financiare în sumă de 170,0 mii de lei vor fi acordate de la bugetul de stat în vederea susținerii programelor de granturi pentru inițiativele tinerilor la nivel local din raioanele Soroca și Ungheni, potrivit unei hotărîri aprobate în ședința de miercuri, 23 octombrie a guvernului. Ministerul Finanţelor va aloca autorităților administrației publice locale suma respectivă din contul mijloacelor prevăzute la bugetul de stat.