REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 ianuarie 2019)

CEC a invitat concurenții electorali să semneze Codul de conduită

Comisia Electorală Centrală (CEC) a invitat, miercuri, 23 ianuarie, concurenții electorali şi instituțiile mass-media să semneze Codul de conduită privind desfășurarea şi reflectarea campaniei electorale. Documentul este o convenție încheiată între concurenții electorali şi mass-media privind modul de desfăşurare şi de reflectare a campaniei electorale care exclude lezarea demnității şi imaginii candidaților. Conform prevederilor Codului electoral, CEC asigură semnarea Codului de conduită în alegeri pînă la începerea campaniei electorale, care va începe vinery, 25 ianuarie.

 

Regulile de import a medicamentelor în regiunea transnistreană vor fi modificate

De la 1 februarie curent, medicamentele, produsele farmaceutice și parafarmaceutice, materia primă medicamentoasă, produsele de uz fitosanitar și fertilizanții vor putea fi importate în raioanele de est ale R. Moldova doar de către agenții economici din această zonă înregistrați la Agenția Servicii Publice. Totodată, procedurile de import vor fi realizate în corespundere cu standardele stabilite de Serviciul Vamal, iar mărfurile importate vor rămîne doar pe teritoriul regiunii transnistrene.

 

Valeriu Ghilețchi a fost reales în funcția de președinte al unei Comisii APCE

Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, Valeriu Ghilețchi, a fost reales în funcția de președinte al Comisiei din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Alegerea Judecătorilor CEDO. Vicepreședintele Legislativului de la Chișinău este singurul deputat moldovean care deține o funcție în APCE.

 

Opt persoane au ajuns la spital în ultimele 24 de ore în urma accidentelor rutiere

Opt persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme în urma accidentelor rutiere provocate de intemperie în ultimele 24 de ore. Ofițerul de presă al Inspectoratului Național de Patrulare, Natalia Golovco, a specificat că pe parcursul nopţii şi pînă în prezent continuă să ningă în unele regiuni ale țării, drumuri locale și trasee naționale blocate nu sînt, însă transportul circulă cu dificultate din cauza zăpezii de pe carosabil.

 

Transportatorii de mărfuri se vor putea programa în prealabil pentru trecerea frontierei

Transportatorii de mărfuri își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei. Acest lucru va fi posibil începînd cu cea de-a doua jumătate a anului curent. La prima etapă, sistemul va fi aplicat, în regim de testare, la posturile „Leușeni” și „Sculeni”, care înregistrează cele mai multe traversări de autocamioane. Responsabilii estimează că programarea prealabilă va reduce substanțial aglomerările și va fluidiza traficul. Aplicația va putea fi accesată prin intermediul calculatorului, tabletei sau telefonului.

 

Producătorii agricoli pot obține granturi pentru finanțarea proiectelor de infrastructură

Întreprinderile mici și mijlocii, gospodăriile țărănești și grupurile de producători din mediul rural, care practică activități agricole, pot obține granturi de pînă la 200 de mii de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii în cadrul Proiectului de Reziliență Rurală (IFAD VII). Dosarele pentru proiectele ce vor fi finanțate în anul 2020 pot fi depuse pînă la 12 aprilie curent. Grupul-client care poate beneficia de asistență financiară trebuie să fie format din cel puțin patru agenți economici din spațiul rural, care au activitate economică în domeniul agriculturii sau procesării producției agricole de cel puțin doi ani.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu Președintele Elveției

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a avut un schimb de opinii privind relațiile moldo-elvețiene cu Preşedintele Elveției, Ueli Maurer, care și-a exprimat disponibilitatea de a oferi tot sprijinul pentru aprofundarea dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării comercial-economice. Un alt subiect al discuțiilor s-a axat pe reafirmarea intenţiei R. Moldova de a semna un acord de liber schimb cu statele membre ale EFTA (European Free Trade Area). Șeful diplomaţiei moldoveneşti a adresat o invitaţie Preşedintelui Ueli Maurer de a efectua o vizită oficială în R. Moldova pe parcursul anului curent.

 

Chiril Gaburici s-a întîlnit cu ambasadorul american

Chiril Gaburici, ministrul economiei a avut o întrevedere cu Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în R. Moldova. Gaburici și-a exprimat dorința de a menține un dialog continuu cu partenerii și aliații strategici, printre care se regăsesc SUA. „Apreciem tot suportul oferit de SUA și încurajăm participarea companiilor americane în activitatea Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale din R. Moldova, precum și parcului IT Tekwill care oferă condiții atractive pentru investitori străini”, a declarat ministrul. În R. Moldova își desfășoară activitatea 398 întreprinderi cu capital american, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 517 milioane lei.