REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 septembrie 2020)

CEC atenționează formațiunile politice privind respectarea datelor cu caracter personal

Comisia Electorală Centrală atenționează formațiunile politice privind obligativitatea respectării prevederilor actelor normative din domeniul protecției datelor cu caracter personal. Prelucrarea datelor cu caracter personal ale cetățenilor cu drept de vot (numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu, convingerile politice etc) se efectuează în strictă conformitate cu prevederile Legii nr. 113/2011 și cu condiția ca datele să nu fie dezvăluite terților fără consimțămîntul subiecților datelor cu caracter personal.

 

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii a demisionat

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, a anunțat că demisionează din funcție. Pahopol a declarat că este în imposibilitatea exercitării acestei funcții, după ce a fost criticat public pentru activitatea sa. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței din această dimineață. Cu 9 voturi pro a fost aprobată demisia acestuia.

 

Circulația în centrul Chișinăului va fi reorganizată

Automobilele parcate neregulamentar pe străzile din centrul Chișinăului vor fi evacuate. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie, împreună cu Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP analizează conceptul de reorganizare a circulaţiei rutiere pe străzile din centrul orașului Chișinău și lucrează la evaluarea străzilor din zona centrală, pentru a putea începe un proiect pilot de sistematizare a parcărilor. În același timp, agenţii economici din zona centrală vor fi obligați să amenajeze în curți locuri de parcare pentru clienţii lor.

 

UE va susţine întreprinderile mici şi mijlocii din zonele rurale ale Moldovei

„Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) din zonele rurale” este genericul unui program finanțat de Uniunea Europeană în R. Moldova. Acesta va avea o durată de implementare de 29 de luni. Obiectivul general al proiectului constă în contribuirea la îmbunătățirea calității condițiilor de viață în zonele rurale pentru o dezvoltare durabilă și favorabilă incluziunii R. Moldova. De asemenea, proiectul va îmbunătăţi accesul IMM-urilor din zonele rurale la instrumente și servicii pentru dezvoltarea afacerilor.

 

Pe 25 septembrie expiră termenul de achitare a impozitelor imobiliare şi funciare

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) atenționează că data de 25 septembrie este ultima zi de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare şi/sau impozitului funciar. Potrivit SFS, achitarea impozitului poate fi efectuată on-line, prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice Mpay și portalului www.sfs.md. Pentru achitare în numerar, cetățenii se pot adresa la ghișeele băncilor și oficiilor întreprinderii de stat „Poșta Moldovei”.

 

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de modificare a Constituției

Curtea Constituțională /CC/ a avizat astăzi negativ proiectul Guvernului de modificare a Constituției în vederea întăriri autorității judecătorești. Președintele CC Domnica Manole a declarat în cadrul unui briefing, că judecătorii constituționali au analizat proiectul Guvernului de modificare a Constituției și au avizat pozitiv mai multe prevederi conținute în acest proiect. Au existat și prevederi care au primit aviz parțial pozitiv din partea CC. În același timp, judecătorii au constatat mai multe prevederi care intră în conflict cu normele constituționale și le-au avizat negativ.

 

Încă un lot de muniții de artilerie a fost depistat de către ofițerii Centrului Antiterorist al SIS

Obuzele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost identificate la o adîncime superficială, pe un teren agricol, în preajma satului Delacău, raionul Anenii Noi. Ofițerii de informații au solicitat suportul de specialitate al militarilor Batalion de Geniu. Geniștii au extras 7 proiectile de artilerie de model german, calibrul 121 mm, trei dintre acestea fiind cumulative și o bombă de avion model FAB (ФАБ) calibrul 100 mm, de model sovietic. Elementele de artilerie au fost ridicate și transportate în siguranță la depozitul de muniție neexplodată, urmînd să fie distruse ulterior.

 

Primăria Chișinău își dorește parteneriate publice private

Primăria municipiului Chișinău își dorește dezvoltarea parteneriatelor publice private. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de mai mulți consilieri din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, că municipalitatea își dorește reanimarea relațiilor dintre Primărie și oamenii de afaceri prin aprofundarea parteneriatelor publice private. În același timp, consilierii municipali au anunțat că în cadrul Consiliului Municipal a fost creat un grup de lucru care va analiza și valorifica cele mai competitive parteneriate publice private din domeniile medicale, educaționale, sportive, culturale și sociale.

 

Un tînăr a fost înjunghiat cu un cuțit de amicii de pahar într-un bloc din capitală

Un tînăr în vîrstă de 27 de ani a ajuns la spital, după ce amicii de pahar l-au lovit de mai multe ori cu un cuțit în diferite regiuni ale corpului. Cazul a avut loc în scara unui bloc din capitală. Victima a consumat băuturi alcoolice împreună cu alți doi prieteni, iar la un moment dat între aceștia s-a iscat un conflict. Tînărului i-au fost aplicate patru lovituri cu un cuțit în zona pieptului, abdomenului și a mîinii. Făptașii au fost identificați într-un apartament de la etajul opt al blocului. Aceștia s-au dovedit a fi un bărbat de 51 de ani și o femeie de 35 de ani.

 

Ziua Naţională a Vinului-2020 va avea loc pe 3-4 octombrie, mai mult în regim online

Cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”, ediția din acest an a Zilei Naţionale a Vinului va fi marcată în zilele de 3 și 4 octombrie. „Cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, mai mult în mediul virtual, vom face o trecere în revistă a succeselor înregistrate în cei 19 ani de cînd în R. Moldova este consemnat acest eveniment”, a declarat astăzi Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), într-o conferinţă de presă dedicată agendei sărbătorii.