REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 octombrie)

Ziua Naţională de creare a spațiilor verzi va fi organizată în acest an pe 27 octombrie

Aproximativ trei milioane de arbori şi arbuşti urmează să fie plantaţi pe teritoriul R. Moldova în cadrul Campaniei Naţionale de creare a spațiilor verzi „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, care va fi lansată anul curent la 27 octombrie şi se va desfăşura pînă la finele lunii noiembrie. Anunţul a fost făcut astăzi la o conferinţă de presă de către Valentina Ţapiş, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. Potrivit directorului Agenţiei „Moldsilva”, Ion Haralampov, cele 34 de pepiniere ale întreprinderilor silvice din ţară au pregătit pentru actuala campanie de plantare circa 16 milioane de puieţi. Mai mult de 140 de mii de puieţi au fost solicitaţi de organele administraţiei publice locale.

 

Negocierile cu UE privind majorarea contingentelor tarifare la export vor continua

Reprezentanții UE au examinat solicitarea Republicii Moldova de majorare a contingentelor tarifare la export. Comisia Europeană va continua negocierile pe marginea acestui subiect. Afirmațiile au fost făcute de Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, care a participat la cea de-a V-a reuniune a Comitetului de Asociere, în configurația Comerț, Republica Moldova – Uniunea Europeană și la ședința Subcomitetului pentru Indicații Geografice, care s-a desfășurat în perioada 18 - 19 octombrie, la Bruxelles.

 

Autoritățile capitalei vor cumpăra un brad artificial pentru sărbătorile de iarnă

Primăria capitalei va cumpăra în anul curent un brad artificial pentru sărbătorile de iarnă. Anunțul a fost făcut astăzi la ședința săptămînală a serviciilor primăriei. Decizia a fost luată după ce a fost desfășurat un sondaj, la care au participat circa 4 mii de oameni. 87 la sută dintre acestea au optat pentru un brad artificial. Pomul de Crăciun din PMAN urmează a fi inaugurat pe 1 decembrie.

 

R. Moldova va prelua experiența României în reformarea asistenței medicale de urgență

Modelul României privind integrarea serviciilor de urgență va fi implementat și în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat la o întrevedere a ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu cu secretarul de stat pe situații de urgență al Ministerului român al Afacerilor Interne al României, Raed Arafat. În cadrul întîlnirii cei doi oficiali au decis inițierea colaborării privind îmbunătățirea serviciului de urgenţă din R. Moldova. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în scurt timp la Institutul de Medicină Urgentă va fi construită o Unitate de Primiri Urgente, care va fi dotată cu echipament de înaltă performanță.

 

Peste 2300 de persoane s-au adresat săptămîna trecută la medic cu viroze

Peste 2300 de persoane din capitală s-a adresat pe parcursul săptămînii trecute la medic cu infecții respiratorii acute. Informațiile au fost prezentate la ședința serviciilor primăriei. Potrivit responsabililor, numărul cazurilor de viroze a crescut față de săptămîna trecută, atunci cînd au fost înregistrate peste 2000 de cazuri.

 

Uniunea Europeană a finanțat renovarea școlilor de șah la Rîbnița și Rezina

Copiii din Rîbnița și Rezina își dezvoltă gîndirea analitică la școlile de șah, renovate de UE. Cele două instituții au fost modernizate grație unui proiect unic „Șahul fără frontiere”, implementat de Federația de Șah a Moldovei. Investiția Uniunii Europene în acest proiect se ridică la 110 mii euro și a fost acordată în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Duminică, școlile au găzduit turnee cu participarea copiilor de pe ambele maluri ale Nistrului și au fost vizitate de reprezentanții UE și PNUD. Ambele școli au fost reparate, dotate cu mobilier, echipament și manuale de specialitate. Acestea sînt accesibile pentru persoanele cu nevoie speciale. Lecțiile de șah sînt gratuite. Antrenori au beneficiat de instruiri specializate.

 

Circa 200 de mii de persoane din R. Moldova au acces la energie verde, în urma implementării proiectului „Energie şi Biomasă”

199.000 de oameni au acces la energie accesibilă și curată produsă în Republica Moldova, ca rezultat al activităţii Proiectului Energie şi Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În perioada 2011-2018, 265 şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale au înlocuit încălzirea pe cărbune şi gaze cu cea pe biomasă. 70 dintre ele au obținut acces la apă caldă produsă de energia solară. Investiţiile în noile sisteme de încălzire, în valoare totală de peste 13 milioane de Euro acordaţi de Uniunea Europeană, au avut un impact multiplu pentru dezvoltarea celor 186 de sate şi oraşe beneficiare ale proiectului, favorizînd crearea noilor locuri de muncă, dezvoltarea de noi afaceri şi sporirea securităţii energetice locale.