REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 noiembrie 2018)

Toate localitățile din țară au fost reconectate la energia electrică

Toate localitățile din țară au fost reconectate la energia electrică. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a menționat că „brigăzile specializate au lucrat în teritoriu și au remediat defecțiunile”. Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a specificat că toate traseele din țară sînt practicabile. „Pe parcursul nopții, la curățarea drumurilor și împrăștierea materialului antiderapant au intervenit 109 de unități de tehnică și 139 de muncitori, care au utilizat aproape 1360 de tone de material antiderapant ", a afirmat Căpățină.

 

Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE va avea loc pe 29 noiembrie

Comisia guvernamentală pentru integrarea europeană s-a întrunit în ședință în contextul participării delegaţiei R. Moldova la reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE, programată pentru 29 noiembrie curent, la Bruxelles. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că este important să se valorifice la maximum această ocazie pentru a informa instituţiile europene despre acţiunile întreprinse pentru realizarea angajamentelor asumate, în urma concluziilor operaţionale adoptate la reuniunea Comitetului de Asociere de anul trecut. „Noi nu avem altă cale și alt obiectiv decît integrarea R. Moldova în UE”, a opinat premierul.

 

Producătorii și distribuitorii de apă potabilă vor fi obligați să respecte anumiți parametri de calitate

Producătorii și distribuitorii de apă potabilă vor fi obligați să respecte mai mulți parametri de calitate și să elaboreze planuri de siguranță a acesteia. Măsura este inclusă într-o hotărîre de Guvern, care va fi publicată vineri, 23 noiembrie, în Monitorul Oficial al R. Moldova. Potrivit documentului, calitatea apei pentru consum va fi îmbunătățită, fiind asigurată puritatea acesteia și exclus orice risc pentru sănătatea oamenilor. Proiectul stabilește procesul de monitorizare a calității, condițiile de calitate a apei, precum și autoritățile responsabile de informare și monitorizare.

 

A fost lansată prima aplicație mobilă de ghidare a tinerilor în carieră

O aplicație mobilă, prin intermediul căreia persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot obține informații care să-i ajute să-și găsească un post vacant potrivit, a fost lansată joi, 22 noiembrie, la Chișinău. Aceasta este o premieră pentru țara noastră și poate fi accesată gratuit. Noua aplicație, care reprezintă un instrument de ghidare în carieră în special pentru tineri, a fost prezentată de directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru. Accesînd aplicația, tinerii care caută un loc de muncă, vor parcurge mai multe etape, care se referă în particular la autoevaluarea cunoștințelor și abilităților beneficiarului.

 

Guvernul R. Moldova și cel al României s-au întrunit într-o ședință comună

Ședința comună a Guvernelor R. Moldova și României a început joi, 22 noiembrie, la București. Aceasta a fost precedată de întrevederea premierilor Pavel Filip și Viorica Dăncilă. La începutul ședinței, premierul moldovean Pavel Filip a declarat că cele două state au relații istorice. „Cred că ar fi puțin să spunem că avem relații bune sau excelente pentru că relațiile dintre R. Moldova și România depășesc această axă. Sîntem într-un spațiu comun lingvistic, cultural și de valori”, a opinat oficialul. Premierul român Viorica Dăncilă a declarat că „în acest an trebuie să avem în vedere impulsionarea relațiilor bilaterale, economice și comerciale dintre cele două țări”. După ședință, vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii.

 

Au fost reținuți șțefii secţiilor auto şi economie de la Institutul de medicină urgentă

Şeful secţiei auto şi cel al secţiei economie din cadrul Institutului de medicină urgentă (IMU) din Chişinău au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un dosar de trafic de influenţă. Aceştia sînt bănuiţi că ar fi pretins sume de bani de la un agent economic, care presta servicii de întreţinere a transportului. Banii erau solicitați pentru a influenţa factori de decizie din cadrul instituţiei ca să urgenteze transferurile de bani către agentul economic. CNA precizează că IMU a semnat cu agentul economic un contract de prestare a serviciilor de asistenţă tehnică pentru parcul auto în valoare de 1 000 000 de lei.

 

Guvernul R. Moldova a majorat prognoza creşterii PIB pentru anul 2018

Guvernul R. Moldova a majorat prognoza creşterii PIB pentru anul 2018 la 4,5%, iar pentru 2019 – de la 3,8% la 4%. Ministerul economiei a publicat prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul curent şi pentru următorii trei ani. Surse din cadrul ministerului au menţionat că ritmul de creștere reală a PIB-ului pentru anul 2018 a fost majorat de la 3,8% la 4,5% datorită revizuirii în creștere a prognozei exporturilor, importurilor, producției agricole, industriale, precum și a investițiilor în active corporale pe termen lung.

 

Tarifele de roaming dintre R. Moldova și România vor fi eliminate

La București s-a desfășurat joi, 22 noiembrie, ședința comună a Guvernului R. Moldova și Guvernului României. În cadrul ședinței comune au fost semnate mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii. Printre acestea este şi documentul care se referă la eliminarea tarifelor de roaming, dintre cele două ţări. Astfel cetăţenii moldoveni care călătoresc în România vor putea vorbi la telefon la tarif local. Reprezentanții Guvernelor României și R. Moldova au semnat şi alte acte bilaterale, printre care un Protocol între Ministerele Afacerilor Interne privind constituirea și activitățile echipelor mixte de patrulare la frontiera comună; o declarație de intenție privind crearea unui cadru de instruire intensificată în vederea instituirii unui batalion mixt moldo-român, precum și Acordul de cooperare în domeniul turismului.