REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 mai 2019)

Pescarii vor putea obţine permise în regim on-line

Agenţia de Mediu a lansat sistemul informațional automatizat de eliberare a permiselor pentru pescuitul sportiv, amator și de agrement în obiectivele acvatice piscicole naturale - „e-Pescuit”. Astfel, pescarii vor putea solicita și achita on-line permisul de pescuit. Sistemul „e-Pescuit” se încadrează în obiectivele de modernizare şi automatizare a proceselor de prestare a serviciilor publice, conform mai multor planuri şi strategii naţionale, în conformitate cu angajamentele faţă de partenerii de dezvoltare.

 

Creştinii ortodocşi pe stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Nicolae

Creştinii ortodocşi pe stil vechi îl sărbătoresc, la 22 mai, pe Sfîntul Nicolae. Sărbătoarea Sfîntului Nicolae este marcată de către Biserica Ortodoxă de două ori pe an. Sărbătoarea Sfîntul Nicolae „de iarnă”, cum i se mai spune în popor, se sărbătoreşte la 19 decembrie, iar la 22 mai se sărbătoreşte Sfîntul Nicolae „de vară”. Sfîntul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai mari sfinţi ai Bisericii lui Hristos.

 

Două posturi vamale de tip debarcader și-au sistat temporar activitatea

Posturile vamale de tip debarcader „Cosăuți” și „Soroca” și-au sistat temporar activitatea din cauza creșterii nivelului apei în rîul Nistru. Despre aceasta a anunțat în dimineața zilei de miercuri, 22 mai, Serviciul Vamal. În aceste condiții, călătorii pot traversa frontiera prin postul vamal de tip rutier ”Otaci”. În ultima perioadă, mai multe posturi vamale și-au întrerupt de mai multe ori activitatea din cauza ridicării nivelului apei în rîul Nistru.

 

De Ziua Parlamentului publicul va vizita instituția conform unui program special

De Ziua Parlamentului, 23 mai, publicul va vizita instituția conform unui program special. Primii vizitatori sînt așteptați la ora 10.00. Tururile ghidate vor fi organizate pentru vizitatori la orele 10.00, 12.00, 14.00 și 16.00. Accesul în clădire se va face în baza buletinului de identitate, fără a fi necesară o programare prealabilă.

 

Un laborator modern de vinificaţie a fost deschis la Nisporeni

Un laborator de microvinificaţie a fost inaugurat la Şcoala profesională din oraşul Nisporeni. Acesta a fost construit şi dotat de guvern, în cadrul programului “Filiera Vinului”, elaborat de Ministerul agriculturii. Deschiderea laboratorului didactic de microvinificație este ultima fază din proiectul investițional de modernizare a Școlii profesionale din Nisporeni. Pînă în prezent, instituția a fost dotată cu tehnologii moderne şi echipamente necesare pentru clasele și laboratoarele de specialitate.

 

Cinci chişinăuieni au fost reţinuţi de poliţie pentru trafic de droguri

Cinci persoane, cu vîrste cuprinse între 17 și 33 de ani, originari din Chișinău, membri ai unui grup infracțional, au fost reținuți de oamenii legi fiind suspectați de cultivarea și punerea în circulație a substanțelor stupefiante în proporții deosebit de mari. Potrivit poliţiei, cei cinci comercializau drogurile prin intermediul magazinelor online fără a avea contact direct cu cumpărătorul. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la şapte la 15 ani de închisoare.

 

Preţul la unele medicamente a scăzut cu peste 2%

Preţul la unele medicamente vîndute în farmaciile din ţară a scăzut în luna aprilie cu peste 2%. Potrivit datelor Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, printre preparatele înregistrate cu preţuri noi sînt antiinflamatoare nesteroidiene, antiasmatice, antibactiriene de uz sistemic, antibiotic, homeopatice, preparate pentru tratamentul rănilor și ulcerelor, antihipertensive, psihoanaleptice, antihistaminice sistemice şi antitrombotice.

 

Șeful statului a depus o sesizare la Curtea Constituțională

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat miercuri, 22 mai, că a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a afla termenul-limită de dizolvare a actualului legislativ, în caz că nu va fi creată o majoritate parlamentară. El a solicitat înaltului for să se expună de cînd trebuie calculate cele trei luni - din ziua validării alegerilor parlamentare sau din ziua ședinței de constituire a legislativului. „Cel mai probabil mai sînt două săptămîni, dacă în acest termen nu va fi creată o majoritate parlamentară, eu voi fi nevoit să dizolv parlamentul, iar deputații aleși trebuie să îşi asume consecințele”, a opinat Dodon.

 

Băncile au acordat cu două miliarde mai multe credite noi în lei decît în 2018

Băncile comerciale au acordat populației și agenților economici, în primele patru luni ale anului 2019, credite noi în monedă națională în sumă de 7,1 miliarde de lei, cu circa două miliarde mai mult decît în perioada similară a anului precedent. Reducerea ratei dobînzii stimulează cererea pentru creditele bancare, constată Banca Națională a Moldovei (BNM). Cererea la creditele bancare a crescut puternic şi a ajuns la o valoare de două miliarde lei în luna aprilie, după o creștere constantă pe parcursul ultimelor patru luni, de la 1,45 miliarde de lei, în ianuarie.

 

Rezervaţia “Plaiul Fagului” găzduieşte un festival de turism forestier

Cea de-a şaptea ediţie a Sărbătorii Fagului este organizată, în perioada 20-26 mai, în satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Agenda evenimentului include mai multe activități menite să promoveze Rezervaţia Naturală “Plaiul Fagului”, turismul forestier, meşteşugăritul lemnului, obiectele de artizanat local etc. Sărbătoarea a demarat tradiţional cu Tabăra cioplitorilor în lemn. De asemenea, programul de finalizare din 26 mai prevede Expoziția - concurs de gastronomie “Ca la Codru”, Festivalul național al formațiilor folclorice “La poale de codru”, “Tîrgul Codrenilor”, expoziție-vînzare de produse apicole, plante medicinale, excursii ghidate prin rezervație, plimbări cu barca pe lac ş.a.

 

Leonid Oleinicenco a fost ales preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal

Leonid Oleinicenco a fost ales miercuri, 22 mai, în unanimitate, președinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), la cel de-al XVIII-lea congres extraordinar. El l-a înlocuit pe Pavel Cebanu, care a condus fotbalul autohton timp de 22 de ani. Acesta a fost ales preşedinte de onoare al FMF. Leonid Oleinicenco a ocupat pînă în prezent funcţia de director executiv al FMF. El a fost unicul candidat la postul de președinte al FMF.