REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 mai 2018)

Casele de schimb valutar vor cere acte de identitate de la clienţi

Casele de schimb valutar vor aplica măsuri de identificare a clientului, care efectuează operaţiunea de schimb valutar la ghişeu, punct sau la aparatul de casă. Acest lucru se va produce în cazul efectuării operaţiunii de schimb valutar în numerar cu o valoare care depăşeşte 200.000 de lei sau atunci cînd există o suspiciune de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului. Asemenea prevederi se conțin în Regulamentului privind activitatea caselor de schimb valutar şi hotelurilor în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, prezentat de Banca Naţională a Moldovei pentru consultări publice.

 

Guvernul speră că reducerea numărului de acte permisive va aduce noi venituri

Guvernul estimează că reducerea numărului de acte permisive pentru mediul de afaceri va aduce economii de circa 12 milioane de dolari anual. Potrivit evaluării efectuate de experții Corporației Financiare Internaționale, pînă la reformă, reprezentanții mediului de afaceri cheltuiau excesiv pentru obținerea a circa 416 de acte permisive. Astăzi Nomenclatorul actelor permisive aprobat de Parlament conține doar 152 acte permisive și este divizat în trei componente: licențe, autorizații și certificate. Adițional au fost aprobate un șir de principii noi care limitează oportunitățile de abuz din partea organelor emitente de acte permisive și exclud dreptul autorităților de a respinge fără motiv cererea de obținere a actului permisiv.

 

Un grup criminal internațional a fost deconspirat

Un grup criminal format din trei cetăţeni străini şi trei moldoveni, specializat în falsificarea actelor a fost deconspirat de oamenii legii. Suspecții riscă pînă la 5 ani de închisoare. Grupul se ocupa cu confecţionarea, transportarea şi comercializarea documentelor false (buletine de identitate şi premise de conducere bulgăreşti). Astfel, în rezultatul măsurilor speciale de investigaţii, poliţiştii au achiziţionat buletine de identitate şi permise de conducere false bulgăreşti, preţul cărora varia între 400 şi 500 euro.

 

Companiile din R. Moldova participă la „Top Wine China”

La iniţiativa Ambasadei R. Moldova în China, 16 companii vinicole moldoveneşti participă cu un pavilion comun la Expoziţia „Top Wine China”. Potrivit ambasadorului R. Moldova în China, Denis Jelimalai, participarea țării noastre la această expoziție are drept scop promovarea vinurilor moldoveneşti, stabilirea relaţiilor noi de afaceri, consolidarea parteneriatelor existente şi cunoaşterea tendinţelor pieţei de vinuri chineze. La Expoziție și-au prezentat producția companiile vinicole Cricova, Mileştii Mici, Rădăcini, Imperial Vin, Basavin, Carpe Diem, Vinăria din Vale, Chateau Vartely, Garling, Bostavan, Purcari, Grada Vine, Migdal-P, Asconi, Castel Mimi şi Glasonia, care prezentă vizitatorilor peste 80 de tipuri de vinuri de soiuri clasice și autohtone.

 

Peste 40 de farmacii au fost deschise de la începutul anului curent

Un număr de 43 de farmacii noi au fost deschise pe teritoriul ţării în primele luni ale anului curent, dintre acestea majoritatea în municipiul Chişinău. Potrivit datelor Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în primele luni ale anului AMDM a emis 85 de decizii ce vizează licențierea activității farmaceutice. Majoritatea deciziilor vizează înființarea filialelor noi, schimbarea farmaciştilor-diriginţi şi a şefilor de filială, completarea genului de activitate farmaceutică cu dreptul de comercializare a preparatelor psihotrope, sistarea activităţii farmaceutice, anularea licenței, prelungirea termenului de valabilitate a licenței.

 

PDM nu va face publică opțiunea sa pentru turul doi al alegerilor locale

Partidul Democrat nu va face publică opțiunea sa pentru turul doi al alegerilor locale noi din Chișinău, iar comunicarea cu membrii şi simpatizanţii partidului se va efectua direct prin intermediul organizaţiilor teritoriale. Anunţul a fost făcut marți, 22 mai, de Vladimir Cebotari, vicepreședintele PDM. „Pentru turul doi, noi nu vom comunica public opțiunea. Nu dorim ca alții să comunice în numele nostru și într-o manieră schimonosită și nu vrem ca membrii de partid să înțeleagă mesajul greșit. Comunicarea cu membrii formațiunii noastre se va face direct”, a spus Cebotari.

 

Președintele R. Moldova s-a întîlnit cu reprezentantul Ambasadei Turciei

Președintele R. Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu Iskander Kemal Okyay, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Turciei din R. Moldova. În cadrul întrevederii, părțile au discutat subiecte cu privire la relațiile bilaterale, mersul lucrărilor de reparație a Președinției, pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, ș.a. Șeful statului a subliniat că va insista în continuare ca legile cu privire la Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia să fie aprobate în redacția propusă de grupul de lucru al Parlamentului, Adunării Populare a Găgăuziei şi reprezentanţilor societăţii civile. Oficialii au mai discutat despre situația cu privire la postul public regional de televiziune GRT. Șeful statului a declarat că condamnă încercarea de a supune politic mass-media.