REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 ianuarie 2019)

Băncile au cumpărat valută în sumă de peste 3,3 miliarde de dolari

Băncile comerciale din R. Moldova au cumpărat, în anul 2018, de la persoane fizice valută străină în sumă echivalentă cu 3 miliarde 343 milioane de dolari SUA. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat marți, 22 ianuarie, că, în decembrie, cumpărările pe piaţa valutară în numerar de valută de la persoanele fizice s-au cifrat la 260 milioane de dolari. Potrivit BNM, persoanele fizice vînd, de regulă, euro şi dolari, care reprezintă partea preponderentă în vînzări.

 

MAEIE atenționează că în Bulgaria a fost introdusă vinieta electronică

Un nou sistem de colectare a taxelor de drum a fost introdus în Bulgaria începînd cu luna ianuarie. Acesta prevede înlocuirea vinietei clasice cu cea electronică, prin implementarea unui sistem online de plată. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, vinieta electronică este asociată numărului de înmatriculare al maşinii, motiv pentru care nu va mai fi necesară afişarea unei dovezi de plată. Vinietele electronice pot fi achiziţionate şi plătite (inclusiv în numerar) la Secţiile regionale de control a traficului rutier, la birourile operatorului de telefonie mobilă Al şi la sucursalele Easy Pay, precum şi la oficiile poştale regionale.

 

Șeful statului s-a întîlnit cu președintele Adunării Parlamentare a OSCE

Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, Gheorghi Țereteli. Cei doi oficiali au discutat mai multe chestiuni cu privire la politica internă și cea externă a țării noastre.O atenție deosebită a fost acordată situației legate de campania electorală parlamentară, ce se desfășoară în R. Moldova, fiind menţionate unele particularități ale acesteia."Am anunțat despre decizia de a nu candida în campania electorală și de a mă concentra asupra realizării sarcinilor strategice ale statului și asigurării unei conlucrări eficiente ale instituțiilor de stat după alegeri", a scris şeful statului pe o rețea de socializare.

 

Numărul beneficiarilor de asistență oferită de centrul de apel al CTIF a crescut

Numărul persoanelor care au solicitat, în anul 2018, asistență consultativă și tehnică din partea Centrului de Apel al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) a crescut, față de anul 2017, cu 21,5% și a constituit peste 176 mii. Conform unui raport al Direcției asistență clienți care deservește Centrul de apel, cele mai multe cereri de acordare a asistenței – peste 138 mii - au parvenit de la agenți economici. De la persoane fizice au fost recepționate circa 24,8 mii de cereri, iar de la autoritățile și instituțiile publice – peste 13,6 mii.

 

Liderul transnistrean se declară împotriva reunirii Transnistriei cu R. Moldova

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a respins categoric posibilitatea, sub orice formă, de reunire a Transnistriei cu R. Moldova. Krasnoselski a spus ca acest lucru este ”deja imposibil”. „Transnistrenii au votat pentru independența republicii moldovenești transnistrene cu aderarea ulterioară la Federația Rusă, însă nu poate fi vorba de aderare pînă cînd nu este recunoscuta independența noastra de către comunitatea internațională”, a spus Krasnoselski. El a recunoscut că Transnistria desfasoara o armonizare a legislației sale cu cea a Rusiei.

 

Indemnizația unică la nașterea copiilor va fi majorată pînă la 10 mii de lei

Indemnizația unică la nașterea copiilor va fi majorată pînă la 10 mii de lei. Suplimentar, vor fi aplicate și alte măsuri de susținere a familiilor cu copii. Declarații în acest sens a făcut președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. El a mai amintit de programul guvernamental ”O nouă viață”, în cadrul căruia, pentru fiecare copil născut, statul acordă și produse de primă necesitate, în valoare de 1.500 de lei.

 

Deputații se vor mai întruni într-o ședință a Parlamentului

Legislativul se va mai întruni într-o ședință Parlamentară. Speakerul Andrian Candu a anunțat că la început de februarie, actualii deputați se vor mai întîlni într-o ședință. Potrivit lui Candu, ședința ar putea fi prima și ultima din acest an a actualului Legislativ, și va avea loc în prima săptămînă de februarie. „Mai sînt cîteva numiri în baza unor concursuri care s-au desfășurat sau care încă se desfășoară și cîteva proiecte ce vor fi votate în prima lectură pentru că nu reușim să le votăm și în lectură finală”, a declarat Candu.

 

Angajații Moldpresa au protestat la primăria capitalei

Angajații Companiei „Moldpresa Grup” SRL au protestat marți, 22 ianuarie, în faţa primăriei capitalei și s-au pronunțat împotriva deciziei autorităţilor municipale de evacuare a chioşcurilor instituției. Angajații au solicitat ca gheretele Moldpresa să nu fie închise și evacuate din municipiul Chișinău, întrucît își pierd locul de muncă. În cadrul protestului, membrul biroului executiv al Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţii din Moldova, Svetlana Başchir, a spus că „angajații instituției își doresc să poată munci în continuare”. Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a anunțat protestatarii că „timp de 2-3 zile va analiza situația și va veni cu o soluție în acest sens”.