REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 februarie 2021)

Peste 23.700 de cereri au fost depuse pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă

Începînd cu 1 ianuarie 2021, au fost recepţionate 23.732 de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă, pentru stagiul realizat după stabilirea pensiei. Casa Naţională de Asigurări Sociale precizează că, la situaţia din 18 februarie, au fost examinate şi aprobate 17.298 de decizii, ce constituie 73% din numărul total al cererilor depuse. Mărimea pensiei obţinută după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat. Începînd cu 1 ianuarie 2021, se reexaminează pensiile pentru limită de vîrstă a beneficiarilor de pensii care şi-au stabilit dreptul la pensie după 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după ieşirea la pensie de la 7 la 10 ani.

 

Au fost reactivate 500 de paturi în spitale pentru pacienții confirmați cu COVID-19

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a reactivat circa 500 paturi în cadrul instituțiilor republicane, municipale și raionale, pentru pacienții confirmați cu COVID-19. „Situația epidemiologică la nivel național este una nefavorabilă, înregistrîndu-se în ultimile 3 săptămîni o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de COVID-19. Totodată, este în creștere și numărul de cazuri grave, care necesită internare în instituțiile medico-sanitare spitalicești”, a explicat Ministerul Sănătății.

 

Primăria municipiului Chișinău a contestat repunerea în funcție a directorului cimitirului "Sfîntul Lazăr"

Directorul Combinatului de servicii funerare, Ludmila Boțan, a declarat în cadrul ședinței on-line de astăzi a serviciilor municipale că a contestat hotărîrea instanței prin care fostul director al cimitirului „Sfîntul Lazăr” a fost repus în funcția de director. „La data de 18 februarie, de către Judecătoria sectorului Ciocana, a fost emisă încheierea prin care a fost dispusă anularea ordinului întreprinderii municipale Combinatul servicii funerare, prin care a fost suspendat din funcţie fostul director. Deja am depuse recursul la Curtea de Apel, prin care contestăm această încheiere”, a declarat Ludmila Boţan.

 

Peste 1800 de șoferi s-au ales cu amenzi în zilele de odihnă

În zilele de odihnă, peste 1800 de șoferi au fost documentați de angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică /INSP/ pentru că au condus cu abateri, dintre care 853 de conducători auto au depășit limita de viteză. Potrivit datelor INSP, tot în această perioadă, 31 de șoferi au fost depistați la volan în stare de ebrietate, iar 160 au încălcat regulile de oprire şi neacordare de prioritate pietonilor şi altor participanți la traficul rutier. Totodată, inspectorii de patrulare au intervenit la 109 solicitări, parvenite de la cetățeni prin intermediul Serviciului național unic 112.

 

Situația epidemiologică din Chișinău este alarmantă

În spitalele municipale din Chișinău a scăzut numărul locurilor disponibile pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Șeful Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi că a crescut numărul bolnavilor de coronavirus care necesită tratament spitalicesc și că instituțiile municipale de sănătate au ajuns la capacitatea maximă de tratament a pacienților bolnavi de COVID-19. „În instituțiile municipale de sănătate sînt internați 1320 de bolnavi de coronavirus, iar capacitatea maximă este de 1400 de paturi de tratament”, a precizat Bucearschi.

 

Peste 2500 de locuitorii ai suburbiilor Chișinăului s-au exprimat asupra problemelor din comunitățile lor

Principalele probleme cu care se confruntă locuitorii suburbiilor municipiului Chișinău țin de asigurarea transportului, asigurarea apeductului și canalizării și a drumurilor de acces în localitate. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat astăzi că peste 2500 de locuitori din suburbiile municipiului Chișinău și-au exprimat pe portalul on-line suburbii.chisinau.md punctul de vedere referitor la problemele cu care se confruntă comunitățile lor. Astfel, potrivit opiniilor prezentate, 34 la sută din cetățeni s-au referit la problema legată de asigurarea transportului public tur/retur către orașul Chișinău, 30 la sută consideră drept o problemă asigurarea localității cu apeduct și canalizare, iar 22 la sută consideră drept problemă calitatea proastă a drumurilor de acces în localitate.

 

Bunuri în valoare de 3.000.000 de leiau fost sechestrate de ARBI

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) din cadrul CNA anunţă că a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de peste 3 milioane de lei, pe parcursul săptămînii precedente. Este vorba despre bunuri de provenienţă ilicită care au fost indisponibilizate în cadrul unei cauze penale, pornite pe fapte de spălare de bani. Astfel, în cadrul investigaţiilor financiare paralele, ARBI a aplicat sechestre pe şase încăperi locative, în valoare de 2.817.634 de lei, pe o încăpere nelocativă, în sumă de 121.722 lei şi un capital social în valoare de 146.859 de lei. Suma totală a bunurilor indisponibilizate este de 3.086.216 lei.

 

MEI a convocat o ședința Privind exportul de carne de pasăre și ouă categoria B

În vederea evaluării implementării Foii de parcurs pentru obținerea de către R. Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă categoria B, precum și a acțiunilor orientate spre obținerea permisiunii pentru tranzitul de produse compuse prin statele Uniunii Europene, Ministerul Economiei și Infrastructurii a convocat o ședință. Foaia de parcurs pentru obținerea dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă categoria B a fost revizuită reieșind din prioritățile stabilite pentru anul 2020. Drept urmare, s-a remarcat că circa 95% din acțiunile planificare au fost realizate.

 

Ministerul educației a prezentat date privind evoluția situației epidemiologice în instituțiile de învățămînt

Ministerul educației monitorizează constant situația epidemiologică curentă în instituțiile de învățămînt. Conform ultimelor date, la data de 19 februarie, 15 (1,20%) instituții de învățămînt general din țară activează la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 261 (1,62%) de clase. Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 363 (0,11%), iar 6602 (1,67%) elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 317 (1,18%) de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus și 319 (1,19%) se află în izolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 119 (0,58%) de persoane, iar alte 120 (0,59%) se află în autoizolare.

 

O cursă charter Chișinău-Tel Aviv-Chișinău va fi operată pe 23 februarie

Ambasada R. Moldova în Israel anunță despre organizarea unei curse aeriene charter pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău. ,Autoritățile israeliene au permis, în regim de excepție, o rută charter Chișinău-Tel Aviv-Chișinău, care va fi operată de Compania Air Moldova pe data de 23.02.2021, pentru persoanele care au stringentă nevoie de plecare în R. Moldova. Reprezentanții Companiei Air Moldova vor suna toți posesorii biletelor de la rutele anulate anterior. Intrarea în Aeroportul Ben Gurion este posibilă doar cu un test negativ PCR, valabil 72 de ore.