REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 februarie 2018)

Președinția a solicitat investigarea activității unui consul

Președinția Republicii Moldova va solicita Guvernului și Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să investigheze activitatea și legalitatea acțiunilor Consulului României de la Bălți, Mihai Baciu. Un anunț în acest sens a făcut consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi. El a precizat că în ultimele zile în adresa instituției Prezidențiale parvin multe informații prin care se comunică că Baciu ar fi întreprins mai multe acțiuni de corupere a aleșilor locali din nordul R. Moldova în scopul determinării acestora de a semna declarațiile Unioniste. Totodată, a fost invocat și faptul că persoana vizată ar fi întreprins acțiuni de promovare a unui partid politic.

 

Dispozitivele medicale vor fi verificate sistematic

Dispozitivele medicale din instituțiile medico-sanitare din R. Moldova vor fi verificate sistematic. Un ordin cu privire la procedurile specifice de verificare periodică a dispozitivelor medicale a fost emis de Ministerul Sănătăţii și va fi publicat în Monitorului Oficial vineri, 23 februarie. Documentul stabilește nomenclatorul, periodicitatea şi mecanismul de verificare obligatorie a dispozitivelor medicale din spitale. Potrivit Ministerului Sănătății, datorită verificărilor instituțiile medico-sanitare vor avea în dotare dispozitive medicale sigure, eficiente și inofensive.

 

Chișinăul și Tiraspolul au avut o nouă rundă de negocieri

La sediul Misiunii OSCE din Chișinău a avut loc o ședință a grupurilor de lucru cu participarea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului, Cristina Lesnic și Vitalii Ignatiev, și a partenerilor internaționali din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Discuțiile s-au axat pe subiectul privind determinarea unui mecanism funcțional de asigurare a participării în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană. Consultările pe elementele tehnice ale mecanismului dat vor continua în cadrul următoarei ședințe a grupului de lucru sectorial, data și locația căreia urmează a fi stabilite la nivelul reprezentanților politici ai părților.

 

Ministrul de Externe al Ungariei va vizita R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, l-a primit joi, 22 februarie, pe Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Sándor Szabó. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul întrevederii s-a convenit organizarea vizitei la Chişinău a Ministrului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care va avea loc la începutul lunii martie. Totodată, a fost efectuat un schimb de opinii referitor la stadiul actual al relaţiilor bilaterale, cooperarea cu Grupul Vişegrad în contextul deţinerii de către Ungaria a preşedinţiei acestuia, precum şi privind necesitatea dinamizării schimburilor comerciale şi a contactelor la nivel politic.

 

Parlamentul a aprobat demisia directorului SIS

Deputaţii au luat act, joi, 22 februarie, de demisia directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate. Vitalie Pîrlog. El a depus cerere de demisie la două luni după ce a fost numit. Pîrlog și-a motivat decizia prin ”dorinţa de a activa exclusiv la Interpol”, unde deţine funcţia de şef preşedinte al Comisiei de Control al Fişierelor. „Opţiunea de a mă retrage din funcţia de director al SIS şi de a activa în continuare doar pe dimensiunea Interpol are la bază dorinţa de a continua acele reforme importante la iniţierea cărora am coparticipat în Comisia de Control al Fişierelor Interpol”, a scris Pîrlog în cererea de demisie. Vitalie Pîrlog a fost numit de Parlament în funcţia de director al SIS pentru o perioadă de cinci ani, în decembrie 2017.

 

Radiodifuzorii din UTA Găgăuzia vor fi sancționați pentru retransmiterea emisiunilor informative rusești

Posturile de televiziune din UTA Găgăuzia vor fi sancţionate pentru retransmiterea emisiunilor informative şi analitice ruseşti. Anunțul a fost făcut de preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dragoş Vicol, la şedinţa Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Potrivit lui, unii radiodifuzori din Găgăuzia nu respectă prevederile legii privind combaterea propagandei străine și continuă să difuzeze știri și programe analitice rusești. „Postul de televiziune GRT a fost amendat pentru că nu a prezentat la timp concepţia generală a serviciilor de programe. De asemenea, am avertizat că, dacă programele interzise nu vor fi excluse din grilă și postul tv va continua să se comporte neadecvat, atunci se va aplica o amendă de 40-70 mii lei”, a subliniat el. Președintele CCA mai insistă că programele despre cultura găgăuză trebuie să fie nu în limba rusă, ci în limba găgăuză.

 

Operatorii serviciilor de apă şi canalizare vor fi obligați să semneze contracte individuale

Operatorii serviciilor de apă şi canalizare vor fi obligați să încheie contracte individuale de alimentare cu apă și canalizare cu fiecare proprietar sau chiriaș de locuință. Un proiect de lege ce prevede modificarea și completarea Legii privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare a fost votat joi, 22 februarie, în lectură finală de 81 de deputaţi. Iniţiativa îi aparține deputatului PSRM Adrian Lebedinschi şi vine să stabilească expres în lege că operatorii vor încheia contracte individuale cu proprietarii de locuinţe în cel mult 30 de zile calendaristice din momentul solicitării. Autorul iniţiativei susţine că în urma modificărilor operate, cetăţenii vor achita doar cantitatea de apă consumată indicată de contoarele din apartamente şi vor fi scutiți de cheltuielile suplimentare abuzive.

 

O rezoluţie care vizează R. Moldova a fost înregistrată în Congresul SUA

O rezoluţie care vizează R. Moldova a fost înregistrată de congresmenii David Price și Pete Olson în Camera Reprezentanților a Congresului SUA. Documentul depus va reitera sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a R. Moldova și soluționarea conflictului transnistrean, precum și dorința de intensificare a cooperării moldo-americane. În luna decembrie a anului trecut conducerea PDM a întreprins o vizită la Washington. În cadrul acesteia liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, s-a întîlnit cu congresmanul Pete Olson, cu care a discutat despre consolidarea relațiilor moldo-americane și sprijinul american pentru R. Moldova.