REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 aprilie 2019)

De astăzi au intrat în vigoare noi reguli de parcare a automobilelor

De luni, 22 aprilie, au intrat în vigoare noi reguli de parcare a automobilelor, iar şoferii care le vor încălca vor fi sancţionaţi cu 1500 de lei și patru puncte de penalizare. Potrivit modificărilor legislaţiei, oprirea sau staționarea unităților de transport cu intrarea parțial sau în întregime pe trotuar este admisă doar în locurile special amenajate, marcate prin indicator rutier „parcare” sau „parcare rezervată” precum și prin marcajul rutier „linia îngustă continuă”, cu respectarea distanței minime de 1,5 metri destinate circulației pietonilor.

 

Creștinii ortodocși au intrat în Săptămîna Patimilor

Începînd de luni, 22 aprilie, creștinii ortodocși au intrat în Săptămîna Patimilor, numită și Săptămîna Mare. Săptămîna Patimilor reprezintă ultima săptămînă din postul Sfintelor Paște. Totodată, Săptămîna Mare este Săptămîna Deniilor, toate zilele acestei săptămîni fiind considerate, încă de la începuturile creștinismului, mărețe și sfinte. Ca obiceiuri și superstiții, în Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa, se văruiește și se spală totul.

 

La Chișinău vor fi asamblate modele noi de troleibuze

Pînă la sfîrșitul lunii septembrie curent, la Chișinău vor fi asamblate în premieră două troleibuze articulate. Anunțul a fost făcut luni, 22 aprilie, la ședința săptămînală a serviciilor primăriei capitalei. Șeful Regiei Transport Electric, Dorin Ciornîi, a afirmat că, în prezent, întreprinderea poartă discuții cu uzina producătoare, care a dat asigurări că unitățile de transport vor putea fi livrate în R. Moldova în luna septembrie. După ce vor ajunge la Chișinău, unitățile de transport vor fi asamblate timp de două săptămîni.

 

Numărul persoanelor fizice care procură semnături electronice a crescut

Numărul persoanelor fizice care au primit semnături electronice, eliberate de Centrul de înregistrări al Instituției publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF) este într-o creștere ascendentă. După primul trimestru 2019, numărul persoanelor fizice care au semnătură electronică a ajuns la 4500, după o creștere cu 12,8 la sută în primele trei luni ale acestui an.

 

209 infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Peste 200 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 151 de cazuri suspecţii fiind identificaţi, anunţă aşa-numitul minister de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în perioada respectivă au fost înregistrate 44 de furturi, 8 cazuri de trafic de droguri, trei violuri şi patru infracţiuni de ordin economic. De asemenea, au fost reţinute patru persoane anunţate în căutare.

 

Peste 1100 de șoferi au fost sancționați în zilele de odihnă

Peste 1100 de șoferi au fost documentați în zilele de odihnă de către angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru încălcarea regulilor de circulație. Ofițerul de presă al inspectoratului nominalizat, Natalia Golovco, a specificat că din cei peste 1120 de conducători documentaţi, 530 de șoferi au depășit limita de viteză, alţi 116 nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră, iar 30 și-au permis să urce la volan ce au consumat băuturi alcoolice. În această perioadă s-au produs 23 de accidente rutiere grave, soldate cu două persoane decedate și 25 traumatizate.

 

Instituţiile medicale din ţară vor activa în regim obişnuit în timpul Sărbătorilor Pascale

 Ministerul sănătății a aprobat luni, 22 aprilie, graficul de lucru al instituțiilor medicale, în perioada Sărbătorilor Pascale şi a anunţat că toate instituțiile vor activa în regim obișnuit, asigurînd o vigilență sporită în acordarea asistenței medicale populației. Potrivit sursei citate, în această perioadă, administrația fiecărei instituții va nominaliza personal de gardă și persoane responsabile din cadrul managementului instituțional, prin grafic de lucru complementar în perioada sărbătorilor Sfintelor Paști.

 

Rata dobînzii la creditele noi continuă să scadă

Rata dobînzii la creditele noi în lei moldovenești continuă să scadă și a coborît în luna martie la minimul istoric de 8,17 la sută. Reducerea ratei dobînzii stimulează cererea pentru creditele bancare, persoanele fizice și juridice contractînd în luna martie împrumuturi bancare în valoare de 1,9 miliarde de lei, cu peste 450 milioane de lei mai mult decît în ianuarie, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). BNM precizează că volumul creditelor acordate în moneda națională în martie 2019 a depășit cu 32,4 la sută nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent.

 

Valoarea creditelor acordate prin programul „Prima Casă” a depășit cifra de 1 mlrd de lei

Numărul persoanelor care și-au procurat propria locuință în cadrul programului guvernamental „Prima casă” a ajuns la 2071. Din totalul celor 2071 beneficiari, 1499 sînt familii tinere, iar 572 sînt tineri necăsătoriți. Pentru procurarea locuințelor, băncile comerciale au acordat credite în valoare de 1,026 mlrd de lei. Totodată, suma totală a garanțiilor active este de 513 mln de lei.

 

Metodologia de înscriere a copiilor din capitală în clasa întîi va fi modificată

Metodologia de înscriere în clasa întîi va fi modificată astfel încît copiii născuți în perioada 1 septembrie - 31 decembrie să poată fi înscriși la școală din primul tur al admiterii. Anunțul a fost făcut luni, 22 aprilie, de primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. „Anual, avem circa 1000 de copii născuți după 1 septembrie care nu erau primiți la școală din primul tur al admiterii.”, a afirmat Codreanu.