REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 septembrie 2020)

Peste 12 mii de chișinăuieni se tratează de COVID-19 la domiciliu

Un număr de 12 166 de locuitori ai municipiului Chișinău se află în tratament de coronavirus la domiciliu. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi la ședința on-line a serviciilor primăriei, că din totalul de 927 de locuri în spitalele municipale, sînt ocupate cu bolnavi de coronavirus 663, dintre care 202 în stare gravă, 413 în stare medie, iar 48 în stare ușoară. „12 166 de locuitori ai municipiului Chișinău se află în tratament de coronavirus la domiciliu”, a spus Bucearschi.

 

Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce microbuzul cu care se deplasau a derapat

Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce microbuzul cu care se deplasau a derapat de pe traseu în apropiere de localitatea Negureni a raionului Telenești. Potrivit poliției, accidentul s-a produs în această dimineață în jurul orei 06.00. Un microbuz cu 16 persoane la bord, condus de un bărbat de 66 de ani, a derapat pe de șosea, după ce șoferul a pierdut controlul volanului. În urma accidentului, șase pasageri au avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Direcția educație a Primăriei Chișinău va iniția o anchetă de serviciu la liceul Petru Zadnipru

Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău va încheia la data de 12 octombrie lucrările de renovare și cosmetizare a instituțiilor de învățămînt din capital. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat la ședința on-line a serviciilor municipalității de astăzi, ca responsabilii de la Direcția generală educație, tineret și sport să inițieze o anchetă de serviciu referitoare la întîrzierile constatate în renovarea ori cosmetizarea instituțiilor municipale de învățămînt.

 

Autoritățile nu vor permite deschiderea secțiilor de votare în grădinițe și cămine studențești

Autoritățile muncesc pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, în acest sens se alocă toate resursele. Se identifică modalități pentru ca toți cetățenii să-și poată exercita dreptul la vot, inclusiv cei din diasporă. Însă, va fi interzisă organizarea secțiilor de vot în grădinițe și cămine studențești. Declarația a fost făcută astăzi de către premierul, Ion Chicu, la finele ședinței cu conducerea țării. Șeful Executivului a menționat că procesul de votare va putea fi organizat în școli, dar cu prelungirea vacanției elevilor.

 

ONG-urile din ţară vor putea beneficia de granturi pentru proiecte ECO

Programul de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, a lansat un nou apel de propuneri de proiecte. Termenul limită de depunere a dosarelor este 31 octombrie. În noul apel, organizațiile neguvernamentale pot obține granturi pentru implementarea proiectelor în domenii cum ar fi: conservarea bazată pe comunitate a ecosistemelor și a speciilor amenințate; co-beneficiile de acces la sistemul energetic cu emisii reduse de carbon; managementul substanțelor chimice și gestionarea deșeurilor; catalizarea soluțiilor urbane durabile; adaptarea bazată pe comunitate.

 

Prin intermediul Programului Prima Casă au fost procurate 4942 locuințe

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 4942 locuințe. Alte 11 de cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție în acest sens. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,49 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,24 miliarde lei. Din 4942 beneficiari, 3405 sînt familii, iar 1537 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,3 ani.

 

În ultimele 24 de ore pompierii au lichidat 45 de focare de ardere

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în ultimele 24 de ore pompierii au lichidat 45 focare de ardere în toată țara. Conform datelor colectate din subdiviziunele teritoriale IGSU, flăcările au nimicit mai multe hectare de iarba uscată și gunoi în raioanele Edineț, Strășeni, Telenești, Rîșcani, Cahul, Ialoveni, Soroca, Leova, Florești și UTA Găgăuzia. Astfel, două focare de ardere au fost înregistrate și în raionul Cahul.

 

49 șoferi au fost înlăturați de la volanul mașinii fiind în stare de ebrietate

În zilele de sîmbătă-duminică inspectorii de patrulare au documentat peste 1 400 de încălcări are circulației rutiere și ordinii publice. Astfel, au fost depistați 437 de șoferi care au depășit limita de viteză iar 49 au fost înlăturați de la volanul mașinii fiind în stare de ebrietate. În perioada de referință, din cauza șoferilor imprudenți pe teritoriul țării s-au produs 15 accidente rutiere, soldate cu 18 persoane traumatizate. În urma solicitărilor prin apel la 112 pe timpul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii au intervenit la peste 80 de situații, în ajutorul cetățenilor.

 

România a devenit principalul partener comercial al R. Moldova

Importurile României din R. Moldova au depășit de cîteva ori importurile de produse moldovenești ale Federației Ruse. Acest fapt au relevat datele Biroului Național de Statistică (BNS) privind comerțul exterior pentru șapte luni ale anului 2020. Astfel, conform Ministerului Economiei şi Infrastructurii (MEI), „România a devenit principalul partener comercial al țării noastre, atît la export, cît și la import”. Potrivit BNS, valoarea totală a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană, în șapte luni ale anului curent, a constituit 893,5 milioane de dolari cu o pondere de 64,7% din totalul exporturilor, iar a importurilor – de 1, 326 miliarde de dolari.

 

Au fost inaugurate Zilele Europene ale Patrimoniului în R. Moldova

În R. Moldova au fost inaugurate astăzi Zilele Europene ale Patrimoniului, care se vor desfășura în întreaga țară în perioada 21 septembrie - 4 octombrie cu genericul ”Patrimoniul și educația”, la inițiativa comună a Comisiei Europene și a Uniunii Europene. În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a menționat că Zilele Europene ale Patrimoniului au loc în acest an în condiții deosebite, marcate de pandemia COVID-19, care a cuprins toate țările lumii.