REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 octombrie 2020)

Ministerul Educației a modificat procesul de atestare a cadrelor didactice

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat astăzi „Regulamentul de atestare a cadrelor didactice din învățămîntul general, profesional tehnic și din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică”, înregistrat de către Ministerul Justiției în Registrul de stat al actelor normative departamentale. Documentul oferă posibilitatea cadrelor didactice care se reangajează în sistemul educațional de a solicita conferirea gradului didactic deținut anterior, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada absenței din sistem.

 

Zilele Regiunii Nord au finalizat cu un forum de afaceri

Peste o sută de oameni de afaceri din nordul R. Moldova, precum și din mai multe regiuni de dezvoltare din Cehia, Polonia, Letonia și România, au participat la Forumul de afaceri cu genericul „Doing Business in North Moldova”, care a avut loc la Bălți, în contextul celei de-a VI-a ediție a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Agenda forumului de afaceri s-a concentrat pe expunerea perspectivelor de dezvoltare a afacerilor în Regiunea de Nord, promovarea colaborării între mediul public și privat prin implicarea antreprenorilor locali în dezvoltarea economică.

 

De la începutul anului Fiscul a înregistrat 9411 contracte de locațiune

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) continuă să desfășoare acțiuni de aducere în cadrul legal a persoanelor fizice și juridice care oferă în chirie bunuri imobile. Potrivit Serviciului Fiscal, pe parcursul a nouă luni ale anului curent (ianuarie-septembrie) au fost înregistrate 9411 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Contractele au fost înregistrate la Direcțiile deservire fiscală din teritoriul în care sînt amplasate. Pentru aceeași perioadă au fost identificate 312 persoane fizice noi ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației.

 

A demarat tipărirea buletinelor de vot pentru prezidențialele din 1 noiembrie

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Acestea urmează a fi distribuite secțiilor de votare deschise pe teritoriul țării. Potrivit datelor CEC, prețul unui buletin de vot este de 0,144 lei, iar tipărirea celor 2934017 de buletine de vot va costa 422498,45 lei. Din totalul buletinelor de vot tipărite, 2168620 sînt în limba română și 765397 în limba rusă. Acestea se vor tipări pe hîrtie opacă (mată) de culoare gri afumat, avînd lungimea de 236 mm și lățimea de 140 mm.

 

Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea resurselor financiare pentru lichidarea consecințelor provocate de ploi

Prim-ministru Ion Chicu a prezidat Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) în cadrul căreia au fost examinate cîteva subiecte urgente. Este vorba despre solicitările Comisiei pentru situații excepționale a UTA Găgăuzia și a raionului Ialoveni, privind compensarea pagubelor pentru lichidarea consecințelor în urma ploilor torențiale de la sfîrșitul lunii septembrie curent. Comisia a decis alocarea a 2 milioane 62 mii lei Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, unde au fost grav afectate mai multe case și terenuri din diferite localități, inclusiv din orașul Comrat.

 

R. Moldova se află pe locul 54 în lume la producția de miere

R. Moldova aproape că și-a dublat cantitatea de miere în ultimii zece ani. Astfel, în 2019 s-au produs 5,7 mii tone, în comparație cu 2,9 mii de tone în 2011. 15 la sută din volumul total este consumat la nivel local, iar restul se exportă. Cea mai mare piaţă de desfacere este a Uniunii Europene, care cumpără peste 90 la sută din producția noastră. Principalele destinații sînt Italia, Germania, Franța, Slovacia, România, Polonia, Danemarca.

 

Militari ai Brigăzii „Dacia” au fost implicați într-un exercițiu tactic cu trageri de luptă

Circa 40 de ofiţeri, sergenţi şi soldaţi ai Brigăzii de infanterie motorizată „Dacia” au desfăşurat un exerciţiu tactic cu trageri de luptă la Centrul de instruire al unităţii. Exerciţiul a cuprins trageri de luptă din sistemele de artilerie tun antitanc MT-12 (100 mm) şi mitraliera PKT (7,62 mm), precum și salturi cu paraşuta executate de militarii din Batalionul cu Destinaţie Specială „Fulger” al Armatei Naţionale. Echipa de geniu a brigăzii a simulat acţiuni la barajele de mine antipersonal şi antitanc din teren și a prezentat proceduri de utilizare a muniției planificate pentru distrugere.

 

Beneficiarii de pensii, stabiliți în străinătate, trebuie să prezinte CNAS-ului certificatele de viață

Persoanele, care domiciliază pe teritoriul unui stat cu care R. Moldova a semnat un acord în domeniul securităţii sociale şi beneficiază de pensie acordată în conformitate cu legislaţia moldovenească, pentru continuarea procesului de plată a prestaţiei pe parcursul anului următor, sînt obligaţi să prezinte în adresa Casei Naţionale de Asigurări Sociale Certificatul de viaţă pînă pe data de 31 decembrie 2020. Beneficiarii de pensii sînt cei stabiliți în Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia.

 

27 de salvatori sînt instruiți în domeniul consolidării capacităților de căutare salvare

27 de salvatori din 5 subdiviziuni ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sînt instruiți în domeniul consolidării capacităților de căutare salvare. Cursul de pregătire este ținut de experți din Polonia în cadrul proiectului de dezvoltare a capacităților de căutare – salvare în conformitate cu standardele internaționale ca element de reducere a riscului de dezastre în Moldova, finanțat în cadrul Programului polonez de cooperare pentru dezvoltare a Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei Polish Aid.

 

Un bărbat din Florești a murit după ce două mașini l-au tamponat una după alta

Un tînăr de 32 de ani, din raionul Florești, a murit, după ce două mașini l-au lovit una după alta. Accidentul s-a produs aseară, în jurul orei 20.00. Bărbatul se deplasa pe marginea traseului, din direcția satului Ciripcău spre Gura Camencii. La un moment dat, a fost lovit de un automobil condus de un bărbat de 30 de ani din municipiul Bălți. „ Ca urmare a loviturii, a fost aruncat pe partea opusă a carosabilului, unde a fost lovit, a doua oară, de o altă mașină, care venea din sens opus. Șoferul nu a reușit să evite impactul”, a precizat ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Florești, Ina Moscaliuc.